If-Koubou

Ghidul OTT pentru codecuri, formate de containere și transcodare

Ghidul OTT pentru codecuri, formate de containere și transcodare (Sfaturi pentru computer)

Dacă titlul acestui articol nu vă face deja capul rănit, atunci restul va fi sigur. Ei bine, sperăm că o pot explica într-un mod care are sens pentru persoana non-tehnică. Eu scriu acest articol despre codecuri video / audio pentru că m-am trezit confuz când încerc să-i explic într-o zi unui prieten.

Ce anume este un codec? Știu că ai nevoie de ei pentru a juca un film aici și acolo, dar ce naiba e cu adevărat? Ce ma deranjat cu adevarat au fost toti termenii pe care i-am auzit, dar niciodata nu au inteles: H.264, DivX, MP4, AVI, MPEG-2, AVCHD, AAC, OGG, MKV etc. După multă lectură și învățare, mi-am dat seama că lumea codecurilor audio și video și formatele de containere este foarte confuză. De fapt, chiar nu știam diferența dintre un codec și un format de container până când am început cercetarea.

Nu voi intra în detaliu, doar pentru că subiectul începe să devină foarte tare foarte rapid. Chiar îți pasă dacă o oră de RAW 1080p necomprimat de 60 de cadre pe secundă video mănâncă aproape 500 GB de spațiu de stocare? Probabil ca nu.

Ce este un codec?

Deci, ce anume este un codec și ce face? În termenii cei mai simpli, un codec este un codificator / decodor sau, în forma sa originală, un compresor (co) - decompresor (dec). Deci, este exact ceea ce face un codec: este nevoie de un fișier digital și îl comprimă (sau îl codifică) pentru stocare și îl decomprimă (sau îl decodifică) pentru vizualizare sau transcodare. Îți voi spune ce înseamnă transcodarea mai târziu, să nu ne confundăm așa de devreme.

Lucrul important de înțeles este că un codec este un fel de specificație a modului în care bitul ar trebui să arate. Ce este un bitstream? Pentru a nu deveni foarte tehnic, ar trebui să fie aranjată secvența de octeți pentru codecul respectiv. Fiecare codec are un set specific de linii directoare. De exemplu, poate specifica lățimea, înălțimea, raportul de aspect, etc. Verificați această pagină, dar nu citiți prea mult sau vă va răni capul:

http://www.cs.cf.ac.uk/Dave/Multimedia/node262.html

Deoarece este o specificație, pot fi multe metode de a converti datele în acest format. Prin urmare, pot exista mai mulți codificatori pentru un codec. Voi explica mai multe despre encodere din secțiunea Codecuri populare de mai jos.

Deci, de ce avem nevoie chiar de această compresie și decompresie? Ei bine, așa cum am menționat mai sus, un fișier RAW de 1080p necomprimat este aproape un 500GB enorm pentru o oră. Aveți nevoie de propriul centru de date pentru a stoca toate videoclipurile de familie dacă totul a fost înregistrat în acest format. Aici intră compresiile. Există diferite tipuri de compresie, care se traduc în diferite tipuri de codecuri. Deci, ce sunt unele codecuri populare?

Codecuri populare

H.264 (MPEG-4 partea 10 AVC) - Este, de asemenea, cunoscut oficial ca MPEG-4 Part 10, dar H.264 este ceea ce ascultați. Da, există mai multe nume pentru același lucru. H.264 este de departe cel mai popular format pentru codarea videoclipurilor. H.264 oferă cele mai bune din toate lumile: dimensiuni de fișiere mai mici, cu o calitate superioară.

Din nou, rețineți că H.264 este doar codecul, nu veți găsi niciun fișier cu extensii .h264. Acestea sunt formatele containerului, pe care le voi explica în secțiunea de mai jos. Acest codec este folosit peste tot, de la telefoane inteligente la camere video digitale la discuri Blu-ray. De asemenea, este folosit pentru a oferi o mulțime de videoclipuri web datorită capacității sale de a vă oferi o calitate excelentă a imaginii, cu un raport de compresie ridicat și o rată de biți scăzută, ceea ce înseamnă mai puțină solicitare pe serverele de streaming.

