If-Koubou

Cum se determină dacă este necesară actualizarea BIOS

Cum se determină dacă este necesară actualizarea BIOS (Site-uri răcoritoare)

Trebuie să actualizați BIOS-ul de pe computerul dvs.? Probabil că nu, dar în acest articol vă voi trece prin procesul de a determina dacă există sau nu o actualizare pentru firmware-ul BIOS sau UEFI și dacă aveți nevoie sau nu să-l instalați.

Doar pentru că există o actualizare pentru BIOS nu înseamnă că ar trebui să o instalați în mod necesar. Este un mit ca actualizările BIOS-ului fac computerul mai repede sau pot funcționa mai bine. În unele cazuri rare, o actualizare BIOS poate repara o problemă a plăcii de bază care ar putea face ca calculatorul să funcționeze mai bine, dar de obicei nu are legătură cu viteza.

De exemplu, o actualizare BIOS poate ajuta la rezolvarea unei probleme de supraîncălzire. De asemenea, sunt lansate multe actualizări BIOS care suportă pur și simplu hardware nou, cum ar fi un nou model de CPU sau o placă grafică. Dacă aveți nevoie în mod special de acest hardware nou, atunci este probabil să meritați să-l instalați. Dacă nu, atunci trebuie doar să vă lipiți de actualul BIOS deoarece noul BIOS nu va face nici o diferență și ar putea cauza mai multe probleme.

Spre deosebire de sistemul de operare, BIOS-ul este un software de nivel scăzut care este stocat pe un chip pe placa de bază a computerului. Pentru a actualiza acest software de nivel scăzut, trebuie în mod normal să "flash BIOS-ul", Care va înlocui software-ul vechi cu noua versiune. Dacă ați cumpărat un computer de la Dell, HP etc., în mod normal trebuie doar să descărcați un fișier EXE și să-l executați pentru a bloca BIOS-ul.

Dacă ați construit propriul computer, va trebui fie să descărcați un program de actualizare BIOS de la producătorul plăcii de bază, fie va trebui să efectuați manual blițul, ceea ce implică în mod normal utilizarea unui stick USB și încărcarea în DOS.

Fiecare model de placă de bază necesită o versiune proprie BIOS și aici pot apărea problemele.

  1. În primul rând, dacă utilizați BIOS-ul pentru o placă de bază diferită sau chiar o revizuire ușor diferită a aceleiași plăci de bază, pot apărea probleme majore. Este posibil ca computerul dvs. să nu se aprindă deloc sau să primiți mesaje de eroare ciudate când acesta se încarcă.
  2. În al doilea rând, în cazul în care computerul își pierde puterea sau altceva se întâmplă în timpul actualizării în sine, se poate cărăma calculatorul dvs. și costa sute de reparații.
  3. În al treilea rând, nu toate actualizările BIOS-ului sunt testate la fel de bine ca cea care a venit cu computerul dvs., astfel încât o nouă versiune BIOS poate provoca probleme de boot etc.

Rețineți că producătorul de PC-uri remediază unele dintre aceste probleme pentru dvs. De exemplu, o actualizare BIOS de la Dell va fi ambalată într-un fișier executabil care nu numai că va verifica dacă versiunea BIOS-ului pe care îl instalați este compatibilă cu sistemul dvs., dar va continua să blige BIOS-ul fără a fi nevoie manual Fă-o.

Acum, că am explicat motivele pentru și împotriva actualizării BIOS-ului, să vorbim despre cum să aflăm dacă există o actualizare pentru BIOS.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să verificați versiunea curentă a BIOS-ului, pe care am explicat-o deja în articolul legat anterior.

Luați notă de versiunea și de data lansării. Acum trebuie să vizitați site-ul producătorului PC-ului și să mergeți la secțiunea de asistență. Căutați modelul dvs. particular de computer și ar trebui să vedeți o secțiune numită Drivere și descărcări sau ceva similar. Iată un exemplu de la Dell.com.

Citiți întotdeauna notele de lansare sau detaliile pentru a vedea ce se actualizează. Puteți face clic pe Vezi detalii pe site-ul Dell pentru a vedea aceste informații.

După cum puteți vedea, această actualizare rezolvă unele probleme de tastatură USB / mouse și actualizează ePSA la ultima versiune. Deci, ar trebui să instalați această actualizare? Ei bine, dacă nu aveți nici o problemă de tastatură sau mouse și nici o altă problemă cu sistemul dvs., probabil că nu este necesar.

Pentru PC-urile personalizate, trebuie să vizitați site-ul producătorului plăcii de bază și să descărcați driverele de acolo. Acesta este un exemplu de pe site-ul MSI de mai jos.

De asemenea, vă oferă o descriere a ceea ce include actualizarea. Îmbunătățirea compatibilității cu memoria înseamnă că placa de bază suportă pur și simplu mai multe cipuri RAM de la diferiți producători. Dacă memoria este bună, atunci nu este un motiv să faceți upgrade. Există, de asemenea, o soluție pentru o cartelă LAN Realtek, dar numai dacă o dezactivați. În sfârșit, are unele actualizări de driver VBIOS și GOP, pe care Intel le spune că trebuie să le actualizați numai dacă aveți probleme grafice.

Bineînțeles, este posibil să aveți nevoie de Google pentru o parte din termenii tehnici, pentru a înțelege despre ce vorbesc. Verificați versiunea și data BIOS-ului afișat pe site și comparați-l cu cel din sistemul dvs. Dacă decideți că există o actualizare pe care doriți să o instalați, există mai multe modalități posibile.

În primul rând, descărcați fișierul BIOS, care va fi de obicei în format de arhivă, cum ar fi .ZIP. Deschideți arhiva și căutați un fișier Readme.txt. Acest fișier va explica de obicei exact ce trebuie să faceți pentru a efectua actualizarea. Există trei căi principale:

  1. Descărcați fișierul BIOS, copiați-l pe USB, porniți BIOS-ul și găsiți opțiunea din BIOS în sine pentru a bloca BIOS-ul
  2. Dacă BIOS-ul dvs. nu acceptă intermitent, este posibil să fie necesar să creați o unitate USB live pe baza DOS cu fișierul BIOS de la care porniți
  3. Descărcați instrumentul Flash și executați fișierul executabil

Ultima opțiune este cea mai ușoară și este în mod normal ceea ce veți obține întotdeauna de la producătorii de PC-uri mari, cum ar fi Dell, HP etc. Pentru un PC personalizat, ar trebui să utilizați opțiunea 1 sau 2, dacă este posibil, deoarece este mai puțin riscantă. Actualizarea BIOS-ului în timp ce vă conectați la Windows poate cauza probleme și poate duce la eșecul actualizării. Odată ce ați actualizat BIOS-ul și ați repornit computerul, veți utiliza noul BIOS imediat. Dacă aveți întrebări, postați un comentariu. Bucurați-vă!