If-Koubou

Ce este BD-R, BD-RE, BD-XL și Ultra HD Blu-ray?

Ce este BD-R, BD-RE, BD-XL și Ultra HD Blu-ray? (Sfaturi pentru computer)

Chiar dacă cei mai mulți oameni au CD-uri și DVD-uri cu arzătoare în computerele lor, probabil că ați cumpărat un film care este în format Blu-ray. Datorită costului, veți vedea numai unitățile Blu-ray instalate pe PC-uri personalizate sau pe mașini de vârf de la companii cum ar fi Dell sau HP.

Dacă vă place să vizionați filme pe computerul dvs. și aveți un monitor de ultimă generație, atunci este posibil să meritați costul suplimentar. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor cheltuiesc bani pe HDTV mai scumpe și, prin urmare, cele mai multe discuri Blu-ray pe care le veți cumpăra astăzi sunt pentru filme. Majoritatea playerelor Blu-ray sunt dispozitive independente sau sunt asociate cu console de jocuri.

Dacă doriți să începeți să utilizați discurile Blu-ray pentru a stoca fizic cantități mari de date, atunci cea mai bună opțiune este să cumpărați un dispozitiv online de ardere Blu-ray extern. Puteți obține un decodor Blu-ray decent care poate scrie la viteza de 14X pentru aproximativ 50 de dolari pe Amazon. Aceste cele mai ieftine vă permit să ardeți discuri de 25 GB și 50 GB. Dacă cheltuiți un pic mai mult (în jur de $ 110), puteți obține un dispozitiv extern de înregistrare Blu-ray care acceptă discuri BD-XL, care ajung până la un 128 GB enorm.

În acest articol, voi vorbi despre diferitele formate Blu-ray și despre unele dintre specificațiile lor tehnice. Discurile Blu-ray sunt o modalitate excelentă de a salva rapid și ieftin cantități mari de date care altfel ar necesita un plan de stocare a norului cu adevărat mare sau un hard disk extern mare.

După ce am cumpărat o cameră video HD în 2010, am avut brusc sute de gigaocteți de date așezate pe calculatorul meu. Prima soluție a fost să copiați toate aceste date pe un hard disk extern de 2 TB. Asta a făcut minunat și încă mai fac asta, dar unul dintre hard-urile mele externe a eșuat și am pierdut o mulțime de videoclipuri. Stocarea tuturor datelor din cloud a fost prea scumpă și lentă, așa că am început să ard discuri Blu-ray.

Lucrul minunat despre discuri este că ele nu vor eșua asupra ta dacă ai grijă de ele. Atâta timp cât nu sunt zdrobite, datele mele vor fi stocate în siguranță pe aceste discuri pentru o perioadă foarte lungă de timp. Este doar un alt mod de a păstra datele dvs. susținute în caz de accidente de hard disk, care se întâmplă în continuare mai des decât ați crede.

Un alt motiv bun pentru a le cumpăra este pentru vizionarea colecției de filme pe televizorul dvs. HD. Dacă aveți o consolă Xbox One sau PS4, puteți să înregistrați filmele pe un disc Blu-ray și să le redați direct. Acest lucru este de fapt mult mai ușor decât încercarea de a vă transmite conținutul de pe computerul dvs. sau de la NAS la televizorul dvs. HD, ceea ce necesită o conexiune gigabit între toate dispozitivele dvs.

BD-R, BD-RE și BD DL

Când Blu-ray a ieșit pentru prima oară, în realitate au existat doar două tipuri de discuri: scriere și rescriere. BD-R discurile sunt numai pentru scriere și BD-RE sunt rescriptibile. Dimensiunea standard pentru aceste discuri este de 25 GB și are doar un singur strat. Acestea costă aproximativ 1 dolar pe disc.

După un timp, discurile Blu-ray cu două straturi au început să apară. La fel ca și DVD-urile cu două straturi, aceste discuri Blu-ray ar putea să dețină dublul cantității de date ca discuri obișnuite sau 50 GB în acest caz. Aceste discuri sunt semnificativ mai scumpe la mai mult de 2 USD pe disc.

