If-Koubou

Distribuiți fișierele mari prin configurarea unui server de fișiere acasă

Distribuiți fișierele mari prin configurarea unui server de fișiere acasă (Descărcare gratuită de software)

V-ați dorit vreodată să distribuiți rapid fișiere de muzică, videoclipuri sau fișiere de date prietenilor, dar nu ați vrut să pierdeți prea mult timp încărcându-le mai întâi? Există o mulțime de servicii online care vă permit să partajați ușor fișiere cu alții cu ușurință, dar încă mai trebuie să încărcați fișierul.

Modul mai rapid de a partaja fișiere este de a transforma pur și simplu computerul într-un server FTP, astfel încât utilizatorii să se poată conecta de la distanță și să descarce fișierele. Windows are o funcție integrată pentru configurarea unui server FTP în edițiile Professional și Ultimate, dar necesită destulă cunoștință tehnică pentru a lucra. Din fericire, există câteva programe open source care simplifică considerabil procesul, lăsându-vă doar câteva lucruri pe care să le configurați singuri.

În acest articol, voi trece prin câteva aplicații de server de fișiere open source pe care le puteți utiliza pentru configurarea propriului server FTP. Voi vorbi, de asemenea, despre pașii suplimentari de care aveți nevoie, cum ar fi configurarea routerului și a firewall-ului, pentru ca configurația să funcționeze corect. Deoarece există multe tutoriale bine pregătite pentru configurarea fiecăreia dintre aceste aplicații, mă voi conecta pur și simplu la cel mai bun care vă va ajuta să instalați și să configurați pas cu pas aplicația pe care o alegeți.

HFS (server de fișiere HTTP)

HFS (server de fișiere HTTP) a fost în jur de mult timp și este una dintre cele mai bune modalități de a partaja fișierele cu alții folosind un server de fișiere. Este minunat atât pentru începători, cât și pentru utilizatori avansați și poate fi setat destul de repede doar cu setările implicite. Pentru tinkerers, are o mulțime de alte opțiuni pentru a configura.

Este foarte personalizabil și vă permite să creați conturi, să vizualizați conexiunile curente la fișierele dvs., conexiuni apropiate / terminate, utilizarea banda de control și multe altele! Este ca un server Windows Server File, cu excepția faptului că este gratuit și funcționează pe web!

Cel mai bun lucru despre HFS este cât de ușor este de a utiliza! Este pur și simplu un fișier EXE pe care tocmai îl rulați, nu este nevoie să instalați nimic pe computer! În continuare, glisați și fixați fișierele pe care doriți să le distribuiți în HFS și vă desfășurați propriul server de fișiere.

Toate conexiunile pot fi monitorizate printr-o pictogramă de tavă și aveți control complet asupra tuturor conexiunilor. Puteți specifica adresa IP și numărul de port pe care doriți să ruleze serverul de fișiere. Are o multitudine de opțiuni pe care le puteți configura, inclusiv codul de șablon HTML, astfel încât să puteți personaliza aspectul serverului de fișiere. Pentru a începe, descărcați EXE și rulați-l. Primul dialog pe care îl veți vedea este o Alertă de securitate Windows care vă spune că programul este blocat.

Aici doriți să verificați Rețele private opțiunea și debifați rețelele publice înainte de a da clic pe Permite accesul buton. Apoi veți fi întrebat dacă doriți să includeți HFS în meniul contextual al shell-ului, ceea ce înseamnă că puteți să faceți clic dreapta pe orice fișier din Explorer instantly adăugați-l la serverul de fișiere pentru partajare.

După ce faceți clic pe Da sau Nu, se va încărca interfața principală pentru program. Rețineți că nu instalează nimic în sistemul dvs.; Pur și simplu rulează ca o aplicație portabilă. Acum, tot ce trebuie să faceți pentru a începe este să trageți și să plasați unele fișiere în panoul din stânga.

Veți observa că bara de navigație este foarte simplă: meniul, numărul portului și modul în care vă aflați. În mod prestabilit, acesta este setat pe modul ușor și acest lucru ar trebui să fie perfect pentru majoritatea oamenilor. Numărul portului este de 80 și este necesar numai dacă doriți ca cineva să se conecteze prin intermediul web-ului către serverul dvs. Dacă cineva se conectează prin FTP pentru a descărca un fișier, le veți da adresa IP publică și numărul de port va fi 21.

Folosind interfața web, aceștia pot naviga și pot descărca de acolo. În ambele cazuri, va trebui să transmiteți porturile FTP (21) sau Web (80) de la router la computerul care rulează HFS. Puteți citi despre cum să faceți toate acestea atunci când în secțiunea Firewall și Port Forwarding de mai jos. Mergeți mai departe și faceți clic pe Deschis în browser și ar trebui să încărcați interfața web pentru serverul de fișiere cu o listă cu fișierele pe care le-ați adăugat mai devreme.

