If-Koubou

Revigorați-vă vechiul PC: Cele mai bune 3 sisteme Linux pentru calculatoarele vechi

Revigorați-vă vechiul PC: Cele mai bune 3 sisteme Linux pentru calculatoarele vechi (Cum să)

Windows 8 poate fi mai ușor decât Windows Vista, dar nu este nici pe departe la fel de ușor ca aceste distribuții gratuite Linux. Dacă aveți un computer vechi Windows XP sau un netbook, îl puteți revigora cu un sistem Linux ușor.

Toate aceste distribuții Linux pot rula de pe o unitate USB live, astfel încât să le puteți încărca chiar și de pe o unitate USB. Aceasta poate fi mai rapidă decât instalarea acestora pe hard diskul lent și îmbătrânit al computerului.

Puppy Linux

Puppy Linux este proiectat să fie extrem de ușor. Când este instalat pe o unitate flash USB, acesta consumă doar 100 MB de spațiu - 256 MB dacă doriți versiunea cu o suită completă de birouri OpenOffice în loc de aplicații de birou mai ușoare. Puppy Linux este încărcat în memoria RAM a calculatorului dvs. atunci când îl porniți, astfel că va funcționa în întregime din memoria RAM și va fi cât mai curat posibil. Hard diskul vechi și lent al computerului nu va fi un factor. Puteți chiar să salvați fișierele și personalizările pe unitatea USB care conține Puppy Linux - ar trebui să existe spațiu suficient având în vedere cât de mic este Puppy Linux.

Puppy Linux are cerințe minime de sistem foarte mici și necesită doar 128 MB de RAM, deși este recomandat cel puțin 256 MB de memorie RAM. Acesta oferă aplicațiile cele mai de bază pe care le-ați aștepta - un browser Web extrem de ușor denumit Dillo și alte programe cum ar fi un client de e-mail, un player media, un editor de text și un editor de imagini. Utilizează managerul de ferestre Openbox în mod implicit.

VectorLinux Light

VectorLinux Light este ediția ușoară a vectorului Linux. Dezvoltatorii susțin că funcționează bine pe sisteme cu memorie de 256 MB - ați putea instala chiar opțiunea Barebone, ceea ce vă va oferi un browser web grafic pe care dezvoltatorii spun că îl performează chiar și pe un Pentium 3 cu 128 MB de memorie.

VectorLinux Light nu este optimizat pentru pornire de pe o unitate USB și care rulează din RAM în același mod ca Puppy Linux. VectorLinux nu oferă un mediu live de cea mai recentă lumină VectorLinux, puteți lua o unitate de testare cu toate - trebuie să fie instalată pe unitatea hard disk a computerului înainte să o puteți utiliza.

Cu toate acestea, dacă intenționați să instalați un sistem Linux pe disc, VectorLinux Light este similar cu Puppy Linux, cu cerințe similare sistemului și aplicații incluse. Veți găsi toate programele tipice incluse - browserul web, clientul de e-mail, programul de chat, editorul de text și editorii de imagini. Utilizează managerul de ferestre JWM, care, în mod implicit, utilizează versiunile anterioare ale lui Puppy Linux.

Între Puppy Linux și VectorLinux, ar trebui probabil să mergeți cu Puppy Linux - este mai bine susținut și vă permite să îl rulați de pe o unitate USB sau pur și simplu să-l luați pentru o testare mult mai ușor. Procesul de instalare al lui VectorLinux este mai puțin automat și mai datat. Pe de altă parte, alegerea distribuțiilor Linux se reduce adesea la gustul personal, așa că poate doriți să încercați VectorLinux Light dacă nu vă place Puppy din vreun motiv.

Lubuntu

Lubuntu se bazează pe Ubuntu - este un derivat Ubuntu, ceea ce înseamnă că se bazează pe același software ca și Ubuntu, dar include un mediu grafic desktop diferit și software inclus. Lubuntu este cel mai ușor derivat al Ubuntu, inclusiv desktopul LXDE ușor, în locul desktopului Unity implicit al Ubuntu. Deoarece se bazează pe Ubuntu, puteți instala programe din depozitele de software ale Ubuntu. Compatibilitatea cu Ubuntu poate fi de asemenea utilă dacă vreodată trebuie să găsiți informații despre o problemă - webul este plin de sfaturi pentru depanarea și optimizarea Ubuntu, iar multe dintre ele se vor aplica și la Lubuntu.

Această distribuție este un pic mai greu decât Puppy. De exemplu, acesta include browserul web complet Chromium - bazat pe Google Chrome - în loc de browsere mai ușoare, cum ar fi Puppy Linux și VectorLinux Light. Documentația spune că necesită cel puțin 256 MB de memorie RAM pentru utilizare zilnică, însă se recomandă 512 MB. Va fi nevoie de mai mult spațiu pe disc atunci când este instalat.

Lubuntu este ideal pentru utilizatorii Ubuntu care caută cel mai ușor sistem de birou Ubuntu posibil - sau cel puțin sistemul de birou Ubuntu cel mai ușor, fără să vă creați de la zero. Este nevoie de mai mult RAM, astfel încât să nu funcționeze la fel de bine ca Puppy Linux sau Vector Linux Light pe computerele mai vechi cu 256 MB de RAM.

Dacă niciunul dintre aceste sisteme Linux nu funcționează bine, atunci vechiul computer este probabil prea târziu pentru un upgrade. Aceste distribuții Linux pot fi mici și ușoare, dar nu sunt magice. Chiar dacă le folosiți doar pentru a naviga pe web, web-ul modern este mai greu decât oricând.

Dacă sunteți un geek Linux, aveți alte opțiuni pentru a obține un sistem de operare mic și ușor. Puteți instala un sistem minimal Debian, Slackware sau chiar Ubuntu fără un desktop grafic și puteți instala cel mai ușor desktop grafic posibil - sau să săriți în întregime desktopul grafic și să folosiți programe terminale precum browserul web W3M.

Credit de imagine: ashley CHILE bazat pe Flickr