If-Koubou

Ce este un "chipset" și de ce ar trebui să-mi pasă?

Ce este un "chipset" și de ce ar trebui să-mi pasă? (Cum să)

Ați auzit probabil termenul de "chipset" aruncat în jur atunci când vorbeați despre noile computere, dar ce anume este un chipset și cum afectează performanța computerului?

Pe scurt, un chipset se comporta ca centrul de comunicații și controlerul de trafic al plăcii de bază, determinând în cele din urmă ce componente sunt compatibile cu placa de bază - inclusiv procesorul, memoria RAM, hard disk-urile și plăcile grafice. De asemenea, dictează viitoarele opțiuni de extindere și în ce măsură, dacă este cazul, sistemul dvs. poate fi overclockat.

Aceste trei criterii sunt importante atunci când se analizează ce placă de bază să cumpere. Să vorbim puțin despre motivul.

O scurtă istorie a chipset-urilor

Chipsuri Ahoy! O placă de bază veche IBM PC pentru PC în jurul anului 1981.

Înapoi în zilele anilor de calculator, plăcile de bază ale PC-urilor au constat în numeroase circuite integrate discrete. În general, acest lucru a necesitat un cip separat sau cipuri pentru a controla fiecare componentă a sistemului: mouse, tastatură, grafică, sunete și așa mai departe.

După cum vă puteți imagina, având toate acele jetoane diferite împrăștiate a fost destul de ineficientă.

Pentru a rezolva această problemă, inginerii de la calculatoare au trebuit să elaboreze un sistem mai bun și au început să integreze aceste cipuri disparate în mai puține jetoane.

Odată cu apariția autobuzului PCI, a apărut un nou design: poduri. În loc de o grămadă de jetoane, plăcile de bază au venit cu un a podul de Nord și a Southbridge, care a constat din doar două jetoane cu sarcini și scopuri foarte specifice.

Cipul northbridge a fost cunoscut ca atare, deoarece a fost localizat la porțiunea superioară sau nordică a plăcii de bază. Acest cip a fost conectat direct la CPU și a acționat ca un intermediar de comunicație pentru componentele de viteză superioare ale sistemului: RAM (controlori de memorie), controlerul PCI Express și pe modelele de plăci de bază mai vechi, controlerul AGP. Dacă aceste componente vroiau să vorbească cu CPU, trebuiau să treacă mai întâi prin Northbridge.

Design-ul plăcii de bază a devenit din ce în ce mai eficient în timp.

Southbridge, pe de altă parte, era localizat spre partea de jos (porțiunea sudică) a plăcii de bază. Partea de sud a fost responsabilă pentru manipularea unor componente de performanță inferioară, cum ar fi sloturile de bus PCI (pentru carduri de extensie), conectorii SATA și IDE (pentru hard disk-uri), porturile USB, audio și rețelele de bord și multe altele.

Pentru ca aceste componente să vorbească cu CPU, au trebuit să treacă mai întâi prin bara de sud, care apoi a mers la nordbridge, și de acolo la CPU.

Aceste chips-uri au ajuns să fie cunoscute sub numele de "chipset", pentru că a fost literalmente un set de jetoane.

Marșul constant spre integrare totală

Vechiul design al chipset-ului northbridge și southbridge chipset-ului ar putea fi totuși îmbunătățit și, în mod constant, a dat naștere la "chipset-ul" de astăzi, ceea ce într-adevăr nu este un set de jetoane.

În schimb, vechea arhitectură northbridge / southbridge a cedat unui sistem mai modern, cu un singur cip. Multe componente, cum ar fi controlorii de memorie și grafică, sunt acum integrate și manipulate direct de către procesor. Pe măsură ce aceste funcții ale controlerului prioritar superior s-au mutat în CPU, toate sarcinile rămase au fost introduse într-un singur chip în stil southbridge.

Schema de chipset X99 de la Intel vă oferă o idee despre caracteristicile și potențialul său de sistem.

De exemplu, noile sisteme Intel incorporează un Hub de Control Platform, sau PCH, care este de fapt un singur chip pe placa de bază care își asumă îndatoririle vechiului cip Southbridge manipulat odată.

PCH este apoi conectat la CPU prin intermediul unui dispozitiv numit Direct Media Interface sau DMI. DMI nu este de fapt o inovație nouă și a fost modalitatea tradițională de a lega centura nordică de sud pe sistemele Intel din 2004.

Chipset-urile AMD nu sunt atât de diferite, vechiul bridgebridge acum fiind denumit Hub Fusion Controller sau FCH. CPU-ul și sistemele FCH pe sistemele AMD sunt apoi conectate între ele prin interfața unificată a mass-media sau UMI. Este în principiu aceeași arhitectură ca Intel, dar cu nume diferite.

