If-Koubou

Ce este viteza obturatorului?

Ce este viteza obturatorului? (Cum să)

În fotografie, viteza de declanșare, denumită și timpul de expunere, este durata de timp în care senzorul digital (sau filmul dintr-o cameră mai veche) este expus la lumină în timpul fotografierii.

Într-un DSLR, un obturator fizic se îndepărtează din drum, pentru a permite căderii luminii pe senzorul camerei, care înregistrează imaginea reală. Gândiți-vă cum ar fi deschiderea și închiderea perdelelor din camera dvs. de zi. Când perdelele sunt închise, nu trece prin lumină. De îndată ce deschizi perdelele, te grăbești.

Camerele cu oglindă și camerele inteligente, care devin din ce în ce mai populare, nu au un obturator fizic; în schimb, senzorul este întotdeauna expus la lumină. Dacă vă uitați la telefonul smartphone, senzorul se află chiar în spatele obiectivului. Nu există loc pentru un obturator fizic! Când faceți o fotografie cu una dintre aceste camere, senzorul se aprinde. Salvează lumina care o lovește în timp ce un declanșator fizic ar fi deschis pe un DSLR și apoi se va opri din nou.

Cum funcționează viteza declanșatorului

Când faceți o fotografie, cu cât este mai mare declanșatorul (sau senzorul este activat), cu atât mai multă lumină atinge senzorul. Cu cât mai multă lumină atinge senzorul, cu atât imaginea va fi mai strălucitoare. Imaginați-vă că umpleți un pahar de apă de la un robinet. Dacă lăsați robinetul o jumătate de secundă, în partea de jos va apărea doar o mică picătură de apă. Dacă lăsați robinetul timp de cinci secunde, probabil că acesta va fi completat.

Vitezele de declanșare pot varia de la 1 / 8000th de secundă foarte rapidă pentru unele fotografii de sport - până la foarte încet-în sus de 30 de secunde pentru fotografii lungi de expunere. Cele mai multe viteze de fotografiere pe care le veți folosi, totuși, se încadrează undeva în mijloc.

Dacă faceți o fotografie cu telefonul smartphone în modul automat (unde îl lăsați să facă tot lucrul), acesta va încerca să utilizeze o viteză de declanșare cuprinsă între aproximativ 1 / 30th dintr-o secundă și 1/500 dintr-o secundă de cele mai multe ori . Valoarea pe care o alege depinde de cât de multă lumină există.

Revenind la exemplul de sticlă: într-o zi strălucitoare, este ca și cum ați avea un robinet cu un debit foarte rapid; pompele de apă afară la o rată incredibilă. În timpul nopții, aveți un robinet care doar dă la o parte câteva picături; pentru a umple același pahar, trebuie să îl țineți sub robinet mult mai mult.

În fotografie, doriți să vă asigurați că geamul este umplut, dar nu depășește. Dacă nu lăsați suficientă lumină să lovească senzorul, totul va arăta doar neclintit și negru. Dacă lăsați prea mult senzorul, aveți problema opusă: totul arată doar alb.

Ce viteză de declanșare ar trebui să utilizați?

Viteza obturatorului este foarte importantă în fotografie. Este una dintre cele trei setări care determină modul în care vor apărea fotografiile dvs., dar toate aceste setări interacționează una cu cealaltă, astfel încât, pentru a afla ce viteză de declanșare ar trebui să utilizați, ar trebui să aflați și alte setări. Consultați ghidul nostru pentru setările cele mai importante ale camerei dvs. pentru tot ce trebuie să știți.