If-Koubou

Cum se utilizează spațiile de stocare Windows 10 pentru a oglinda și combina unitățile

Cum se utilizează spațiile de stocare Windows 10 pentru a oglinda și combina unitățile (Cum să)

Funcția Spații de stocare încorporate în Windows vă permite să combinați mai multe unități de hard disk într-o singură unitate virtuală. Poate să oglindească datele pe mai multe unități pentru redundanță sau să combine mai multe unități fizice într-un singur bazin de stocare. Spațiul de stocare este similar cu RAID sau LVM pe Linux.

Această caracteristică a fost adăugată în Windows 8 și a fost îmbunătățită în Windows 10. Este disponibilă în toate edițiile Windows 8 și 10, inclusiv edițiile Home.

Care sunt spațiile de stocare?

Pentru a crea un spațiu de stocare, aveți nevoie de cel puțin două unități fizice pe PC. Acestea pot fi unități interne sau unități externe conectate prin USB.

Spațiile de stocare vă permit să creați o "piscină de stocare" a două sau mai multe unități fizice, grupându-le împreună. Odată ce ați creat o unitate de stocare formată din două sau mai multe unități fizice, puteți crea trei tipuri de "spații" care utilizează acel pool:

  • A spațiu simplu este proiectat pentru a vă oferi cea mai mare stocare posibilă, dar nu oferă nici o protecție împotriva defectării unității. Windows va stoca numai o singură copie a datelor pe toate unitățile. Dacă una dintre aceste unități nu reușește, datele dvs. vor fi pierdute și corupte. Acesta este ideal pentru datele temporare.
  • A oglindă spațiu este conceput pentru a vă proteja de eșecul de a conduce prin stocarea mai multor copii ale fișierelor. O singură unitate sau mai multe unități, în funcție de modul în care configurați lucrurile, pot eșua și nu veți pierde date. Acesta este ideal pentru protejarea datelor importante de defecțiunile hardware.
  • A spațiu de paritate este conceput ca un compromis. Windows va păstra o singură copie a datelor împreună cu informațiile despre paritate. Veți avea mai mult spațiu și veți fi protejați dacă o singură unitate nu reușește. Cu toate acestea, spațiile de paritate sunt mai lente decât spațiile simple și oglinzile. Această soluție este ideală pentru arhivarea datelor și nu pentru datele pe care le utilizați frecvent.

Dacă alegeți să formatați un spațiu de oglindă sau paritate cu Windows Resilient File System (ReFS), Windows va monitoriza automat și va menține integritatea fișierului pentru a preveni coruperea fișierului.

Cum se creează un spațiu de stocare

Puteți crea un spațiu de stocare din panoul de control. Mai întâi, conectați unitățile pe care doriți să le grupați la computer. Apoi, mergeți la Panoul de control> Sistem și securitate> Spații de stocare. De asemenea, puteți căuta "Spații de depozitare" din meniul Start.

Dați clic pe linkul "Creați un nou spațiu de stocare și spațiu de stocare" pentru a începe.

Selectați unitățile pe care doriți să le adăugați la piscină și faceți clic pe "Creare biliard" pentru a crea o piscină de stocare de pe acele unități.

Avertizare: Toate datele de pe unitățile pe care le selectați vor fi șterse, așa că faceți o copie de rezervă a tuturor datelor importante înainte de a continua!

După crearea unei baze de date, vi se va solicita să configurați noul spațiu de stocare. Introduceți un nume pentru spațiul de stocare și selectați o literă de unitate. Spațiul de stocare va apărea cu acest nume și cu litera de unitate în Windows.

Puteți selecta fie sistemul de fișiere standard Windows NTFS, fie ReFS, noul sistem de fișiere rezilient. Dacă veți folosi oglindire sau paritate pentru a vă proteja împotriva pierderii de date, vă recomandăm să alegeți ReFS pentru caracteristicile de protecție a integrității fișierelor.

Va trebui să alegeți un tip de reziliență. Selectați "Simplu (fără reziliență)" pentru un spațiu de stocare mare care nu oferă protecție împotriva defecțiunilor de pe unitate. Selectați "Oglindă bidirecțională" pentru a stoca două copii ale datelor pe unități sau selectați "Oglindă triplă" pentru a stoca trei copii ale datelor pe unități. Selectați paritatea pentru a fi protejată de un singur defect de unitate și pentru a avea mai mult spațiu, dar rețineți că un spațiu de paritate este considerabil mai lent decât celelalte opțiuni aici.

