If-Koubou

Joaca jocuri Retro DOS Perfect cu DOSBox

Joaca jocuri Retro DOS Perfect cu DOSBox (Chestii distractive)

Știați că noul dvs. procesor de calculator 2018 are în continuare aceleași intrări fundamentale ca primul procesor Intel 8086 lansat în 1978? Asta inseamna, teoretic, ca software-ul scris pentru a rula pe acel procesor din 1978 ar trebui sa execute fara o problema reala pe un procesor modern. Aceste cipuri fac parte din familia de procesoare "x86".

Deci, asta ar trebui să însemne că jocurile video scrise pentru DOS în anii '80 și '90 vor fi difuzate pe calculatoarele de azi, nu? În timp ce ai fi tehnic corect să spun așa, este mai complicat decât asta.

În primul rând, în ciuda faptului că au același set de instrucțiuni, procesoarele moderne și cele de la treizeci de ani de acum patruzeci de ani sunt de fapt diferite. Ele au arhitecturi diferite și sunt mult, mult, mult mai rapid decât ceva de genul unui procesor 80386.

Pe deasupra, sistemele de operare s-au apropiat de mult. Chiar și unele jocuri care au fost dezvoltate pentru Windows 7 (care au în esență același nucleu ca Windows 10) pot avea bug-uri de compatibilitate de rupere a jocului care necesită patch-uri sau moduri speciale de compatibilitate înainte ca acestea să funcționeze.

Dacă ați încerca un joc DOS clasic pe calculatorul dvs. modern, este posibil să nu funcționeze deloc. Este păcat că există o vastă bibliotecă de jocuri clasice care acoperă istoria calculatorului personal. Deci, ce este un fan de jocuri retro?

Introduceți DOSBox

DOSBox este o aplicație gratuită care emulează cu exactitate mediul original IBM PC DOS. Nu numai că, ea emula și unele dintre cele mai populare echipamente hardware din acea epocă, cum ar fi placa de sunet Creative Sound Blaster. Ceea ce înseamnă că îl puteți folosi pentru a juca perfect jocurile clasice DOS, ca și cum le-ați rula pe un PC de acum patru decenii.

Nu vă limitați la Windows, există și versiuni ale software-ului pentru MacOS și Linux! Singurul lucru pe care trebuie să-l ocupi este să-ți iei mâinile pe jocuri. Care poate fi un pic complicat.

Unde să găsiți jocuri

Pentru acest articol folosim versiunea Shareware a DOOM-ului shooter clasic. Pentru a obține propria dvs. copie, doar Google "DOOM Shareware", există o mulțime de site-uri care găzduiesc încă software-ul. Acest lucru este perfect legal, deoarece jocurile shareware sunt, în principal, demo-uri de jocuri extinse și nu veți încălca niciun termen de licență.

Cu toate acestea, jocurile complete de vânzare cu amănuntul din epoca DOS sunt în continuare proprietatea editorilor lor. Dacă descărcați o copie fără să o plătiți, ați comite piraterie.

Dacă mai dețineți jocurile DOS originale pe CD sau pe Diskette, atunci ar trebui să fiți în regulă folosind DOSBox pentru a rula jocul (sau o copie de rezervă a acestuia). Este o modalitate foarte bună de a accesa din nou colecția dvs. veche de jocuri.

Datorită unor site-uri precum Bătăi vechi, puteți cumpăra chiar și multe jocuri clasice DOS în mod legal. GOG folosește de fapt o copie pre-configurată a DOSBox pentru a face totul de lucru. Dacă cumperi un joc DOS de la GOG, nu trebuie să instalezi manual DOSBox deloc. Dacă nu doriți să modificați setările, caz în care acest ghid va fi în continuare util.

În sfârșit, există abandonware, aceste jocuri se încadrează într-o zonă legală gri. Companiile care dețin drepturile asupra acestor jocuri au dispărut de mult. Nimeni nu își apără în mod activ drepturile de autor asupra acestor jocuri. Probabil că acestea nu vor mai fi oferite spre vânzare. Puteți găsi aceste jocuri pe site-urile abandonware, dar trebuie avertizat că nu este strict legală.