Multe CPU-uri de la Intel și AMD vin și cu grafică integrată încorporată, deci nu aveți nevoie de o placă grafică dedicată (cu excepția cazului în care efectuați activități mai intense cum ar fi jocuri sau editare video). (AMD se referă la aceste cipuri ca unități de procesare accelerată sau APU, mai degrabă decât procesoare, dar este mai mult un termen de marketing care ajută oamenii să facă distincția între procesoarele AMD cu grafică integrată și cele fără.)

Toate acestea înseamnă că chestiile de genul controlorii de stocare (porturile SATA), controlorii de rețea și toate componentele anterior mai puțin performante au acum doar un singur hop. În loc să meargă de la podul de sud până la cel de la nord spre CPU, ei pot doar să urce de la PCH (sau FCH) la CPU. În consecință, latența este redusă și sistemul este mai receptiv.

Chipset-ul dvs. stabilește ce componente sunt compatibile

Bine, deci ai o idee de bază despre ceea ce este un chipset, dar de ce ar trebui să-ți pese?

Așa cum am subliniat la început, chipset-ul computerului dvs. determină trei lucruri principale: compatibilitatea componentelor (ce CPU și RAM puteți utiliza?), Opțiunile de expansiune (câte carduri PCI puteți utiliza?) Și overclockability. Să vorbim despre fiecare dintre acestea într-un mod mai detaliat - începând cu compatibilitatea.

Alegerea componentelor este importantă. Va fi noul dvs. sistem procesor Intel Core i7 de ultimă generație sau sunteți dispus să vă mulțumiți pentru ceva mai în vârstă (și mai ieftin)? Doriți o memorie RAM DDR4 mai mare, sau este bine DDR3? Câte unități de hard disk conectați și ce fel de hard disk? Aveți nevoie de Wi-Fi încorporat sau veți utiliza Ethernet? Veți executa mai multe plăci grafice sau o singură placă grafică cu alte carduri de extensie? Mintea mintea la toate considerentele potențiale, iar chipseturile mai bune vor oferi mai multe (și mai noi) opțiuni.

Prețul va fi și un factor determinant aici. Inutil să spun că, cu cât sistemul este mai mare și mai slab, cu atât va costa mai mult - atât în ​​ceea ce privește componentele în sine, cât și placa de bază care le suportă. Dacă construiți un computer, probabil că veți găsi nevoile pe baza dorințelor pe care doriți să le puneți în buget și în buget.

Chipset-ul dvs. determină opțiunile de expansiune

Chipset-ul dictează, de asemenea, cât de mult spațiu aveți pentru carduri de extensie (cum ar fi plăcile video, tunerele TV, cartelele RAID etc.) pe care le aveți în mașină, grație autobuzelor pe care le folosesc.

Componentele sistemului și perifericele - CPU, RAM, cartele de extensie, imprimante etc. - conectați-vă la placa de bază prin "autobuze". Fiecare placă de bază conține mai multe tipuri de autobuze diferite, ceea ce poate varia în ceea ce privește viteza și lățimea de bandă, dar, din simplitate, le putem descompune în două: autobuze externe (inclusiv USB, serial și paralel) și autobuze interne.

Autobuzul intern principal găsit pe plăcile de bază moderne este cunoscut sub numele de PCI Express (PCIe). PCIe utilizează "benzi", care permit componentelor interne cum ar fi RAM și cartelele de extensie să comunice cu CPU-ul și invers.

O bandă este pur și simplu două perechi de conexiuni prin cablu - o pereche trimite date, cealaltă primește date. Deci, o banda 1x PCIe va consta din patru fire, 2x are opt, si asa mai departe. Cu cât sunt mai multe fire, cu atât mai multe date pot fi schimbate. O conexiune 1x poate gestiona 250 MB în fiecare direcție, 2x poate manevra 512 MB, etc.

O legătură între două dispozitive PCI Express este compusă din benzi.

Câte benzi disponibile pentru dvs. depind de numărul de benzi pe care le deține placa de bază, precum și de capacitatea lățimii de bandă (numărul de benzi) pe care CPU-ul le poate livra.

De exemplu, multe procesoare desktop Intel au 16 benzi (CPU-urile de ultima generatie au 28 sau chiar 40). Placile de baza chipset-uri Z170 furnizeaza alte 20, pentru un total de 36.

Chipsetul X99 furnizează 8 benzi PCI Express 2.0 și până la 40 de benzi PCI Express 3.0, în funcție de CPU-ul pe care îl utilizați.