Este de asemenea foarte susținut și probabil va fi cel mai popular codec pentru o lungă perioadă de timp. Este susținută de Apple, YouTube, HTML 5 și chiar și în Adobe Flash.

Singurul dezavantaj al H.264 este că algoritmii de comprimare sunt atât de buni, că este mult mai lent să codificăm un videoclip în acest format. Veți afla mai multe despre asta când vorbim despre transcodare în jos.

După cum am menționat mai sus, există mai mulți codificatori pentru un singur codec. Pentru codecul H.264, unul dintre cei mai populari encodere este x264 de la VideoLAN, aceiași oameni care creează VLC Media Player. x264 este gratuit și open-source, dar există și mulți codificatori H.264 comerciali. Nu contează cum se convertește fluxul video în acest format, orice decodor H.264 (cum ar fi VLC) va putea vizualiza fișierul.

MPEG-2 - Mai aveți o colecție DVD mare? Asta se face cu ajutorul codecului MPEG-2. E destul de veche, dar foarte comună. Celălalt loc unde găsiți compresia MPEG-2 este atunci când urmăriți acele canale HD difuzate de-a lungul timpului. Aceasta este compresia MPEG-2. Lucru interesant de știut, nu?

Din moment ce algoritmul de compresie folosind MPEG-2 este mult inferior H.264, are avantajul de a fi mult mai rapid de codat. Cu toate acestea, nu a funcționat niciodată pentru streaming web, deoarece la un bitrate mai redus, calitatea va deveni rapidă și veți termina cu video pixelat. De aceea au venit cu MPEG-4 Partea 2.

MPEG-4 partea 2 - Probabil că vă amintiți de zilele când totul a vorbit despre DivX și Xvid? Aceștia erau codificatori pentru formatul MPEG-4 Partea 2, alias H.263. Multe filme pe care le-ați descărcat din nou în cursul zilei au fost comprimate utilizând acest codec, deoarece acestea vă oferă o bună dimensiune a fișierului și păstrați o calitate rezonabilă. Cu toate acestea, singura problemă majoră este că conținutul de înaltă definiție a suferit încă din punctul de vedere al calității imaginii și acolo H.264 pe care l-am menționat mai sus a preluat.

Windows Media Video - Aceasta este în esență versiunea Microsoft a codecurilor MPEG-4. WMV 7 a fost introdus în 1999 și a fost o copie a MPEG-4 Partea 2. Mai târziu, au venit WMV 8 și 9, urmat de VC-1, un codec care copiază majoritatea MPEG-4 Partea 10 și este utilizat în prezent în Blu-ray și discurile.Singurele alte locuri pe care le vedeți sunt WMV și VC-1, în majoritatea cazurilor legate de produsele Microsoft, cum ar fi Windows Movie Maker, Silverlight, HD DVD și Microsoft Expression Encoder etc.

Acestea sunt doar codecurile video populare, aveți și codecuri audio, care intră în joc când vorbim despre containerele de mai jos. Codecurile audio populare includ FLAC, AC3, Dolby Digital Plus, DTS-HD, ALAC etc. Ca și în cazul videoclipurilor, codecurile audio au propriile formate de containere precum AIFF, WAV etc.

Acestea nu sunt în nici un caz toate codec-urile de acolo, este doar o listă cu unele dintre cele mai populare. Acum hai să vorbim despre formatele de containere.

Formatele containerului

Când redați un fișier în Windows Media Player sau VLC sau Quicktime sau pe orice player multimedia pe care îl alegeți, de obicei deschideți un format de container. Un format de container sau un ambalaj este în esență pachet de unul sau mai multe codecuri, video sau audio sau ambele. Un container este folosit pentru a adăuga audio împreună cu videoclipul și pentru a vă asigura că audio și video sunt sincronizate perfect. Containerul va conține, de asemenea, alte informații necesare unui server de streaming sau a playerului media. Bitstream-urile video și audio sunt doar înfășurate într-un alt bitstream.

