If-Koubou

Schimbați sau resetați parola Windows de pe un CD Ubuntu Live

Schimbați sau resetați parola Windows de pe un CD Ubuntu Live (Cum să)

Dacă nu vă puteți conecta chiar și după ce ați încercat cele douăsprezece parole sau ați moștenit un computer complet cu profiluri protejate prin parolă, vă faceți griji că nu trebuie să faceți o instalare nouă de Windows. Vă vom arăta cum să modificați sau să resetați parola Windows de pe un CD Ubuntu Live.

Această metodă funcționează pentru toate versiunile de Windows bazate pe NT - orice de la Windows 2000 și mai târziu, practic. Și da, asta include și Windows 7.

Notă: dacă aveți fișiere pe hard disk criptate utilizând criptarea încorporată în Windows, este posibil ca acestea să nu fie disponibile după modificarea parolei Windows utilizând această metodă. Executați prudență dacă aveți fișiere criptate importante.

Veți avea nevoie de un CD Ubuntu 9.10 Live sau de o unitate flash Ubuntu 9.10. Dacă nu aveți unul sau ați uitat cum să porniți de pe unitatea flash, citiți articolul despre crearea unei unități flash Ubuntu 9.10 bootabile.

Se numește programul care ne permite să manipulăm parolele Windows chntpw. Pașii de instalare sunt diferiți în versiunile pe 32 de biți și 64 de biți ale Ubuntu.

Instalare: 32-bit

Deschideți Synaptic Package Manager făcând clic pe Sistem în partea de sus a ecranului, extinderea secțiunii Administration și făcând clic pe Synaptic Package Manager.

chntpw se găsește în univers repertoriu. Repositories reprezintă o modalitate prin care Ubuntu poate grupa software-ul împreună, astfel încât utilizatorii să poată alege dacă doresc să folosească numai software-ul complet open-source, menținut de dezvoltatorii Ubuntu, sau să utilizeze și să utilizeze software cu licențe și întrețineri diferite.

Pentru a permite software-ul de la univers depozit, faceți clic pe Setări> Depozite în fereastra Synaptic.

Adăugați un marcaj de selectare lângă caseta cu eticheta "Software-ul open source (universe) menținut de comunitate" și apoi faceți clic pe închideți.

Când schimbați depozitele pe care le selectați, trebuie să reîncărcați lista cu software-ul disponibil. În fereastra principală Synaptic, faceți clic pe butonul Reîncărcare.

Listele de programe vor fi descărcate.

După ce a fost descărcat, Synaptic trebuie să-și reconstruiască indexul de căutare. Eticheta deasupra câmpului de text de către butonul Căutare va citi "Rebuildarea indexului de căutare". Când scrieți "Căutare rapidă", tastați chntpw în câmpul de text. Pachetul va apărea în listă.

Dați clic pe caseta de selectare din dreptul opțiunii chntpw Nume. Faceți clic pe Marcare pentru instalare.

chntpw nu va fi instalat până nu aplicați modificările pe care le-ați făcut, deci faceți clic pe butonul Aplicați în fereastra Synaptic acum.

Vi se va cere să acceptați modificările. Faceți clic pe Aplicați.

Modificările trebuie aplicate rapid. După ce ați terminat, faceți clic pe Închidere.

chntpw este acum instalat! Puteți închide Synaptic Package Manager. Treceți la secțiunea intitulată Folosind chntpw pentru resetarea parolei.

Instalare: pe 64 de biți

Versiunea chntpw disponibil în Ubuntu univers repository nu va funcționa corect pe o mașină pe 64 de biți. Din fericire, există o versiune patch-uri în ramura Unstable a Debian-ului, deci să o descărcăm de acolo și să o instalăm manual.

Deschideți Firefox. Indiferent dacă este browserul preferat sau nu, este foarte ușor accesibil în mediul CD Ubuntu Live CD, deci va fi cel mai ușor de utilizat. Există o scurtătură către Firefox în panoul de sus.

