If-Koubou

Cum de a repara problemele de bootloader Windows (dacă computerul dvs. nu va porni)

Cum de a repara problemele de bootloader Windows (dacă computerul dvs. nu va porni) (Cum să)

Dacă PC-ul Windows vă aruncă un mesaj de eroare înainte să înceapă chiar să încarce Windows, este posibil ca sectorul de pornire de pe partiția dvs. de sistem să fie deteriorat, corupt sau să lipsească fișiere. Iată cum puteți depana aceste probleme.

Care sunt domeniile de boot și înregistrări de boot?

Sectorul de pornire este o secțiune mică de la începutul unei unități de hard disk care este creată de fiecare dată când formatați unitatea. Sectorul de boot conține un anumit cod și date care ajută BIOS să decupleze controlul procesului de pornire în Windows. De asemenea, sectorul de boot găzduiește Recordul principal de boot (MBR), care conține semnătura discului, tabela de partiții pentru disc și un mic cod de cod numit codul de boot master.

Când pornește un PC, rutina inițială de pornire este gestionată de BIOS. BIOS-ul încarcă apoi codul de boot master în memoria RAM a PC-ului și împarte procesele de pornire la acesta. Codul de boot master scanează tabela de partiții, determină partiția activă, încarcă o copie a sectorului de boot în memoria RAM a calculatorului și împarte procesul de pornire la acel cod. Este acest proces de legare la cizme, care permite biților inițiali ai codului Windows să înceapă încărcarea.

Sectorul de pornire poate întâmpina aceleași tipuri de probleme ca și orice altă parte a hard diskului - fișiere lipsă, fișiere corupte și chiar pagube fizice. Când procesul de încărcare de boot eșuează, se va întâmpla după ce veți vedea informațiile BIOS, dar înainte ca Windows să înceapă să se încarce. De obicei, veți vedea mesaje de eroare, cum ar fi următoarele:

  • Eroare la încărcarea sistemului de operare
  • Sistem de operare lipsă
  • Reporniți și selectați dispozitivul de pornire adecvat
  • Tabela de partiții nevalidă
  • Bootmgr lipsește
  • FATAL: Nu a fost găsit niciun mediu bootabil! Sistem oprit.

Dacă vedeți oricare dintre aceste mesaje, aceasta înseamnă că nu veți putea să porniți Windows și va trebui să utilizați mediul de recuperare Windows pentru a rezolva problemele. Suntem aici pentru a vă trece prin asta.

Notă: dacă PC-ul dvs. începe să încarce Windows, dar apoi nu reușește, încărcătorul nu este problema. În schimb, ar trebui să încercați să porniți calculatorul în modul de siguranță și să remediați problemele de acolo. Efectuarea unei restaurări de sistem ar fi un loc bun pentru a începe.

Boot din mediul de instalare Windows sau partiția de recuperare

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să porniți PC-ul în Windows Recovery Environment. Este posibil ca PC-ul dvs. să aibă o partiție specială de recuperare care vă va permite să porniți mediul de recuperare Windows fără a avea nevoie de un disc fizic. Modul în care faceți asta variază în funcție de marca PC-ului pe care îl dețineți, dar veți vedea adesea un mesaj în timpul pornirii, care vă va spune ce cheie să apăsați pentru a începe recuperarea și repararea. Dacă PC-ul dvs. nu are o partiție de recuperare - sau nu sunteți sigur cum să îl accesați, puteți porni PC-ul utilizând un DVD sau USB cu programul de instalare Windows pe acesta.

Dacă nu aveți un disc de instalare, va trebui să utilizați un alt PC pentru a descărca o copie a Windows. Apoi, puteți crea un disc de instalare DVD sau USB pe care îl puteți utiliza pentru a porni PC-ul propriu. Apropo, dacă PC-ul dvs. este încă operațional, este posibil să doriți să faceți pasul de precauție pentru crearea unei unități de recuperare sau a unui disc de reparare a sistemului pe care îl puteți utiliza în viitor.

Dacă porniți calculatorul utilizând un disc de instalare, faceți clic pe acesta până când vedeți ecranul inițial de instalare Windows și apoi faceți clic pe linkul "Repararea calculatorului" în loc să porniți o instalare. Dacă porniți de la o partiție de recuperare sau de la un disc de reparare, ecranele ar putea părea puțin diferite, însă veți ajunge la aceleași opțiuni pe care le vom acoperi aici.

Windows va încărca apoi mediul de recuperare. În prima pagină, faceți clic pe opțiunea "Depanare".

