If-Koubou

"Linux" nu este doar Linux: 8 piese de software care alcătuiesc sistemele Linux

"Linux" nu este doar Linux: 8 piese de software care alcătuiesc sistemele Linux (Cum să)

Distribuțiile Linux nu sunt doar kernel-ul Linux. Toate acestea conțin alte programe critice, cum ar fi bootloader-ul Grub, shell-ul Bash, utilitarele GNU shell, daemonii, serverul grafic X.org, mediul desktop și multe altele.

Toate aceste programe diferite sunt dezvoltate de diferite grupuri de dezvoltare independente. Acestea sunt combinate de distribuțiile Linux, unde se construiesc unul pe altul pentru a crea un sistem de operare complet "Linux". Acest lucru este diferit de Windows, care este dezvoltat în întregime de Microsoft.

bootloader

Când porniți computerul, firmware-ul BIOS-ului sau UEFI-ul computerului încarcă software-ul de la dispozitivul de pornire. Primul program care se încarcă cu orice sistem de operare este încărcătorul de încărcare. Cu Linux, acesta este, în general, încărcătorul de încărcare Grub.

Dacă aveți mai multe sisteme de operare instalate, Grub oferă un meniu care vă permite să alegeți între ele - de exemplu, dacă aveți instalat Linux într-o configurație cu două boot-uri, puteți alege fie Linux, fie Windows atunci când boot-ați.

Grub ar putea să pornească sistemul tău Linux aproape instantaneu dacă ai instalat un singur sistem de operare, dar e încă acolo. Grub se ocupă de procesul de boot al Linux-ului, de a emite opțiuni de linie de comandă și de a vă permite să bootați Linux în alte moduri, pentru scopuri de depanare. Fără un încărcător de încărcare, o distribuție Linux nu ar fi încărcată.

Kernel-ul Linux

Bug-ul precis al software-ului Grub este kernel-ul Linux. Aceasta este partea sistemului care se numește de fapt "Linux". Kernel-ul este nucleul sistemului. Administrează procesorul, memoria și dispozitivele de intrare / ieșire cum ar fi tastatura, șoarecii și afișajele. Deoarece nucleul vorbește direct cu hardware-ul, multe drivere hardware fac parte din kernelul Linux și se execută în cadrul acestuia.

Toate celelalte programe rulează deasupra kernelului. Kernel-ul este piesa de software de nivel inferior, care interfețează cu hardware-ul. Acesta oferă un strat de abstracție deasupra hardware-ului, care se ocupă de toate diferitele ciudățenii hardware, astfel încât restul sistemului să aibă grijă de ele cât mai puțin posibil. Windows utilizează kernelul Windows NT, iar Linux folosește kernel-ul Linux.

daemoni

Daemoanele sunt în esență procese de fond. Ele încep de multe ori ca parte a procesului de încărcare, deci sunt unul dintre următoarele lucruri care se încarcă după kernel și înainte de a vedea ecranul de conectare grafică. Windows se referă la astfel de procese precum "servicii", în timp ce sistemele asemănătoare UNIX se referă la acestea ca "daemon".

De exemplu, crond, care gestionează sarcini programate, este un daemon - d la sfârșitul termenului înseamnă "daemon". Syslogd este un alt daemon care gestionează în mod tradițional jurnalul de sistem. Serverele, cum ar fi serverul sshd, rulează ca daemoni în fundal. Acest lucru asigură că acestea rulează întotdeauna și ascultă pentru conexiuni la distanță.

Daemoanele sunt în esență doar procese de fundal, dar sunt procese la nivel de sistem pe care, în general, nu le observați.

Cochilia

Majoritatea sistemelor Linux utilizează în mod implicit shell-ul Bash. Un shell oferă o interfață de comandă a procesorului, permițându-vă să vă controlați computerul introducând comenzi la o interfață text. Shell-urile pot rula, de asemenea, script-uri de shell, care reprezintă o colecție de comenzi și operații executate în ordinea specificată în script.

