If-Koubou

Ce sa întâmplat cu Winamp și îl poți folosi acum?

Ce sa întâmplat cu Winamp și îl poți folosi acum? (Cum să)

Douăzeci de ani în urmă Winamp a fost viitorul. Acum este o memorie îndepărtată. Ce s-a întâmplat?

Winamp (Windows Media Products Advanced) a ieșit pe 21 aprilie 1997 când muzica pe calculatoare a fost un concept nou și majoritatea oamenilor nu știau ce înseamnă "MP3". Winamp nu a fost primul music player pentru PC, dar a făcut ușor crearea unei liste de redare: trageți fișierele în fereastra de redare și începeți să ascultați. Acest lucru, combinat cu rețelele de distribuire a fișierelor timpurie, precum Napster, a schimbat modul în care oamenii au descoperit și au ascultat muzică. Winamp a condus acel val, în creștere până când avea 90 de milioane de utilizatori, doar pentru a deveni irelevanți.

Aproape nimeni nu folosește Winamp în aceste zile. Unde s-a dus? Și ai putea să o folosești astăzi dacă vrei? Să săpăm și să vedem ce putem găsi.

Ce sa întâmplat cu Winamp?

Winamp a fost ușor, personalizabil și a ascultat muzica mai ușor decât orice jucător care a venit înainte. A devenit repede o lovitură, în ciuda faptului că avea doar o echipă de patru persoane în spatele ei. O parte din recurs a venit din partea comunității: un plugin și un ecosistem de piele le-au permis designerilor și dezvoltatorilor să personalizeze lucrurile în moduri surprinzătoare, iar tocilarii muzici au iubit acest tip de control.

Povestea noastră se încheie cu un buyout, la fel ca și alte povestiri din anii '90. În iunie 1999, AOL a achiziționat Nullsoft (compania din spatele Winamp) pentru 80 de milioane de dolari. Asta-i plăcerea pentru o echipă de patru persoane, dar AOL niciodată nu știa ce să facă cu ce au cumpărat. Vizualizările de pagină de pe site-ul Winamp au adus o mare parte din veniturile publicitare, sigur, iar mii de oameni au plătit 10 $ pentru versiunea Pro a software-ului, dar asta a fost vorba despre venituri.

AOL, în același timp, făcea încă sume ridicole de bani cu serviciul de dial-up infamos. Acest flux de venit masiv a făcut dificilă prioritizarea altor proiecte - chiar și pentru cele plătite de AOL pentru milioane de oameni. În cele din urmă, AOL a decis că software-ul precum Winamp a fost o oportunitate promoțională pentru serviciul de dial-up și, în curând, instalarea Winamp a însemnat scăderea ofertei pentru abonamente gratuite AOL.

Acesta a fost un turnoff major pentru utilizatorii Winamp. Iată Cyrus Farivar, scriind pentru Ars Technica într-o trăsătură foarte bună despre declinul lui Winamp:

Utilizatorii principali ai Winamp erau fanii de muzică, geeks și oameni care se îngrijeau de ce bitrate MP3-urile lor erau codate - cu alte cuvinte, utilizatorii cheie ai Winamp la începutul anilor 2000 erau alergici la AOL ca o companie.

Bundling software-ul AOL și oferte cu Winamp a ieftinit software-ul în ochii utilizatorilor. Apoi a venit ceva nou.

În 2001, Apple a lansat iPod-ul și a prins într-un mod foarte important. Până în 2003 iTunes a ieșit pe PC și a fost începutul sfârșitului pentru Winamp. Toți cei care au cumpărat un iPod au trecut la iTunes pentru a asculta muzică, deoarece iTunes a fost mai mult sau mai puțin necesar pentru încărcarea unui iPod cu muzică - și mulți oameni au cumpărat iPod-uri.

Chiar dacă nu aveați un iPod, iTunes era atractiv. S-ar putea identifica și rupe CD-urile dvs. în doar câteva clicuri. Căutarea a fost instantanee. Și în timp ce interfața lui Winamp a fost un pic aglomerată, interfața iTunes (cel puțin la acel moment) a fost curată și ușor de folosit. Winamp era alcătuit din mai multe ferestre; iTunes avea doar unul. Winamp a oferit mii de teme și pluginuri create de fan-uri; iTunes nu era deloc personalizabil.

O mulțime de geeks preferat Winamp, dar iTunes a apelat la o audiență mult mai mare, care a vrut doar să rip un buchet de CD-uri și să le asculte. Winamp a încercat să combată acest lucru oferind suport neoficial pentru transferul de muzică la un iPod, dar nu a fost suficient. Apple a luat piața de muzică și a fugit cu ea (și apoi a petrecut 15 ani transformând iTunes în mizeria aglomerată pe care tocmai o urăsc azi).

Winamp's userbase a scăzut, iar până în 2013 AOL a decis să o închidă în întregime. Acest plan sa schimbat în ultima secundă când Nullsoft a fost vândut Radionomiei. De atunci, site-ul Winamp a declarat că o nouă versiune este "în curând", dar cinci ani mai târziu și nu am văzut nimic. Există deranjuri ocazionale de dezvoltatori despre noile clădiri, dar nimic substanțial până în prezent.

Poți să-l folosești astăzi?

Deci s-ar putea să vă întrebați: puteți instala și utiliza Winamp chiar acum? Răspunsul: un fel de. Site-ul WinAMP, neschimbat timp de cinci ani, indică un fir de forum atunci când solicitați descărcarea. Acest thread indică un site simplist în care veți găsi Winamp 5.666 pentru Windows. Acest software datează din 2013, dar funcționează.

Am instalat Winamp pe o mașină modernă Windows 10 și am observat rapid o problemă: nimic aici nu este scalat corect pe ecranele de înaltă rezoluție. Puteți rezolva acest lucru în orice piele modernă prin ajustarea setărilor Scalare, după cum urmează:

Dacă utilizați o piele clasică, puteți utiliza comanda rapidă de la tastatură Ctrl + D pentru a dubla dimensiunea ferestrei principale.

Winamp o dată a oferit un vast director de skin-uri și plug-uri, dar care a murit în 2013. Din fericire, patrimoniul Winamp oferă o colecție mare, așa că verificați dacă doriți să încercați tot ce vă aduceți aminte din acea zi.

Nu cred că Winamp a îmbătrânit bine. Dar funcționează, și dacă nu merită nimic altceva pentru a face față factorului de nostalgie. Sigur, este un buggy mic, iar UI arată pixelat pe afișajele moderne după ce ajustați scalarea. Dar e Winamp și merită ceva. Dați-i o rotire și amintiți-vă începutul anilor 2000. Cine știe? Poate că o vei folosi chiar și cu normă întreagă.

Credit foto: Al Pavangkanan