If-Koubou

Ce este un checksum (și de ce ar trebui să aveți grijă)?

Ce este un checksum (și de ce ar trebui să aveți grijă)? (Cum să)

O sumă de control este o secvență de numere și litere utilizate pentru a verifica datele pentru erori. Dacă cunoașteți suma de control a unui fișier original, puteți utiliza un utilitar de control pentru a confirma că copia dvs. este identică.

Sumele de verificare sunt explicate

Pentru a produce o sumă de control, executați un program care pune fișierul printr-un algoritm. Algoritmii tipici utilizați pentru aceasta includ MD5, SHA-1, SHA-256 și SHA-512.

Algoritmul utilizează o funcție hash criptografică care ia o intrare și produce un șir (o secvență de numere și litere) cu o lungime fixă. Fișierul de intrare poate fi un fișier mic de 1 MB sau un fișier masiv de 4 GB, dar oricum, veți ajunge la o sumă de control de aceeași lungime. Sumele de verificare pot fi, de asemenea, numite "hashes".

Modificările mici din fișier produc sumele de control foarte diferite. De exemplu, am creat două fișiere text diferite care sunt aproape identice, dar unul are un semn de exclamare în care celălalt are o perioadă. După ce a rulat utilitatea de control a Windows 10 pe care le-am instalat, am văzut sumele de control foarte diferite. O singură diferență de caractere în fișierul de bază produce un sumă de control foarte diferită.

Când sumele de control sunt utile

Puteți utiliza sumele de control pentru a verifica fișierele și alte date pentru erorile care apar în timpul transmisiei sau stocării. De exemplu, este posibil ca un fișier să nu fi fost descărcat în mod corespunzător din cauza unor probleme de rețea sau dacă problemele legate de hard disk ar fi putut provoca deteriorarea unui fișier de pe disc.

Dacă cunoașteți suma de control a fișierului original, puteți rula un sumă de control sau un utilitar hashing pe el. Dacă suma de control rezultată se potrivește, știți că fișierul pe care îl aveți este identic.

Computerele folosesc tehnici de control de tip checkum pentru a verifica datele pentru probleme în fundal, dar puteți face acest lucru și dumneavoastră. De exemplu, distribuțiile Linux oferă adesea sumele de control, astfel încât să puteți verifica dacă fișierele ISO Linux descărcate în mod corespunzător înainte de al inscripționa pe un disc sau de a le pune pe o unitate USB. De asemenea, puteți utiliza sumele de verificare pentru a verifica integritatea oricărui alt tip de fișier, de la aplicații la documente și media. Trebuie doar să cunoașteți suma de control a fișierului original.

Care este diferența dintre sumele MD5, SHA-1 și SHA-256?

Sumele de verificare sunt o modalitate utilă de a vă asigura că un fișier nu are o eroare. Dacă apare o eroare aleatorie din cauza problemelor de descărcare sau a problemelor legate de hard disk, suma de control rezultată va fi diferită, chiar dacă este doar o eroare mică.

Cu toate acestea, aceste funcții hash criptografice nu sunt perfecte. Cercetătorii în domeniul securității au găsit "coliziuni" cu funcțiile MD5 și SHA-1. Cu alte cuvinte, au găsit două fișiere diferite care produc același hash MD5 sau SHA-1, dar sunt diferite.

Acest lucru este puțin probabil să se întâmple prin șansă aleatorie, dar un atacator ar putea folosi această tehnică pentru a ascunde un fișier rău intenționat ca fișier legitim. De aceea, nu trebuie să vă bazați pe sumele MD5 sau SHA-1 pentru a verifica dacă un fișier este autentic - doar pentru a verifica dacă există corupție.

Nu s-au înregistrat încă rapoarte privind coliziunea SHA-256, motiv pentru care aplicațiile creează acum sumele SHA-256 în loc de sumele MD5 și sumele SHA-1. SHA-256 este un algoritm mai puternic și mai sigur.

Diferitele algoritme de control de control produc diferite rezultate. Un fișier va avea diferite controlete MD5, SHA-1 și SHA-256. Dacă cunoașteți numai suma MD5 a unui fișier original, trebuie să calculați suma MD5 a copiei dvs. pentru a verifica dacă este o potrivire.

Cum se calculează sumele de control

Dacă cunoașteți suma de control a unui fișier original și doriți să o verificați pe PC, puteți face acest lucru cu ușurință. Windows, macOS și Linux au toate utilitățile încorporate pentru generarea sumelor de control. Nu aveți nevoie de utilitare de la terți.

Pe Windows, PowerShell's Get-FileHash comandă calculează suma de control a unui fișier. Pentru ao utiliza, deschideți mai întâi PowerShell. În Windows 10, faceți clic cu butonul din dreapta pe butonul Start și selectați "Windows PowerShell". De asemenea, puteți să îl lansați căutând meniul Start pentru "PowerShell" și făcând clic pe comanda rapidă "Windows PowerShell".

La prompt, tastați Get-FileHash și apoi apăsați bara de spațiu.

Introduceți calea fișierului pentru care doriți să calculați suma de control pentru. Sau, pentru a face lucrurile mai ușoare, glisați și fixați fișierul dintr-o fereastră File Explorer în fereastra PowerShell pentru a completa automat calea sa.

Apăsați Enter pentru a rula comanda și veți vedea SHA-256 hash pentru fișier. În funcție de mărimea fișierului și de viteza de stocare a computerului, procesul poate dura câteva secunde.

Dacă aveți nevoie de un alt tip de sumă de control, adăugați suma corespunzătoare -Algorithm la sfârșitul comenzii, așa cum este cazul:

Obțineți FileHash C: \ path \ to \ file.iso - Algoritmul MD5
Get-FileHash C: \ cale \ pentru \ file.iso -Algoritm SHA1

Comparați suma de control calculată cu cea originală. Nu ar trebui să te uiți prea aproape, deoarece va exista o diferență masivă în suma de control chiar dacă nu există decât o mică diferență în fișierul de bază.

Dacă suma de control se potrivește, fișierele sunt identice. Dacă nu, există o problemă - poate că fișierul este corupt sau doar comparați două fișiere diferite. Dacă ați descărcat o copie a fișierului și suma de control a acestuia nu corespunde cu ceea ce vă așteptați, încercați să descărcați din nou fișierul.