Chiar dacă folosiți doar un desktop grafic, se execută shell-uri și sunt utilizate în fundal. Când deschideți o fereastră de terminal, vedeți un prompt de shell.

Shell Utilities

Carcasa furnizează câteva comenzi de bază încorporate, dar majoritatea comenzilor shell pe care utilizatorii Linux le folosesc nu sunt incluse în shell. De exemplu, comenzile la fel de importante ca și comanda cp pentru copierea unui fișier, comanda ls pentru listarea fișierelor într-un director și comanda rm pentru ștergerea fișierelor fac parte din pachetul GNU Core Utilities.

Sistemele Linux nu ar funcționa fără aceste utilități critice. De fapt, shell-ul Bash în sine face parte din proiectul GNU. De aceea a existat o controversă legată de faptul că Linux ar trebui să se numească cu adevărat "Linux" sau "GNU / Linux". Criticii numelui "Linux" arată în mod corect faptul că software-ul mult mai merge în sistemele tipice Linux, care de multe ori nu sunt recunoscute. Criticii numelui "GNU / Linux" arată în mod corect că un sistem tipic Linux include, de asemenea, alte programe critice pe care nu le cuprinde numele "GNU / Linux".

Nu toate utilitarele shell și programele de linie de comandă sunt dezvoltate de proiectul GNU. Unele comenzi și programe terminale au fiecare propriul proiect dedicat lor.

X.org Graphical Server

Partea desktop grafică a Linux nu face parte din kernel-ul Linux. Este furnizat de un tip de pachet cunoscut sub numele de "server X", deoarece implementează "sistemul de ferestre X" care a provenit cu mulți ani în urmă.

În prezent, serverul X cel mai popular - sau serverul grafic - este X.org. Când vedeți o fereastră de conectare grafică sau un spațiu de lucru desktop, X.org își desfășoară magia. Întregul sistem grafic este gestionat de X.org, care interfețează cu placa video, monitorul, mouse-ul și alte dispozitive.

X.org nu oferă mediul de lucru complet, doar un sistem grafic pe care mediile desktop și seturile de instrumente le pot construi.

Mediul desktop

Ceea ce utilizați într-adevăr pe un desktop Linux este un mediu desktop. De exemplu, Ubuntu include mediul desktop Unity, Fedora include GNOME, Kubuntu include KDE, și Mint include în general scorțișoară sau MATE. Aceste medii desktop vă oferă tot ceea ce vedeți - fundalul, panourile, barele de titlu ale ferestrelor și bordurile.

Acestea includ, de asemenea, în general propriile utilități construite pentru a se potrivi cu mediul desktop ca un întreg.De exemplu, GNOME și Unity includ managerul de fișiere Nautilus dezvoltat ca parte a GNOME, în timp ce KDE include managerul de fișiere Dolphin dezvoltat ca parte a proiectului KDE.

Programe desktop

Nu orice program de desktop este o parte a unui mediu desktop. De exemplu, Firefox și Chrome sunt desktop-agnostic pentru mediul înconjurător. Sunt doar programe care pot rula în mod normal în partea de sus a oricărui mediu desktop. OpenOffice.org este o altă suită de programe care nu este legată de un anumit mediu desktop.

Puteți rula orice program de desktop Linux în orice mediu desktop, dar acelea proiectate pentru anumite medii de birou pot părea în afara locului sau pot fi trase în alte procese. De exemplu, dacă ați încercat să executați managerul de fișiere Nautilus pe KDE, acesta ar părea în afara locului, va cere să instalați o varietate de biblioteci GNOME și, probabil, să porniți procesele desktop GNOME în fundal atunci când l-ați deschis. Dar ar fugi și ar fi utilizabil.

Distribuțiile Linux execută pașii ultimului pas. Ei iau toate aceste software-uri, combină-le astfel încât să funcționeze bine împreună și să-și adauge propriile utilități necesare. De exemplu, distribuțiile creează propriile sisteme de instalare a sistemului de operare, astfel încât să puteți instala Linux, precum și managerii de pachete pentru instalarea de software suplimentar și actualizarea software-ului instalat.

Credit de imagine: tao mai pe Flickr