Configurarea jocului cu DOSBox

Înainte de a putea utiliza DOSBox, trebuie să o instalați. Doar du-te la pagina de descărcări DOSBox și apuca versiunea corectă a jocului pentru computerul tău. Folosim versiunile Windows aici, care vine cu un expert de instalare. Doar rulați-l după descărcarea și instalarea aplicației.

Înainte de a rula DOSBox, creați un dosar pe unitatea dvs. pentru jocurile dvs. DOS. Acest dosar va funcționa ca un hard disk virtual în DOSBox și vă puteți copia toate jocurile de acolo. Vă recomandăm să creați acest director pe rădăcina unității pentru a facilita accesul din DOSBox.

În mașina noastră Windows 10 instalatorul nu a creat o comandă rapidă, așa că navigați la directorul de instalare și executați DOSBox.exe. Evident, puteți crea propria comandă rapidă de acolo pentru a face sesiunile viitoare mai convenabile. Odată ce ați pornit programul, fereastra DOSBox trebuie deschisă astfel.

Nu parametrii "SET BLASTER". Acestea sunt numerele pe care le veți alimenta în orice joc care dorește să utilizeze un card Sound Blaster. Am creat un dosar mai devreme pe rădăcina unității noastre C numită "DOSAPPS". Am copiat fișierele noastre shareware DOOM în acel folder, dar înainte de a le putea rula în DOSBox trebuie să "montează" acel folder ca hard disk virtual.

Pentru a face acest lucru, noi introduceți "MOUNT C C: \ DOSAPPS" după care ar trebui să vedeți acest mesaj de confirmare.

Acum vom trece de la unitatea Z la unitatea C din DOSBox tastând C: \

Acest joc trebuie încă instalat, iar fișierele de instalare se află într-un dosar numit "doom19s". Pentru a trece la acel dosar, noi tip CD \ doom19s

Instalatorul se numește Install.bat, așa că noi doar tip Install.bat și apăsați enter după care începe programul de instalare.

Acum, trebuie doar să urmați instrucțiunile și să lăsați programul să instaleze jocul pe unitatea virtuală C.

După ce ați terminat instalarea, veți fi prezentat cu utilitarul de configurare DOOM.

Vom alege "tastatură numai" ca tip de controler și apoi "Sound Blaster" ca sunetul nostru. Dacă vă amintiți, DOSBox a arătat utilizarea configurației implicite Sound Blaster la pornire. Deci noi alegeți portul 220, IRQ 7 și canalul DMA 1. Alegerea implicită a canalului de 3 canale a funcționat foarte bine și pentru noi.

Odată ce totul sa terminat, noi alegeți "Salvați parametrii și lansați DOOM".

Dacă totul este bine, jocul ar trebui să fie lansat.

Oh da! Acum sunteți gata să jucați jocul!

Sfaturi suplimentare

Pentru a obține o experiență de ecran complet, doar loviți ALT + ENTER pentru a comuta modurile de fereastră. Puteți juca jocul ca de obicei. Data viitoare când lansați jocul, puteți naviga simplu la dosarul instalat după montarea unității C și a rula jocul în mod direct în același mod în care am pornit "Install.bat".

Unele jocuri DOS nu necesită instalare, puteți să le copiați întregul dosar în dosarul jocului DOS și să le executați.

Există multe modificări pe care le puteți face în DOSBox pentru ca acesta să funcționeze exact așa cum doriți. Verificați dosarul de instalare DOSBox pentru fișierul text excelent manual. Este plin de sfaturi și trucuri.

Poti de asemenea tip HELP în DOSBox în sine pentru a obține o reîmprospătare a acelor bune vechi comenzi DOS. Cea mai importantă comandă rapidă pe care trebuie să o cunoașteți acum este totuși ciclul CPU.

Acest lucru accelerează sau încetinește procesorul virtual al DOSBox. Deci, dacă un joc rulează cu viteza greșită, trebuie doar să loviți CTRL + F11 sau CTRL + F12 pentru a adăuga sau a elimina viteza.

Pentru a părăsi DOSBox, fie tip EXIT la promptul de comandă sau doar închideți fereastra aplicației. Asta e tot ce trebuie să știți pentru a începe cu unele jocuri clasice DOS. Doar nu ne învinovăți dacă petreceți toată noaptea de noapte ascultând muzica anilor 90 și jucând DOOM!