Navigați la http://packaging.debian.org/sid/amd64/chntpw/download și descărcați cea mai recentă versiune de chntpw pentru mașinile pe 64 de biți.

Notă: În cele mai multe cazuri, ar fi mai bine să adăugați sucursala Debian Unstable la un manager de pachete, dar din moment ce mediul Live CD va reveni la starea inițială odată ce reporniți, va fi mai rapid să descărcați fișierul .deb.

Salvați fișierul .deb la locația prestabilită.

Puteți închide Firefox, dacă doriți. Deschideți o fereastră terminală făcând clic pe Aplicații din partea din stânga sus a ecranului, extinderea dosarului Accesorii și făcând clic pe Terminal.

În fereastra terminalului, introduceți următorul text, apăsând pe Enter după fiecare linie:

cd Descărcări
sudo dpkg -i chntpw *

chntpw va fi acum instalat.

Folosind chntpw pentru resetarea parolei

Înainte de a alerga chntpw, va trebui să montură unitatea hard disk care conține instalarea Windows. În majoritatea cazurilor, Ubuntu 9.10 face acest lucru simplu.

Faceți clic pe Locații din partea din stânga sus a ecranului. Dacă unitatea dvs. Windows este ușor de identificat - de obicei, după mărimea acesteia - faceți clic pe butonul din stânga.

Dacă nu este evident, faceți clic pe Computer și verificați fiecare unitate hard disk până când găsiți cea corectă.

Unitatea hard disk corectă va avea folderul WINDOWS în el. Când îl găsiți, notați eticheta unității care apare în bara de meniu a browserului de fișiere.

Dacă nu aveți deja unul deschis, porniți o fereastră terminală accesând Applications> Accessories> Terminal.

În fereastra terminalului, introduceți comenzile

cd / media
ls

apăsând Enter după fiecare linie. Ar trebui să vedeți unul sau mai multe șiruri de text care apar; unul dintre acele șiruri ar trebui să corespundă cu șirul care apare mai devreme în bara de titlu a browserului de fișiere.

Schimbați directorul respectiv prin introducerea comenzii

CD

Deoarece eticheta unității hard disk va fi extrem de enervantă pentru introducere, puteți utiliza o comandă rapidă introducând primele litere sau numere ale etichetei unității (capitalizare) și apăsând tasta Tab. Acesta va completa automat restul șirului de caractere (dacă primele litere sau cifre sunt unice).

Vrem să trecem la un anumit director Windows. Introduceți comanda:

cd WINDOWS / sistem32 / config /

Din nou, puteți utiliza completarea filelor pentru a accelera introducerea acestei comenzi.

Pentru a schimba sau a reseta parola de administrator, introduceți:

sudo chntpw SAM

SAM este fișierul care conține registrul Windows. Veți vedea un text care va apărea, inclusiv o listă a tuturor utilizatorilor din sistemul dvs.

În partea de jos a ferestrei terminale, ar trebui să vedeți un prompt care începe cu "User Edit Menu:" și oferă patru opțiuni. Vă recomandăm să ștergeți parola în gol (puteți stabili întotdeauna o nouă parolă în Windows odată ce vă conectați). Pentru aceasta, introduceți "1" și apoi "y" pentru a confirma.

Dacă doriți să schimbați parola, introduceți "2", apoi parola dorită și, în final, "y" pentru a confirma.

Dacă doriți să resetați sau să modificați parola unui alt utilizator decât administratorul, introduceți:

sudo chntpw -u SAM

De aici, puteți urma aceleași pași ca înainte: introduceți "1" pentru a reseta parola în gol sau "2" pentru ao schimba la o valoare pe care o oferiți.

Si asta e!

Concluzie

chntpw este o utilitate foarte utilă oferită gratuit de comunitatea open source. Aceasta vă poate face să vă gândiți de două ori despre cât de sigur este sistemul de conectare Windows, dar știți cum să utilizați chntpw vă poate salva coada dacă memoria dvs. nu reușește să vă de două sau opt ori!