If-Koubou

Cum se repară GRUB2 când Ubuntu nu va porni

Cum se repară GRUB2 când Ubuntu nu va porni (Cum să)

Ubuntu și multe alte distribuții Linux utilizează încărcătorul de încărcare GRUB2. În cazul în care GRUB2 se rupe - de exemplu, dacă instalați Windows după instalarea Ubuntu sau suprascrieți MBR - nu veți putea să încărcați Ubuntu.

Puteți restabili cu ușurință GRUB2 de pe un CD live Ubuntu sau de pe un drive USB. Acest proces este diferit de restabilirea încărcătorului de încărcare GRUB pe vechile distribuții Linux mai vechi.

Acest proces ar trebui să funcționeze pe toate versiunile de Ubuntu. A fost testat pe Ubuntu 16.04 și pe Ubuntu 14.04.

Metoda grafică: Repararea boot-ului

Boot Repair este un instrument grafic care poate repara GRUB2 cu un singur clic. Aceasta este soluția ideală pentru problemele de boot pentru majoritatea utilizatorilor.

Dacă aveți mediul pe care l-ați instalat, introduceți-l în computer, reporniți-l și boot-ați de pe unitatea amovibilă. Dacă nu, descărcați un CD live Ubuntu și îl ardeți pe un disc sau creați o unitate Flash USB bootabilă.

Când boot-urile Ubuntu, faceți clic pe "Încercați Ubuntu" pentru a obține un mediu desktop util.

Asigurați-vă că aveți o conexiune la Internet înainte de a continua. Este posibil să fie necesar să alegeți o rețea Wi-Fi și să introduceți expresia de acces.

Deschideți o fereastră Terminal din Dash și executați următoarele comenzi pentru a instala și a lansa Boot Repair:

sudo apt-add-repository ppa: yannubuntu / reparare boot sudo apt-get update sudo apt-get instalare -y boot-repair boot-repair

Fereastra de reparare boot va scana automat sistemul dvs. după ce executați de boot-reparare comanda. După ce scanează sistemul, faceți clic pe butonul "Reparație recomandată" pentru a repara GRUB2 cu un singur clic.

Puteți alege să utilizați opțiunile avansate aici, dar wiki-ul Ubuntu vă recomandă să nu utilizați opțiunile avansate decât dacă știți ce faceți. Opțiunea de reparații recomandată poate rezolva automat majoritatea problemelor și ați putea să vă stricați sistemul chiar mai mult prin selectarea opțiunilor greșite avansate.

Boot Repair va începe să funcționeze. Vă poate cere să deschideți un Terminal și să copiați / lipiți câteva comenzi în el.

Urmați instrucțiunile care apar pe ecran. Efectuați instrucțiunile Boot Repair pe care doriți să le faceți și faceți clic pe "Redirecționare" pentru a continua prin intermediul expertului. Instrumentul vă va ajuta să faceți tot ce trebuie să faceți.

Reporniți computerul după ce instrumentul de reparare a bootului se termină cu aplicarea modificărilor sale; Ubuntu ar trebui să ruleze în mod normal.

Metoda terminalelor

Dacă preferi să-ți dai mâinile murdare, poți să faci asta de la un terminal. Va trebui să bootați de pe un CD live sau un drive USB, ca în metoda grafică de mai sus. Asigurați-vă că versiunea Ubuntu de pe CD este aceeași cu cea a Ubuntu instalată pe computer. De exemplu, dacă aveți instalat Ubuntu 14.04, asigurați-vă că utilizați un CD live Ubuntu 14.04.

Deschideți un terminal după pornire în mediul live. Identificați partiția Ubuntu este instalată utilizând una din următoarele comenzi:

sudo fdisk-l sudo blkid

Iată rezultatul ambelor comenzi. În fdisk -l comanda, partiția Ubuntu este identificată prin cuvânt Linux în coloana Sistem. În blkid comanda, partiția este identificată de ea Ext4 Sistemul de fișiere.

Dacă aveți mai multe partiții Linux ext4, puteți obține o idee despre care este, prin vizualizarea dimensiunii partițiilor și ordinea acestora pe disc aici.

Rulați următoarele comenzi pentru a monta partiția Ubuntu la / mnt / ubuntu, înlocuind / Dev / sdX # cu numele dispozitivului din partiția dvs. Ubuntu din comenzile de mai sus:

sudo mkdir / mnt / ubuntu sudo mount / dev / sdX # / mnt / ubuntu

În captura de ecran de mai sus, partiția noastră Ubuntu este / dev / sda1. Aceasta înseamnă prima partiție de pe primul dispozitiv de hard disk.

Important: Dacă aveți o partiție de boot separată, săriți comanda de mai sus și montați partiția de boot la / mnt / ubuntu / boot. Dacă nu știți dacă aveți o partiție de boot separată, probabil că nu.

Rulați următoarea comandă pentru a reinstala grub din CD live, înlocuind / dev / sdX cu numele dispozitivului de pe hard disk de mai sus. Omiteți numărul. De exemplu, dacă ați folosit / Dev / sda1 de mai sus, utilizare / Dev / sda aici.

sudo grub-install - boot-director = / mnt / ubuntu / boot / dev / sdX

Reporniți computerul și Ubuntu trebuie să ruleze corect.

Pentru informații tehnice mai detaliate, inclusiv despre cum să utilizați comanda chroot pentru a obține acces la fișierele sistemului Ubuntu rupt și pentru a restabili GRUB2, consultați wiki-ul Ubuntu.