If-Koubou

Reduceți tulpina ochilor și obțineți un somn mai bun prin utilizarea f.lux pe computer

Reduceți tulpina ochilor și obțineți un somn mai bun prin utilizarea f.lux pe computer (Cum să)

f.lux modifică temperatura culorii afișării computerului în funcție de ora din zi. Totul este normal in timpul zilei, dar utilizatorii de culori f.lux calmeaza dupa apusul soarelui pentru a se potrivi cu iluminatul interior.

Acest instrument gratuit este disponibil pentru Windows, Mac și Linux și este cel mai des folosit pe laptopuri și desktop-uri. Cu toate acestea, f.lux poate fi de asemenea utilizat pe iPhone și iPad dacă faceți jailbreak și există utilități similare disponibile pentru Android.

Teoria din spatele f.lux

Iluminarea lumii din jurul nostru se modifică în funcție de ora din zi. În timpul zilei, suntem expuși la lumina puternică a soarelui, care are o temperatură de culoare rece și albastră. Acest lucru ne ajută să ne trezim și ne afectează ritmurile circadiane. Noaptea, lumina soarelui este luminată - în schimb, folosim iluminarea interioară, care este, în general, mai tare și mai caldă. Creierele noastre secretă melatonina în timpul acestor ore mai întunecate, când nu suntem expuși la lumina soarelui, determinându-ne să dormim mai mult.

Dar computerele noastre nu au primit mesajul. Teoria este că privirea la aceste ecrane luminoase, asemănătoare soarelui - târziu în noapte sau dimineață, așa cum mulți dintre noi fac - ne tulbure ochii și inhibă producția de melatonină. Da, unele computere au senzori de luminozitate și vor regla luminozitatea ecranului în funcție de cât de luminos este în jurul valorii de dvs., dar temperatura culorii nu se schimbă.

f.lux va folosi culori mai calde noaptea decât în ​​timpul zilei, făcând culorile albe să pară mai puțin roșiatice. Teoria este că privirea la o expunere mai caldă pe timp de noapte va ajuta la reducerea tensiunii ochiului și - pentru că nu priviți la un ecran strălucitor, asemănător soarelui - cauzează creierului tău să secrete mai mult melatonină și să te ajute să dormi mai devreme și să dormi mai bine.

Uitați-vă la strălucirea albastră pe care o vedeți venind dintr-un ecran pe timp de noapte și apoi o comparați cu cea mai caldă și mai strălucitoare strălucire a unui bec tipic. f.lux urmărește să facă strălucirea albastră a unei străluciri roșcate. Iată o ilustrare bună a scalei de temperatură a culorii Kelvin, care este utilizată pentru a cuantifica temperatura culorii.

Functioneaza in realitate?

Tocmai am acoperit promisiunea f.lux. Unii oameni folosesc doar f.lux pentru că le ușurează ecranele, iar alții o folosesc pentru că ei cred că îi ajută să doarmă mai bine, iar alții o folosesc din ambele motive. Dar, evident, nu putem avea încredere în aceste afirmații fără a se uita la știința din spatele lor.

Din păcate, nu au existat studii științifice despre f.lux în sine. Cu toate acestea, o varietate de studii au descoperit că expunerea la lumină albastră strălucitoare poate afecta programul dvs. de somn. Subiectiv, mulți dintre noi și-au dat seama că șederea pe computer, uitându-ne la un ecran luminos târziu noaptea, ne păzește treptat, în timp ce ne îndepărtăm de ecranul acela ne ajută să fim obosiți.

Site-ul f.lux are informații despre cercetarea din zonă. Deși nu putem spune că afirmațiile f.lux au fost dovedite științific, cu siguranță putem spune că par a fi plauzibile.

Cum să începeți cu f.lux

f.lux este gratuit pentru a descărca și utiliza, astfel încât să puteți încerca pentru tine, dacă ești curios.

  • Windows, Mac și Linux: Luați f.lux de pe site-ul oficial și instalați-l.
  • iPhone și iPad: Va trebui să jailbreak dispozitivul iOS și să obțineți acest software de la Cydia dacă îl doriți cu disperare. Restricțiile Apple împiedică software-ul să facă acest lucru. Cu toate acestea, Apple are propria sa caracteristică foarte asemănătoare f.lux, construită în iOS 9.3 numit Night Shift pe care îl puteți folosi în schimb.
  • Android: Puteți obține f.lux pentru Android, dar este disponibil numai pe telefoanele înrădăcinate. Aplicații similare cu Twilight sunt disponibile pentru dispozitivele care nu sunt înrădăcinate.

f.lux nu este genul de program cu care continuați să vă jucați. În schimb, veți dori să o configurați o dată și apoi să uitați cel mai mult.

Acesta va încerca să detecteze automat locația dvs., dar nu funcționează bine. Veți dori să intrați în ecranul Setări pentru a introduce o locație mai precisă. De asemenea, puteți ajusta temperaturile dorite ale luminii și puteți alege o viteză de tranziție lentă, astfel încât culorile de pe ecran să se schimbe treptat în 60 de minute în loc de 20 de secunde. Rețineți că nu veți vedea nicio modificare decât după apusul soarelui - sau până la o oră înainte de apusul soarelui, dacă alegeți viteza de tranziție lentă.

De asemenea, f.lux are caracteristici suplimentare. De exemplu, poate regla automat culorile luminilor Philips Hue în casa dvs. Versiunea Mac poate chiar să activeze tema închisă OS X Yosemite pe timp de noapte.

Când nu ați putea folosi f.lux

Este posibil ca f.lux să nu fie ceva pe care veți dori să îl utilizați tot timpul. Dacă sunteți un designer grafic care depinde de reproducerea exactă a culorilor pentru munca pe care o faceți în Photoshop sau într-un alt program de editare a imaginilor, va cauza probleme. Când vizionați un film sau jucați un joc pe computer, puteți prefera reproducerea exactă a culorilor în culorile mai calde pe care le oferă f.lux.

Pentru a vă ajuta, f.lux oferă o opțiune ușoară care vă permite să o dezactivați rapid pentru o oră sau pentru o noapte întreagă. Există, de asemenea, o opțiune "Film Mode" care durează două ore și jumătate după ce o activați. Așa cum se întâmplă în ceea ce privește întrebările oficiale: "Am proiectat modul film pentru a păstra culorile cerului și detaliile umbră, oferind în același timp un ton mai cald de culoare. Nu este perfect pe nici un fel, dar are un echilibru. "

f.lux nu face modificări permanente - după ce le dezactivați, acesta va reveni la aceeași calibrare a culorii pe care monitorul a fost setat să o utilizeze.

f.lux poate părea foarte roz la început, deci asigurați-vă că vă rămânem cu el pentru o vreme, dacă vă decideți să încercați. Așa cum se întâmplă în FAQ oficial: "La prima utilizare, poate dura ceva timp pentru a se adapta la setările de halogen. Încercați să ajustați glisoarele pentru temperatura de culoare în Setări până când găsiți una care vă place. Începeți cu fluorescență sau halogen și schimbați-l când ochii se ajustează. "

Acest lucru mi-a corespuns cu siguranță experiența mea - la început, f.lux părea foarte roz. După cincisprezece minute, a început să arate normal. Și, după dezactivarea f.lux, totul părea foarte albastru.

Image Credit: Asher Isbrucker pe Flickr, Michelle D pe Flickr