Formatele de contacte sunt în cazul în care vedeți extensiile comune de fișiere pe care le folosim cu toții ca MP4, MOV, WMV, AVI etc. Să trecem prin unele dintre cele mai comune recipiente:

MP4 - Probabil că ați descărcat o melodie care avea o extensie .MP4, care este un pachet pentru multe codecuri video și audio. Cel mai frecvent, este folosit pentru a împacheta video H.264 și audio codificat AAC. De asemenea, acceptă și codecuri video MPEG-4 Partea 2 și MPEG-2. De asemenea, sunetul poate fi codificat folosind alte codecuri, altele decât AAC.

AVI - Acesta este un format Microsoft container din 1992. A fost foarte popular înapoi în ziua mea și este încă în jur destul de puțin. Dacă faceți orice codificare, nu mai trebuie să utilizați niciodată formatul containerului AVI. În primul rând, nu acceptă codecuri mai noi, cum ar fi H.264. De asemenea, are câteva alte probleme majore, motiv pentru care nu mai este folosit.

ASF - Advanced Systems Format de către Microsoft nu utilizează în mod normal extensia de fișiere .ASF. În schimb, veți vedea că majoritatea containerelor ASF folosesc .WMA sau .WMV. Veți vedea aceste fișiere în jur dacă utilizați toate produsele Microsoft. Odată ce părăsiți lumea Microsoft, veți întâlni probleme în redarea fișierelor, mai ales dacă utilizați codecul H.264.

AVCHD - AVCHD este cel mai obișnuit format de container pentru camere video HD. În mod normal, videoclipul va fi H.264 cu audio AC3 (Dolby Digital) sau PCM Linear.

MKV - Descărcați un film în ultima vreme? Este probabil în format container MKV, care găzduiește fișiere video H.264. Sunt destul de multe instrumente care suportă MKV cum ar fi Boxee, PS3 Media Server, XMBC, VLC etc., dar nu sunt acceptate la fel de mult ca alte formate de containere încă.

FLV - Acesta este Adobe Flash, care suportă multe codecuri diferite, cele mai frecvente fiind H.264 și AAC. Videoclipul Flash este unul dintre cele mai populare moduri în care videoclipurile sunt transmise prin Internet. Ea pierde teren din cauza HTML 5 și faptul că Apple nu va lăsa să ruleze flash pe oricare dintre iDevice lui, dar este încă foarte frecvente.

Există și alte formate de containere, cum ar fi QuickTime File Format, OGG, WebM, etc, dar cumva obțineți imaginea acum.

transcodarea

Ultimul lucru pe care trebuie să-l înțelegeți este că probabil că va trebui să convertiți videoclipul AVCHD pe care l-ați descărcat de pe camera dvs. video într-un format diferit, pe care apoi îl puteți importa în iTunes și puteți juca pe iPhone. Deoarece există atât de multe codecuri și formate de container și fiecare format de container poate avea diferite combinații de codecuri video și audio, aveți nevoie de un transcoder pentru a obține tipul de fișier pe care doriți pentru dispozitivul dvs. particular.

Există mai multe transcodere aka video convertoare acolo: HandBrake, FFmpeg, SUPER, VirtualDub, etc. Unele sunt plătite și unele sunt gratuite open-source instrumente. Unele instrumente, cum ar fi HandBrake, vă oferă presetări, astfel încât să puteți alege pur și simplu fișierul sursă și să alegeți un format de ieșire precum iPod sau iPhone și să faceți clic pe Start. Va alege toate setările, containerul, codecul etc. pentru dvs. Cu toate acestea, sperăm că după ce ați citit acest post, acum înțelegeți puțin mai mult și puteți să faceți conversia videoclipurilor între formate și să înțelegeți puțin mai bine procesul de bază. Bucurați-vă!