În continuare va apărea pagina Opțiuni avansate care conține opțiunile pe care le vom discuta în următoarele două secțiuni.

Rețineți că, dacă utilizați Windows 7, este posibil ca ecranele să pară puțin diferite. Veți vedea însă majoritatea acelorași opțiuni, inclusiv cele pe care le vom acoperi în continuare.

Repararea pornire automată

În majoritatea cazurilor, ar trebui să lăsați Windows să încerce să repare automat pornirea. Nu numai că va încerca să fixeze înregistrarea de boot master sau să recreeze sectorul de boot, va căuta și va încerca să repare și alte probleme comune de pornire. În pagina Opțiuni avansate, faceți clic pe "Reparare la pornire".

Următoarea pagină afișează toate sistemele de operare detectate pe PC - chiar dacă aveți doar una instalată. Faceți clic pe sistemul de operare pe care doriți să-l reparați.

Windows va începe verificarea problemelor de pornire și a încercărilor de reparații.

Când procesul este complet, Windows vă va informa dacă reparațiile au avut succes. În orice caz, vi se va oferi opțiunea de a reporni PC-ul sau de a reveni la pagina Opțiuni avansate.

Dacă Windows nu poate repara automat calculatorul dvs., puteți încerca întotdeauna să remediați Manualul de boot Master sau să reconstruiți manual sectorul de boot din Prompt. Este puțin probabil că va funcționa dacă repararea automată nu a făcut-o, deoarece aceste comenzi sunt efectuate ca parte a procesului de reparare automată, dar nu va face rău să încercați.

Reparați înregistrarea de boot master din linia de comandă

Dacă preferați să vă ocupați singur de dvs. - sau o reparație automată a eșuat - și sunteți destul de sigur că problema este cu Master Boot Record sau boot sector, puteți, de asemenea, să renunți la Command Prompt pentru o remediere rapidă. În pagina Opțiuni avansate, faceți clic pe "Prompt de comandă".

Odată ce vă aflați la Linia de comandă, veți utiliza bootrec comanda și există câteva opțiuni care pot fi utile în rezolvarea erorilor de bootloader.

Pentru a restabili înregistrarea de boot master, tastați următoarea comandă și apăsați Enter.Această comandă scrie un nou Master Boot Record compatibil cu Windows (bazat pe orice versiune de Windows pe care o utilizați) în sectorul de boot fără a suprascrie tabela de partiții existentă. Este un început bun pentru repararea erorilor de incarcare a bootului care rezultă din coruperea fișierelor.

bootrec / fixmbr

Pentru a scrie un nou sector de boot la partiția de sistem, tastați următoarea comandă și apăsați Enter. Această opțiune suprascrie tabela curentă a partițiilor și, astfel, uneori poate provoca probleme dacă sunteți configurat pentru a porni la mai multe sisteme de operare. Nu va suprascrie niciun fel de date pe partițiile dvs. reale, dar poate fi necesar să vă reconfigurați opțiunile de pornire multiplă după ce ați utilizat această comandă. Această comandă este utilă atunci când bănuiți că sectorul dvs. de pornire a fost suprascris de o altă instalare a sistemului de operare sau malware sau dacă bănuiți că sectorul de încărcare este deteriorat.

bootrec / fixboot

Și, desigur, instrumentul bootrec oferă și alte opțiuni mai avansate. Puteți scrie întotdeauna bootrec /? pentru a vedea mai multe opțiuni și a obține ajutor pentru comandă.

Pași pentru a lua după recuperare

După ce ați reparat cu succes calculatorul și puteți să porniți Windows, vă recomandăm să continuați și să efectuați câțiva pași. Mai întâi, rulați utilitarul Verificați discul pentru a scana integritatea sistemului de fișiere și a discului dur. Este întotdeauna posibil ca eroarea dvs. de bootloader să provină de la probleme fizice la hard disk.

În al doilea rând, utilizați utilitarul System File Checker pentru a scana și remedia orice fișiere de sistem corupte. Este puțin probabil ca utilizarea pașilor despre care am vorbit să provoace probleme cu fișierele de sistem, dar este posibil. Și este foarte ușor să verificați și să reparați.

În timp ce erorile încărcătorului de boot pot fi puțin intimidante atunci când apar - mai ales din cauza cât de puține informații vi se oferă atunci când se întâmplă - acestea sunt în mod rezonabil ușor de reparat. Trebuie doar să știți la ce să aveți grijă și să aveți o soluție de recuperare gata de încărcare.