Astfel, pe o placă de bază Z170, o placă grafică PCI Express 16x va utiliza până la 16 benzi de la sine. Ca rezultat, puteți utiliza două dintre acestea împreună pe o placă Z170 la viteză maximă, lăsându-vă cu patru benzi rămase pentru componente suplimentare. Alternativ, puteți rula un card PCI Express 3.0 pe 16 benzi (16x) și două cărți pe 8 benzi (8x) sau patru cărți la 8x (dacă cumpărați o placă de bază care poate găzdui atât de multe).

Acum, la sfârșitul zilei, acest lucru nu va conta pentru majoritatea utilizatorilor. Rularea mai multor carduri la 8x în loc de 16x scade doar performanța cu câteva cadre pe secundă, dacă este deloc. În mod similar, este puțin probabil să vedeți vreo diferență între PCIe 3.0 și PCIe 2.0, în majoritatea cazurilor, mai mică de 10%.

Dar dacă aveți de gând să aveți o mult de carduri de expansiune - cum ar fi două plăci grafice, un tuner TV și o placă Wi-Fi - puteți încărca o placă de bază destul de repede. În multe cazuri, veți rămâne fără sloturi înainte de a vă epuiza toată lățimea de bandă PCIe. Dar, în alte cazuri, va trebui să vă asigurați că CPU-ul și placa de bază au suficiente benzi pentru a suporta toate cardurile pe care doriți să le adăugați (sau veți rămâne fără benzi și unele cărți ar putea să nu funcționeze).

Chipset-ul dvs. determină capacitatea PC-ului de overclockare

Prin urmare, chipsetul dvs. determină ce părți sunt compatibile cu sistemul dvs. și câte carduri de expansiune puteți utiliza. Dar există și un alt lucru important care determină: overclockarea.

Overclockarea înseamnă pur și simplu împingerea unei rate de ceas a unei componente mai mare decât a fost proiectată să funcționeze. Multe sisteme tweakers optează pentru a-și overcloca CPU-ul sau GPU-ul pentru a stimula jocurile sau alte performanțe fără a cheltui mai mulți bani. Acest lucru poate părea ca un ne-brainer, dar împreună cu această creștere de viteză vine utilizarea mai mare de energie și de căldură de ieșire, care poate provoca probleme de stabilitate și de a reduce durata de viață a pieselor dvs. De asemenea, înseamnă că veți avea nevoie de radiatoare și ventilatoare mai mari (sau lichid de răcire) pentru a vă asigura că totul se răcește. Cu siguranta nu este pentru cei slabi de inima.

Iată ce este cazul: doar anumite CPU-uri sunt ideale pentru overclocking (un loc bun pentru a începe este cu modelele Intel și AMD cu K în numele lor). În plus, numai anumite chipset-uri pot permite overclockarea, iar unele pot necesita firmware special pentru ao activa. Deci, dacă doriți să overclocați, va trebui să luați în considerare chipset-ul în timp ce faceți cumpărături pentru plăci de bază.

Chipset-urile care permit overclockarea vor avea controalele necesare (tensiune, multiplicator, ceas de bază etc.) în UEFI sau BIOS pentru a crește viteza ceasului procesorului. Dacă chipset-ul nu se ocupă de overclocking, atunci acele comenzi nu vor fi acolo (sau dacă sunt, vor fi cu totul inutile) și este posibil să fi cheltuit banii câștigați cu greu pe un procesor care este în principiu blocat la viteza anunțată.

Deci, în cazul în care overclocking-ul este o considerație serioasă, atunci plătește să știm înainte de timp ce chipset-uri sunt mai potrivite pentru asta chiar din cutie. Dacă aveți nevoie de o direcție suplimentară, atunci există o grămadă de ghizii cumpărătorilor, care vă vor spune în mod incert ce plăci de bază Z170 sau plăci de bază X99 (sau orice alt chipset overclockable) vor funcționa cel mai bine pentru dvs.

Cum de a compara magazin pentru o placa de baza

Iată vestea bună: nu trebuie să știi totul despre fiecare chipset pentru a alege o placă de bază. Sigur tu ar putea cercetarea tuturor chipset-urilor moderne, decizia dintre chipset-urile Intel, business, mainstream, performanță și valoare sau învățarea tuturor despre seria A și seria 9 AMD. Sau, ați putea lăsa un site ca Newegg să facă ridicarea greu pentru tine.

Să presupunem că doriți să construiți o mașină de jocuri puternică cu un procesor Intel de generație curentă. Te-ai îndrepta spre un site ca Newegg, folosește arborele de navigație pentru a-ți îngheța piscina până la plăcile de bază Intel. Apoi, utilizați bara laterală pentru a restrânge în continuare căutarea după factorul de formă (în funcție de cât de mare doriți să fie PC-ul), mufa procesorului (în funcție de ce procesoare sunteți deschis (ă)) și poate chiar restrânge-l în funcție de marcă sau preț, dacă doriți.

