If-Koubou

Bazele de distribuție Linux: Rolling Releases versus Standard Releases

Bazele de distribuție Linux: Rolling Releases versus Standard Releases (Cum să)

Distribuțiile Linux au tendința de a utiliza două tipuri diferite de cicluri de lansare: versiuni standard și versiuni rulante. Unii oameni jură prin lansări de rulouri pentru a avea cel mai recent software, în timp ce alții ca versiuni standard pentru a fi mai stabili și mai testați.

Aceasta nu este o opțiune pe care o schimbați în distribuția curentă de Linux - în schimb, este o alegere pe care distribuția Linux o face în sine. Unele distribuții eliberează versiuni standard standard și utilizează un ciclu de eliberare rulant pentru lansarea lor instabilă.

Cum se distribuie distribuțiile Linux împreună

Pentru a înțelege diferența, trebuie să știți cum sunt distribuite distribuțiile Linux. Acestea conțin software de la mai multe proiecte diferite - kernel-ul Linux, utilitarele GNU shell, serverul Xorg X, mediul desktop GNOME și suita de birou LibreOffice sunt toate dezvoltate de diferite proiecte software cu cicluri de dezvoltare diferite. Este o sarcină a unei distribuții Linux să preiați toate aceste software-uri sub formă de cod sursă, să le compilați, să le împachetați în pachete software ușor de instalat, să le testați pentru a asigura funcționarea împreună și să lansați un pachet complet de software numit "distribuție Linux". “

Distribuțiile Linux - indiferent dacă folosesc un ciclu standard de lansare sau un ciclu de lansare rulant - își iau software-ul și îl împachetează în pachete software pe care le distribuie utilizatorilor. Diferența este în modul în care distribuie noile versiuni ale acestor pachete.

O ciclu de eliberare standard

Cele mai multe distribuții Linux utilizează cicluri de eliberare standard. De exemplu, Ubuntu folosește versiuni standard - acestea pot fi numite și lansări de puncte sau versiuni stabile. Proiectul Ubuntu eliberează în mod regulat noi versiuni de Ubuntu la fiecare șase luni. În timpul procesului de dezvoltare de șase luni, aceștia iau ultimele versiuni ale software-ului în depozitele lor și-l împachetează, actualizând tot software-ul. Ei apoi "îngheață" versiunile software-ului în depozitele Ubuntu și petrec câteva luni de testare, asigurându-se că toate versiunile de software funcționează bine împreună și remediază bug-urile.

Când este lansată o nouă versiune a Ubuntu, software-ul din acesta a fost testat pentru a se asigura că funcționează bine împreună. Această versiune rămâne înghețată în timp cât mai mult posibil. Ubuntu lansează versiuni software actualizate pentru a remedia problemele de securitate și alte bug-uri importante, dar nu vor actualiza doar software-ul pentru a adăuga noi caracteristici sau pentru a bate numărul versiunii.

Dacă aveți nevoie de cea mai recentă versiune a unui pachet specific, va trebui să o obțineți în altă parte. De exemplu, ați putea să o primiți de la un terț PPA sau să utilizați depozitul oficial Backports, dar care nu aduce noi versiuni de aplicații desktop importante, la versiunile mai vechi ale Ubuntu. În caz contrar, va trebui să așteptați următoarea lansare majoră a Ubuntu. Veți obține cea mai recentă versiune a software-ului dvs. prin actualizarea de la o versiune înghețată în timp a distribuției Linux la următoarea versiune înghețată în timp a distribuției Linux.

Un ciclu de eliberare la rulare

Un ciclu de eliberare în rotație nu se referă la versiuni standard distribuite de distribuție standard. De exemplu, Arch Linux utilizează un ciclu de lansare rulant. Nu există mai multe versiuni diferite ale lui Arch. În schimb, există doar o singură versiune a lui Arch. Pachetele software sunt testate și apoi lansate imediat la versiunea stabilă a distribuției Linux. În funcție de distribuția dvs., este posibil ca acestea să nu vadă prea multe teste înainte de a fi lansate ca actualizări stabile. Când se eliberează o nouă versiune a unei aplicații sau a unui utilitar de sistem, aceasta se va îndrepta direct spre distribuția curentă de Linux. O distribuție de lansare nu este niciodată "înghețată la timp" - în schimb, este actualizată în mod continuu.

Deoarece nu există versiuni standard, trebuie să instalați o distribuție Linux cum ar fi Arch și să efectuați actualizări regulate. Noile versiuni ale pachetelor software vor ajunge treptat în momentul în care vor fi lansate - nu va trebui să efectuați actualizări mari precum cele de la Ubuntu 13.10 până la 14.04. Când instalați distribuția, veți obține un instantaneu al software-ului său la un moment dat.

Dacă aveți nevoie de cea mai recentă versiune a unui pachet, trebuie să așteptați doar câteva zile și acesta va apărea ca o actualizare pentru distribuția dvs. Linux. Nu va trebui să așteptați șase luni până la următoarea lansare standard a distribuției dvs. Linux.

Care este cel mai bun?

Un ciclu de lansare este cel mai bun dacă doriți să trăiți pe marginea sângerării și să aveți cele mai recente versiuni ale software-ului, în timp ce un ciclu de lansare standard este cel mai bun dacă doriți să beneficiați de o platformă mai stabilă cu mai multe teste.

Având cea mai recentă versiune a software-ului dvs., sună bine, dar de multe ori nu este la fel de benefică pe cât credeți. Probabil că nu aveți nevoie de cea mai recentă versiune de utilități și servicii de nivel scăzut ale sistemului. Probabil nu ați observa diferența dacă le-ați instalat - cu excepția cazului în care au existat erori, deoarece diferite versiuni de software nu au fost testate împreună. Actualizarea acestor lucruri în mijlocul fluxului ar putea duce la creșterea gradului de instabilitate al sistemului sau la apariția unei bug-uri ciudate. Pentru software-ul pe care doriți o versiune mai recentă - cum ar fi aplicațiile desktop - este destul de ușor să actualizați câteva aplicații, chiar dacă utilizați o distribuție Linux cu un ciclu de lansare standard.

Un ciclu de lansare rulant face mai ușor să rămână modernizat, desigur - mai degrabă decât o mare actualizare într-un singur pas, software-ul dvs. este actualizat în mod regulat. Utilizatorii nu folosesc versiuni diferite ale distribuției Linux - toată lumea folosește aceeași versiune.

În general, nu există niciun răspuns cel mai bun - dacă doriți o platformă stabilă, este probabil mai bine să vă lipiți de o distribuție Linux cu un ciclu standard, stabil, de lansare în puncte. Dacă doriți să trăiți pe marginea sângerării și să aveți cele mai recente versiuni de toate, o distribuție Linux cu un ciclu de eliberare rulantă este calea de urmat.

Credit de imagine: Michal Docekal pe Flickr