Odată ce ați configurat paravanul de protecție și ruterul pentru a vă accesa computerul prin Internet, puteți efectua un auto-test utilizând HFS pentru a vă asigura că totul funcționează corect. Doar faceți clic pe Meniul și prima opțiune este Autotestare.

Acum, treceți în jos până la ultima secțiune, unde vă explic diferitele etape pe care trebuie să le finalizați pentru a accesa serverul de fișiere din afara rețelei locale.

FileZilla Server

Filezilla este un program de client FTP popular, dar are și o versiune de server disponibilă în mod liber. De asemenea, este destul de ușor de configurat opțiunile implicite rămase neschimbate în timpul instalării.

Când instalați, vi se va cere să alegeți modul în care doriți să instalați FileZilla și este mai bine să îl lăsați să se instaleze ca un serviciu Windows. De asemenea, puteți lăsa numărul portului cu valoarea implicită. Faceți clic pe Următorul și apoi vi se va cere să porniți serverul. Cu excepția cazului în care doriți să o porniți manual, comportamentul implicit este încărcarea automată atunci când utilizatorul se conectează. Faceți clic pe Instalează și trebuie terminat în câteva secunde.

Se va afișa o mică fereastră care arată informațiile de bază pentru server. Verificați Aconectați-vă la acest server dacă nu intenționați să creați alt server FTP pe același computer. Faceți clic pe OK și va apărea interfața principală.

Există câțiva pași pentru a obține o configurare a directorului în FileZilla, dar prietenii noștri de la HowToGeek au scris un articol grozav care te face să treci prin restul procesului de instalare a FileZilla.

FreeNAS

Ultimul produs pe care vreau să-l menționez este FreeNAS, care este doar un program minunat de open source pentru crearea propriului dispozitiv de stocare atașat la rețea. Chiar dacă FreeNAS poate face o mulțime de alte lucruri, scopul său principal este de a face fișierele de partajare mai ușoare.

Singura diferență dintre FreeNAS și celelalte două programe pe care le-am menționat mai sus este că primul este de fapt un sistem de operare complet. Dacă doriți să utilizați FreeNAS, va trebui să dedicați o mașină întreagă pentru utilizarea sa! De asemenea, are anumite cerințe de sistem care vă pot împiedica să îl utilizați pe PC-ul dvs. particular.

Oricum, dacă aveți o mașină de rezervă în jurul căreia nu ați reușit niciodată să găsiți o utilizare, poate că acum este momentul să-l convertiți într-un proces de streaming și partajare super NAS.

Cei de la MakeUseOf au scris un ghid cuprinzător pentru instalarea și configurarea aplicației FreeNAS doar pentru partajarea fișierelor prin Internet. De asemenea, vorbește despre modul de configurare a DNS dinamic, astfel încât să puteți accesa serverul din afara rețelei locale.

Firewall & Port Forwarding

După cum sa menționat mai devreme, pentru a obține oricare dintre acestea să lucreze în afara rețelei de domiciliu, va trebui să faceți până la trei lucruri:

1. Deschideți porturile din paravanul de protecție Windows local pentru PC (HFS și FileZilla)

2. Redirecționați anumite porturi (FTP, WEB, etc) de la router la PC

3. Configurați-vă serverul de domiciliu cu DNS dinamic, astfel încât acesta să poată fi accesat printr-o adresă URL mai degrabă decât o adresă IP, care se poate modifica oricând.

A treia opțiune este opțională, deoarece vă puteți căuta doar adresa IP externă și o puteți da persoanei care are nevoie să acceseze serverul. Cu toate acestea, dacă nu aveți o adresă IP statică și cele mai multe case rezidențiale nu, atunci adresa IP se poate schimba oricând. De obicei, va fi acelasi lucru pentru cateva zile, asa ca daca tot timpul trebuie sa transferati un fisier, atunci nu va faceti griji cu privire la optiunea 3. Daca nu stiti despre ce vorbesc, verificati postul meu care explică diferența dintre o adresă IP statică și dinamică.

Am scris o postare detaliată care explică expedierea porturilor și cum ar trebui să o configurezi. Puteți afla mai multe despre redirecționarea porturilor pe ruterul dvs. accesând http://www.portforward.com/.

Am scris, de asemenea, despre DNS dinamic și despre modul în care vă puteți obține o adresă URL ușor de reținut, care va indica automat adresa IP publică, chiar dacă aceasta se schimbă.

Sperăm că acest lucru vă va ajuta să creați un server de partajare de fișiere de acasă. Va dura un pic de timp și veți avea parte de sughițe de-a lungul drumului, dar este posibil pentru majoritatea oamenilor. Dacă aveți întrebări sau întâmpinați probleme pe care nu le puteți rezolva, postați un comentariu și vom încerca să vă ajutăm. Bucurați-vă!