If-Koubou

Ce este focalizarea automată și ce înseamnă diferitele moduri?

Ce este focalizarea automată și ce înseamnă diferitele moduri? (Cum să)

Tehnologia modernă a făcut fotografia mult mai accesibilă. În primele zile, fotografii trebuiau să-și concentreze cu atenție lentilele înainte de a face o fotografie. Dacă s-ar fi ratat focalizarea, imaginea (și filmul scump pe care îl foloseau) s-ar fi risipit. Acum, aproape toate camerele, de la telefonul dvs. smartphone la un DSLR de vârf, utilizează funcția de focalizare automată pentru a face mai ușor obținerea de fotografii clare.

Din păcate, când aparatul foto face totul în fundal, mulți fotografi nu înțeleg cu adevărat ce se întâmplă. Ei își îndreaptă doar camera, apasă butonul de declanșare și speră că aparatul foto va lua focul. Dacă doriți să vă controlați cu adevărat imaginile, trebuie să știți ceva mai mult despre autofocus și cum să îl utilizați.

Cum funcționează Autofocusul

Majoritatea camerelor moderne utilizează autofocus pasiv în locul autofocusului activ. În locul utilizării unui fascicul laser sau infraroșu pentru măsurarea distanței față de subiect (autofocus activ), autofocalizarea pasivă utilizează o senzor de fază, senzori de contrast sau adesea o combinație a celor două. Pe un smartphone, senzorul de imagine se poate dubla ca senzorul de focalizare automată. Pe un dispozitiv DSLR, în mod normal, senzorii de focalizare automată vor fi încorporați în senzorul de imagine.

Deși senzorii de detectare a fazei și senzorii de contrast utilizează metode diferite, ambele se bazează în principal pe zonele cu marginile și contrastul. Camera calculează ce reglaje trebuie să facă pentru focalizarea obiectivului, astfel încât marginile și zonele de contrast să fie cât mai clare posibil. Logica este că atunci când muchiile sunt ascuțite, ele sunt focalizate. Există un pic mai mult atunci când vine vorba de modul în care camera decide unde este subiectul în cadru, dar vom aborda asta într-un moment.

Aceste sisteme de autofocalizare funcționează excelent, în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, ele cad în lumină scăzută sau când încercați să vă concentrați pe ceva ce nu are margini sau contrast, ca un cer albastru plat sau un zid alb. În mod normal, camera foto va funcționa în mod normal, dar în cele mai grave cazuri, va dura mult mai mult pentru a vă concentra.

Puncte focalizare automată

Când priviți prin vizorul unui DSLR, vedeți o grilă de puncte sau pătrate. Acestea sunt puncte de focalizare automată. Camerele de intrare la nivel pot avea doar câteva puncte de focalizare automată, în timp ce camerele profesionale pot avea 60 sau 80 de puncte.

În mod prestabilit, majoritatea camerelor vor selecta automat ce punct de focalizare (sau puncte) să folosească. Algoritmii pe care îi folosesc tind să presupună că subiectul imaginii este undeva în apropierea centrului cadrului. Nu este un sistem rău, dar nu vă oferă o mare cantitate de control. Dacă subiectul dvs. este în picioare în lateral, s-ar putea să pierdeți concentrarea.

Pentru a obține fotografii mai bune, trebuie să le preluați. Cu aproape toate camerele, puteți specifica un punct de focalizare automată sau un grup de puncte de focalizare automată pe care doriți să îl utilizați. În timp ce există prea multe variante pentru a intra aici, în general, va exista un buton sau o combinație de butoane, apăsați pe acest schimb între diferite opțiuni de focalizare automată. Pe telefoanele smartphone sau camerele fără oglindă, puteți selecta adesea o zonă de autofocalizare doar atingând unde doriți să se focalizeze camera pe ecranul tactil.

Verificați manualul aparatului foto pentru a afla mai multe.

Modurile diferite

Pe lângă selectarea unui punct de focalizare automată, puteți selecta și un mod de focalizare automată. Acestea vă spun camerei ce trebuie să facă atunci când caută focalizare.

Mod autofocus unic

Modurile One-shot AF (Canon) și AF-S (Nikon) sunt destinate scenelor statice precum peisaje. După ce ați găsit focalizarea, camera rămâne blocată. Dacă se mișcă ceva în scenă - să zicem, o pasăre trece prin - va fi ignorată. Este cel mai simplu de utilizat și aproape că nu pierde niciodată focalizarea.

Autofocus continuu

Modurile AI Servo (Canon) și AF-C (Nikon) sunt pentru scene cu mult mișcare. Camera dvs. nu va opri niciodată reglarea focalizării. Dacă încercați să urmăriți un jucător de fotbal pe măsură ce rulează, este modul de utilizare. Pe măsură ce subiectul se mișcă prin cadru, focalizarea se va ajusta constant. Problema cu acest lucru este că, dacă încercați să vă concentrați pe o scenă relativ intimă, camera dvs. ar putea sări în focalizare.

Autofocus hibrid

Modurile Focus AI (Canon) și AF-A (Nikon) sunt un hibrid de autofocalizare unică și continuă. Când scena rămâne statică, autofocusul se va bloca. Dacă se mișcă ceva, se va ajusta până când se va concentra din nou. Dacă nu sunteți sigur ce mod de focalizare automată să utilizați, este un pariu sigur și flexibil.

Acestea sunt elementele de bază ale autofocusului. Camerele mai avansate vor avea opțiuni mai avansate îngropate în setările lor. De exemplu, liniile Canon 1D, 5D și 7D vă permit să configurați exact modul în care autofocusul continuu urmărește subiectele.

Merită să aveți timp pentru a citi manualul de instrucțiuni al camerei dvs. și pentru a afla cum să selectați punctele și modurile de focalizare automată; se va face mult mai ușor să se concentreze exact (și mai important, imagini clare).