De acolo, faceți clic pe unele dintre plăcile de bază rămase și bifați caseta "Comparați" sub cele care arată bine.Odată ce ați ales câteva, faceți clic pe butonul "Comparați" și veți putea să le comparați între ele.

Să luăm această placă Z170 de la MSI și de la MSI de la MSI, de exemplu. Dacă le conectăm pe amândouă în funcția de comparare a lui Newegg, vom vedea o diagramă cu o tona de caracteristici:

Puteți vedea unele dintre diferențele datorate chipset-ului. Placa Z170 poate găzdui până la 64 GB de memorie RAM DDR4, în timp ce placa X99 poate dura până la 128 GB. Placa Z170 are patru sloturi 16x PCI Express 3.0, dar procesorul maxim pe care îl poate gestiona este un Core i7-6700K, care se poate maximiza la 16 benzi pentru un total de 36. De asemenea, placa X99 poate găzdui la 40 de benzi PCI Express 3.0 dacă aveți un procesor scump ca un procesor Core i7-6850. Pentru majoritatea utilizatorilor, acest lucru nu contează, dar dacă aveți o grămadă de carduri de expansiune, va trebui să numărați benzi și asigurați-vă că placa pe care o alegeți are destulă lățime de bandă.

Evident, sistemul X99 este mai puternic - dar pe măsură ce vă uitați prin aceste diagrame de comparație, va trebui să vă întrebați ce caracteristici aveți de fapt nevoie. Chipset-ul Z170 va accepta pana la opt dispozitive SATA si aceasta placa de baza include o multitudine de alte caracteristici care ii fac o perspectiva atractiva pentru un PC puternic de jocuri. Chipset-ul X99 este necesar doar dacă aveți nevoie de un procesor serios cu patru sau mai multe nuclee, cu mai mult de 64 GB de memorie RAM sau aveți nevoie de o mulțime de carduri de extensie.

Chiar puteți găsi, pe măsură ce comparați placile de bază, că puteți să apelați mai departe. Poate că veți ajunge la un sistem Z97 mai modest, care va ocupa până la 32 GB de memorie RAM DDR3, un procesor Core 16 i7-4790K destul de capabil și o placă grafică PCI Express 3.0 care rulează la viteză maximă.

Comenzile dintre aceste chipseturi sunt evidente: cu fiecare chipset ascendent, aveți la dispoziție mai multe procesoare, RAM și opțiuni grafice mai bune, ca să nu mai vorbim de mai multe. Dar costurile cresc în mod apreciabil, de asemenea. Din fericire, nu trebuie să știi insulele și ieșirile din fiecare chipset înainte de scufundări - poți folosi aceste diagrame de comparare pentru a compara caracteristicile cu caracteristici.

(Rețineți că, în timp ce Newegg este probabil cel mai bun site pentru a face comparațiile, există multe alte magazine minunate pentru a cumpăra componentele - inclusiv Amazon, Fry și Micro Center).

Singurul lucru pe care aceste diagrame de comparatie nu il va discuta, de obicei, este capacitatea de overclockare. Este posibil să menționăm anumite caracteristici de overclockare, dar ar trebui să sapi și în recenzii și să faceți un pic de googling pentru a vă asigura că poate gestiona overclockarea.

Amintiți-vă, atunci când luați în considerare orice componente, placa de bază sau altfel, asigurați-vă că faceți diligența dvs. Nu vă bazați doar pe recenziile utilizatorilor, faceți ceva timp la revizuirile hardware existente de la Google pentru a vedea cum se simt profesioniștii în legătură cu acestea.

Dincolo de necesitățile absolute (RAM, grafică și CPU), orice chipset ar trebui să răspundă tuturor nevoilor dvs. esențiale - fie audio, porturi USB, LAN, conectori vechi și așa mai departe. Totuși, ceea ce obțineți va depinde de placa de bază și caracteristicile pe care producătorul a decis să le includă. Deci, dacă doriți absolut ceva de genul Bluetooth sau Wi-Fi și bordul pe care îl gândiți nu îl include, va trebui să-l cumpărați ca o componentă suplimentară (care va ocupa adesea unul dintre acele sloturi USB sau PCI Express ).

Construcția de sisteme este o artă în sine și este ceva mai mult decât ceea ce am vorbit astăzi aici. Dar, sperăm, acest lucru vă oferă o imagine mai clară a ceea ce este un chipset, de ce este important și a unor considerații pe care trebuie să le țineți cont atunci când alegeți o placă de bază și componente pentru un nou sistem.

Image Credite: Artem Merzlenko / Bigstock, germană / Wikimedia, László Szalai / Wikimedia, Intel, mrtlppage / Flickr, V4711 / Wikimedia