If-Koubou

Ce este un profil de culoare?

Ce este un profil de culoare? (Cum să)

Profilurile de culori definesc culorile pe care le captează cu camerele noastre și le vedem pe ecranele noastre. Ei controlează ce culori sunt folosite și ajută la asigurarea coerenței între dispozitive.

Culoarea este un subiect destul de complex când vine vorba de fotografie. Ochii tăi pot vedea mult mai multe culori decât poate captura camera foto sau poate afișa monitorul (sau chiar o bucată de hârtie imprimată). Aceasta înseamnă că avem nevoie de o modalitate de a defini subsetul de culori pe care camerele pot să le captureze și pe care monitoarele le pot afișa. De asemenea, avem nevoie de o modalitate de a păstra culorile consecvente între cele două. O anumită nuanță de roșu pe care camera dvs. o captează ar trebui să arate aceeași nuanță roșie pe monitor. Aici intră spațiile de culoare și profilele de culoare.

Cum reprezentăm culorile digitale

Deși există în mod esențial infinit culori posibile, camerele și monitoarele nu pot distinge între ele. În schimb, utilizează modelul de culoare RGB. Ele pot reprezenta orice culoare doar prin combinarea diferitelor valori de rosu, verde și albastru - de aici numele RGB.

În imaginea de mai sus, puteți vedea cât de violete, turcoaz, roșu deschis și galben sunt create prin combinarea diferitelor cantități de roșu, verde și albastru. În afara utilizărilor profesionale de nișă, majoritatea culorilor RGB sunt date într-un format pe canal pe 8 biți. Aceasta înseamnă că există 256 valori posibile (0 până la 255) pentru fiecare dintre canalele roșii, verzi și albastre, oferind un total de 16.777.216 de culori posibile.

RGB nu este singurul spațiu de culoare, dar este cel folosit pentru aplicații digitale. Dacă aveți o imprimantă de înaltă definiție sau lucrați cu designeri, puteți întâlni ocazional modelul de culoare CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Keyline). Spatiul de culori functioneaza esential, dar combina patru culori in loc de trei. O scufundare adâncă este puțin dincolo de sfera de aplicare a acestui articol, dar dacă doriți să aflați mai multe, consultați introducerea noastră în canalele de imagini.

Ce sunt profilele color?

Cu modelul de culoare RGB, putem afișa (sau captura) 16,7 milioane de culori. Dar întrebarea este, care 16,7 milioane de culori să folosească? Aici intră un profil de culoare.

Monitoarele sunt încă departe de a afișa spectrul vizual complet (deși camerele moderne sunt mult mai aproape de a fi capabile să le captureze). Aceasta înseamnă că trebuie realizate unele compromisuri cu cele 16,7 milioane de culori pe care le reprezentăm. Diferitele profile de culoare fac diferite decizii de compromis în culorile pe care le includ.

sRGB

sRGB este profilul de culoare utilizat de 99% dintre imaginile pe care le întâlniți. Majoritatea monitoarelor sunt concepute pentru a afișa o parte semnificativă a profilului respectiv. Este, de asemenea, profilul standard folosit pe web. Cu alte cuvinte, dacă nu intri în utilizări specializate, sRGB este probabil singurul profil de culoare pe care îl veți întâlni.

Triunghiul din această imagine reprezintă porțiunea spectrului vizibil acoperit de sRGB.

DCI-P3

Profilul de culoare DCI-P3 a fost folosit de decenii de industria cinematografică și începe să apară în produsele de consum. DCI-P3 are o gamă mai largă de culori (ceea ce înseamnă că poate afișa o varietate mai largă de nuanțe de culoare) decât sRGB. IPhone-urile 7, 8 și X au toate un ecran care poate suporta gama de culori DCI-P3. Este, de asemenea, profilul utilizat de o mulțime de televizoare HDR 4K.

Triunghiul prezintă partea din spectrul vizibil acoperit de DCI-P3.

Adobe RGB

Profilul de culoare Adobe RGB este conceput pentru a afișa o gamă mai largă a spectrului vizual decât sRGB. Este folosit în principal de fotografi și de profesioniști profesioniști. În timp ce cele mai multe camere high-end pot captura Adobe RGB, numai monitoarele foarte scumpe pot afișa o mare parte din acesta.

Triunghiul prezintă partea din spectrul vizibil acoperit de Adobe RGB.

ProPhoto RGB

ProPhoto RGB este un alt profil de culoare gamă largă. Acesta conține și mai multe culori decât Adobe RGB. Din nou, totuși, ProPhoto RGB este limitat la utilizări profesionale și științifice pentru moment. Este de fapt atât de mare încât trebuie să utilizați 16 biți pe canal - sau 65.536 valori diferite pe canal - pentru ca acesta să funcționeze corect.

Triunghiul prezintă partea din spectrul vizibil acoperit de ProPhoto RGB.

Există și alte profile de culoare, dar, în mod realist, dacă sunteți în poziția de a le întâlni, probabil că deja știți ce faceți și nu aveți nevoie de un explicator de bază ca acesta!

Profilurile de culori sunt unul dintre lucrurile care funcționează în fundal și că majoritatea oamenilor nu trebuie să se gândească vreodată. Cu toate acestea, merită să știi, mai ales dacă sunteți interesat de fotografie sau de videografie.

Credite imagine: Spigget prin Wikipedia, Wikipedia, CIExy1931.svg prin Wikipedia, Fred the Oyster prin Wikipedia.