De asemenea, va trebui să alegeți dimensiunea spațiului dvs. de stocare aici. Interfața vă va arăta cantitatea maximă de stocare disponibilă, care va varia în funcție de tipul de spațiu pe care îl creați.

Această interfață vă permite să creați grupuri de stocare mai mari decât spațiul de stocare fizic pe care îl aveți la dispoziție. Când spațiul de stocare fizic se umple, puteți conecta o altă unitate și puteți profita de aceasta fără configurarea suplimentară necesară.

Dați clic pe "Creați spațiu de stocare" când ați terminat configurarea spațiului de stocare.

Cum se utilizează spațiile de stocare

Spațiul de stocare creat va apărea ca unitate standard în acest PC, cu numele și litera de unitate pe care ați configurat-o. Se pare că nu diferă de o unitate fizică obișnuită la Windows și pe programele desktop pe care le utilizați.

Puteți face orice ați face cu o unitate normală cu spațiul de stocare. De exemplu, puteți chiar să activați criptarea unității BitLocker pentru aceasta.

Cum să gestionați spațiile de stocare

După crearea unui spațiu de stocare, puteți reveni la panoul Spații de stocare din panoul de control pentru ao gestiona.

Pentru a crea un spațiu de stocare nou, faceți clic pe "Creați un spațiu de stocare". Puteți crea cât mai multe spații de depozitare separate, după cum doriți. Sunteți limitat doar de câte unități fizice aveți la dispoziție.

Pentru a redenumi o piscină de stocare, dați clic pe "Redenumiți piscină" din acel pool de stocare. Pentru a redenumi un spațiu de stocare, schimbați litera unității sau pentru a specifica o dimensiune diferită, faceți clic pe "Modificare" în partea dreaptă a spațiului.

Dacă ați creat inițial o piscină de stocare cu Windows 8, veți vedea un link "Pachet de upgrade" pe care faceți clic pentru a profita de noile caracteristici din Windows 10. Piscina actualizată de stocare va fi compatibilă numai cu Windows 10 și Windows 8 nu o va mai putea folosi. După ce ați actualizat piscina, veți putea elimina unitățile din bazine și veți optimiza utilizarea unității.

Pentru a adăuga unități într-un spațiu de stocare existent, faceți clic pe "Adăugați unități" și alegeți unitățile pe care doriți să le adăugați.Selectați opțiunea "Optimizarea utilizării unității pentru a răspândi datele existente în toate unitățile", pentru ca Windows să rearanjeze inteligent datele.

Dacă nu ați selectat această opțiune în timp ce adăugați o unitate, puteți face clic pe "Optimizarea utilizării unității" ulterior. Opțiunea "Optimizarea utilizării unității" este nouă în Windows 10. De asemenea, ar trebui să executați opțiunea "Optimizați utilizarea unității" după ce faceți upgrade la o piscină creată inițial pe Windows 8.

Pentru a elimina o unitate fizică dintr-o unitate de stocare, extindeți secțiunea "Unități fizice" sub acel pool de stocare și dați clic pe linkul "Pregătiți pentru eliminare" de lângă unitatea pe care doriți să o eliminați.

Windows va muta datele de pe unitatea fizică pe celelalte unități fizice din spațiul de stocare. Unitatea va fi listată ca fiind "Gata de eliminat" și puteți da clic pe linkul "Eliminați" pentru a elimina unitatea din bazin.

Apoi, puteți utiliza instrumentul Disk Management pentru a partiționa și a formata unitatea goală.

De asemenea, puteți să ștergeți un spațiu de stocare sau o unitate de stocare de aici, făcând clic pe "Ștergeți" în partea dreaptă a spațiului de stocare.

Avertizare: Dacă ștergeți un spațiu de stocare, veți pierde toate datele din spațiul de stocare, așa că faceți mai întâi toate datele importante!

După ștergerea spațiului de stocare, dați clic pe opțiunea "Ștergeți piscina" din dreapta părții de stocare pentru a șterge grupul de unități.