If-Koubou

Cel mai bun instrument de defragmentare gratuit pentru Windows este el însuși

Cel mai bun instrument de defragmentare gratuit pentru Windows este el însuși (Descărcare gratuită de software)

În timpul zilelor, defragmentarea PC-ului a fost ceva pe care toată lumea a făcut-o în mod regulat, chiar dacă nu aveați nici o idee despre ceea ce faceți. Ceea ce a știut toată lumea a fost că a făcut computerul să funcționeze mai repede.

Am scris în trecut multe articole despre defragmentarea hard diskului dvs., a sectorului de boot, a fișierului de paginare și chiar a registrului. În zilele de Windows XP, defragmentarea a fost necesară și a făcut o diferență semnificativă în performanță.

De-a lungul timpului, multe companii au început să vândă instrumente de defragmentare terță parte care se presupune că au făcut treaba mai repede, mai bine și mai precis. Unele au fost destul de bune, dar cel mai mult a făcut același lucru cu instrumentul de defragmentare încorporat Windows sau chiar mai rău. Nu a fost surprinzător să rulați un instrument de defragmentare terță parte și să aveți computerul să funcționeze mai lent decât înainte.

Scenariile de defragmentare terță parte

Singurul moment în care am văzut de fapt un motiv pentru a recomanda un instrument de defragmentare terță parte pentru oricine era dacă persoana avea o configurație complexă pe PC-ul cu diferite tipuri de date stocate în locații diferite. De exemplu, dacă aveți instalate pe PC patru unități de hard disk diferite, fiecare conținând diferite tipuri de date, cum ar fi muzică, videoclipuri, fișiere de sistem de operare etc., atunci un instrument de la o terță parte vă permite să defragați fiecare unitate într-un mod diferit.

Dacă o unitate are multe fișiere mici accesate frecvent, puteți utiliza un instrument terță parte pentru a defragmenta acea unitate, astfel încât fișierele să fie sortate după ultimul timp accesat sau timpul de creație. Pentru o unitate care are o grămadă de fișiere muzicale sau video mari care nu sunt accesate foarte des, le puteți sorta pe disc în funcție de dimensiunea dosarului sau de dimensiunea fișierului.

Puteți chiar să defragmentați numai anumite fișiere sau foldere în locul întregii unități, dacă doriți. Evident, după cum puteți vedea, acest lucru este cu adevărat util doar pentru anumite scenarii specifice, iar timpul și efortul petrecut pentru a face toate acestea pot să nu ducă nici măcar la rezultate dramatice.

Singurul scenariu în care un instrument de defragmentare a funcționat bine a fost cu un client care avea un hard disk aproape complet. Am reușit să folosesc un instrument de la o terță parte pentru a muta toate datele la începutul discului. Acest lucru a eliberat un spațiu suplimentar și a ajutat la accelerarea calculatorului puțin.

Windows Defrag Built-In este cel mai bun

Pentru 99% dintre persoanele care citesc acest articol, instrumentul încorporat de defragmentare a discurilor în Windows este perfect pentru păstrarea fără efort a hard diskului.

O mulțime de oameni au trecut prin necazul de a testa o mulțime de instrumente de defragmentare diferite, cum ar fi Defraggler, MyDefrag, etc și au descoperit că în Windows 7 și mai sus, acestea nu accelerează citirea sau scrierea accesului la date pe hard conduceți cu orice cantitate vizibilă.

Acest lucru se datorează faptului că hard disk-urile sunt în prezent mult mai mari și, prin urmare, au mult mai mult spațiu liber. Cu spațiul suplimentar, Windows nu trebuie să vă fragmenteze fișierele la fel de mult.

În plus față de hard disk-urile mai mari, mașinile și hard-urile moderne pot accesa datele mult mai repede decât înainte. Deci, chiar dacă aveți un hard disk parțial fragmentat, cel mai probabil nu va face nici o diferență în cât de rapid pot fi accesate datele. Numai dacă aveți o unitate hard disk foarte fragmentată, veți începe să vedeți unele încetiniri, dar acest lucru este practic imposibil datorită defragmentării încorporate în Windows.

În Windows 7, se numește Disk Defragmenter și în Windows 8 și mai recent, se numește acum Optimize Drives. În mod implicit, este programat să ruleze o dată pe săptămână, ceea ce vă păstrează aproape toate driverele în apropierea fragmentării de 0%. Iată PC-ul meu Windows 7 după 2 ani de utilizare fără a executa manual defrag.

Am scris deja un articol detaliat despre optimizarea driverelor și defragmentarea discurilor în Windows 8 și Windows 7, deci nu ezitați să verificați dacă doriți mai multe informații.

SSD-urile nu au nevoie de defragmentare

În cele din urmă, chiar și zilele de defragmentare automată mor din cauza SSD-urilor (discuri de stare solidă). Un SSD nu citește și nu scrie date ca un hard disc tradițional și nu are nevoie să fie defragat. De fapt, Windows va dezactiva automat defragmentarea discului pe o unitate de hard disk, deoarece defragmentarea poate reduce durata de viață a unui SSD.

Dacă căutați câștiguri de performanță cu adevărat semnificative atunci când citiți și scrieți date, atunci trebuie să faceți upgrade la un SSD. Chiar și cele mai ieftine și mai lente SSD-uri sunt de multe ori mai rapide decât hard-urile tradiționale de filare.

Pe mașina mea Windows 7, timpul de încărcare a trecut de la peste 40 de secunde la mai puțin de 5 secunde când am trecut de la o unitate de hard disk de 7200 RPM la un SSD Samsung de 256 GB. SSD-urile sunt de obicei mult mai mici datorită costurilor lor mai mari, dar încărcarea sistemului de operare pe un SSD poate avea o diferență enormă, chiar dacă stocați toate celelalte date pe un hard disk separat mai lent.

Concluzie

Din fericire, tot ce am spus mai sus a avut sens, dar dacă nu, iată-l. Dacă executați Windows XP pe o mașină mai veche, trebuie să faceți upgrade. Dacă nu puteți, rulați manual defragmentatorul de disc încorporat. Dacă utilizați Windows Vista sau o versiune superioară, nu este nimic de făcut, deoarece Windows va defragmenta automat orice hard disk tradițional și va exclude SSD-urile.

Dacă sunteți un expert geek și doriți să stoarceți ultima uncie de suc de pe PC, atunci instalați un instrument de defragmentare reputat de terță parte și configurați-l după preferințele dvs. În caz contrar, relaxați-vă și bucurați-vă de hard diskul deja optimizat. O altă modalitate bună de a accelera un PC mai bun decât defragmentarea este dezinstalarea software-ului neutilizat sau a software-ului nedorit. Bucurați-vă!