A BD-RE DL (50GB și reinscriptibil) este chiar mai scump venind la aproximativ 3 dolari pe disc. Deci, cât durează să arzi unul dintre aceste discuri Blu-ray? Ei bine, totul depinde de viteza arzătorului și de dimensiunea discului. Iată o diagramă de la Wikipedia:

BD-XL TL, BD-XL QL și BD-XL DS TL

Acum, să ajungem la lucrurile mai noi, unde dimensiunile foarte mari încep să vină. În 2010, au fost anunțate discurile BD-XL și au două arome: triple layer (TL) și quadruple layer (QL). Un disc TD BD-XL poate să dețină până la 100 GB de date, iar un disc QD BD-XL maximizează la 128 GB.

Împreună cu dimensiunea mai mare vine un preț mai mare! Discurile TD BD-XL încep în jur de 10 USD pe disc. Nu pare ca discurile QL au câștigat niciodată o tracțiune deoarece nu pot găsi nici măcar un loc care să le vândă. Se pare că discurile de 100 GB sunt cele mai populare atunci când vorbește despre BD-XL.

BD-XL DS (dublu față) TL este o altă specificație care a fost aprobată de Asociația Blu-ray Disc, care va susține până la 200 GB, dar va fi eficientă din punct de vedere al costurilor doar pentru utilizări comerciale cum ar fi centrele de date, cloud computing , etc.

Pentru consumatori, cel mai mult puteți obține cu Blu-ray este un arzător BD-XL și un disc BD-XL TL, care poate stoca până la 100 GB. Sunt încă multe date pe un disc!

Ultra HD 4K BD-ROM

În cele din urmă, Asociația Blu-ray Disc a anunțat la sfârșitul anului 2015 că noul format de disc Blu-ray 4K va suporta filme Ultra HD 4K de până la 60 de cadre pe secundă. Dacă nu ați auzit încă despre UHD, Google-l.

În principiu, televizoarele 4K vin în zilele noastre ca niște nebuni, dar s-ar putea să fi întâlnit câteva care spun că trebuie să se oprească până când seturile de 4K UDH vor deveni disponibile. Asta pentru ca aceste televizoare noi 4K vor suporta o gama dinamica mare, ceea ce le va permite sa afiseze mai multe culori, mai multe detalii si mai bine evidentiate.

Din nefericire, aceste seturi dinamice ridicate din seria 4K nu vin până în 2016 și vor fi mult mai scumpe decât setul dvs. Vizio 4K de 700 $. Cu toate acestea, în opinia celor care au văzut-o, 4K cu o gamă dinamică mare face o diferență semnificativă de peste 1080p, în timp ce mulți oameni spun că este greu să vezi diferența dintre un set actual de 4K și 1080p, mai ales la televizoare mai mici de 65 inci în dimensiune.

Desigur, va trebui să aruncați o mulțime de bani. Pentru a vă bucura de această rezoluție extraordinară, veți avea nevoie de un televizor de 4K cu o înaltă gamă dinamică, de un player Blu-ray nativ de 4K care vine în 2016 și de noile discuri Blu-ray 4K UDH, care sosesc la 1 martie 2016.

În prezent, există 4K Blu-ray playere de pe piață, dar acestea nu sunt native 4K, ceea ce înseamnă că ei pur și simplu iau un semnal de 1080p și upscale-l la 4K. Un jucător nativ de 4K vă va oferi înapoi cel puțin 400 până la 600 $ în 2016, dar va oferi o rezoluție reală de 4K (atâta timp cât cumpărați și noile discuri 4K Blu-ray UHD).

Sperăm că acest lucru vă oferă un fundal mai puțin în tehnologia Blu-ray și unde merge. Pentru majoritatea oamenilor, se aplică pentru filmele și televizoarele lor, dar și pentru cei care dețin unități de disc Blu-ray pe calculatoarele lor. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să comentați. Bucurați-vă!