If-Koubou

De ce este dialogul atât de liniștit pe HDTV-ul meu?

De ce este dialogul atât de liniștit pe HDTV-ul meu? (Cum să)

Toți am fost acolo: personajele de pe ecran vorbesc și este cam prea liniștit, astfel încât să porniți volumul numai pentru a fi blasted de o explozie puternică două secunde mai târziu. De ce este dialogul așa de liniștit și ce puteți face pentru ao rezolva? Citește mai departe pe măsură ce vă vom arăta cum să înfruntați balansurile sălbatice în ieșirea audio a televizorului.

De ce există o astfel de variație în volum?

Este o situație la care aproape toți se pot referi. Stați acolo, uitându-te la televizor, iar brusc personajele vorbeau în tonuri tandrete despre ceva important. Nu puteți auzi ceea ce spun foarte clar, astfel încât să activați volumul până când puteți. Totul este perfect și îi puteți auzi conversația clară și apoiBOOM-un accident de masina, o explozie sau o schimbare brusca de actiune va sufla in timp ce nivelul volumului va creste in raport cu conversatia silentioasa la care tocmai ascultati.

De ce se pare că atât de multe emisiuni TV și filme - în special filme de acțiune - leagăn atât de sălbatic în nivelurile de volum? Din păcate, este puțin probabil să puteți restrânge o sursă comună de volum variabil în conținut diferit față de o singură problemă. Mulți se pot combina pentru a crea o experiență enervantă de vizionare a televizorului. Să aruncăm o privire mai întâi la problemele care pot provoca această variabilitate a volumului înainte de a intra în ceea ce puteți face în legătură cu aceasta.

Sunetul ar fi fost amestecat în acest fel

Audio-ul este împărțit în canale. Ne vom arunca cu toții în nomenclatura canalelor audio și a machetelor vorbitorilor în ghidul nostru Cum să vă așezați difuzoarele pentru a vă maximiza experiența dvs. de acasă, dar vă vom conduce printr-un curs de accidente aici.

Configurațiile audio și difuzoare sunt etichetate de numărul de canale diferite de audio prezente în sursă. Căștile, televizoarele obișnuite și sistemele cu perechi de difuzoare (și fără subwoofer) sunt denumite audio de 2,0 canale. Numărul înaintea zecimal reprezintă numărul de canale de frecvență totală - de exemplu, difuzoarele frontale obișnuite, difuzoarele din spate și așa mai departe. Numărul după zecimal reprezintă numărul de canale de frecvență specializate, de ieșire pentru subwoofere.

Deci, dacă adăugați un singur subwoofer la un sunet de 2.0 canale, acesta devine 2.1 canal audio. Adăugați difuzoare surround spate și un difuzor frontal al canalului central și devine 5.1. Adăugați două difuzoare surround suplimentare și obțineți un sunet de 7.1 canale. Unele sisteme au o pereche suplimentară de difuzoare surround direcționale, rezultând un sunet de 9,1 canale. Și dacă utilizați un sistem avansat precum Dolby Atmos, s-ar putea să vedeți chiar și un punct zecimal suplimentar urmat de o cifră reprezentând numărul de difuzoare în tavan sau în sus - ceva de genul 9.1.2.

Într-o configurație 5.x, 7.x și 9.x, efectele sonore (de la brațele mari până la scârțâitul ușor al unei uși la distanță) sunt pompate prin canalele L / R din față și din spate (în funcție de unde în "spațiul de sunet" inginerii doresc ca sunetul să apară ascultătorului).

Dialogul este pompat prin canalul central, etichetat cu un (2) în diagrama de mai sus. (Ca distracție, puteți deconecta firul de la difuzorul canalului central în timp ce urmăriți un film sau un eveniment sportiv, iar vocile actorilor sau ale crainicului vor dispărea).

Chiar dacă centrul dvs. media de acasă este configurat perfect și ajustat pentru un sunet surround echilibrat, este clar că este posibil să continuați să experimentați efecte speciale și explozii speciale și un dialog extrem de silențios, pur și simplu pentru că a fost inițial amestecat în acest fel. Inginerii audio vă așteaptă să o întoarceți pentru a auzi dialogul și apoi să vă tremurați din scaun când această bombă neașteptată a mașinii se stinge. Aceasta se numește dinamic, și ceea ce face aceste filme atât de imersive. (Asta nu înseamnă că nu o puteți rezolva - continuați să citiți.)

Veți observa că am făcut multe referințe până acum la filmele de acțiune. Fenomenul este radical mai pronunțat în filmele de acțiune și practic inexistent în surse precum sitcomurile (în afară de reclamele enervant de puternice). În 2009, de exemplu, inginerii audio au lansat o lucrare care evidențiază modul în care filmele, cum ar fiMatricea a avut o gamă de 25 de unități de la cele mai puternice până la cele mai silențioase momente în care, în calitate de sitcom-uriPrieteni a avut o serie de numai șase unități.

Televizorul dvs. nu se amestecă corect

Deși putem să îndreptăm degetul către inginerii audio maniacali în multe cazuri, uneori putem să-i învinuim pe televizor însuși. Majoritatea oamenilor nu se uită la televizor cu sisteme de acasă surround. Se uită la televizor cu difuzoare simple cu canale încorporate în televizor șipoate o bara de sunet cu un canal 2.0 cu un subwoofer adăugat în măsură bună pentru a crește până la 2.1.

Când vizionați materiale media codificate cu un canal 5.1 sau mai mare (care este aproape orice DVD, Bluray, sursă redată de la Netflix, Amazon Prime Video, etc.) într-o configurație 2.x, ea intră pe televizor pentru a îndeplini o sarcină cunoscută ca "downmixing" pentru a amesteca canalele împreună și pentru a echilibra sunetele, astfel încât configurația 5.1 să sune normal, provenind de la un sistem 2.0.

Organizații precum Dolby publică rapoarte care oferă o configurație ideală de downmixing cu un echilibru adecvat, dar asta nu înseamnă că oamenii care ți-au proiectat televizorul au respectat liniile directoare sau că televizorul are chiar și algoritmi de downmixing adecvat. Multe televizoare mai ieftine distruge canalele împreună și le împing afară difuzoarele cu puțin până la nici o ajustare. Aceasta este o rețetă perfectă pentru o acțiune prea puternică și un dialog prea ușor.

Centrul dvs. media nu este configurat corect

Uneori poți să dai vina pe ingineri audio exagerați și, uneori, poți să dai vina pe inginerii de televiziune cu costuri reduse. În alte momente, nimeni nu trebuie să vină decât pe tine însuți.Dacă aveți un sistem cu mai multe boxe conectat la un receptor, trebuie să îl configurați corect. Dacă utilizați setări audio greșite pe receptor și canalele dvs. sunt dezechilibrate sau setările destinate să vă ajute la egalizarea experienței dvs. de ascultare nu sunt active, atunci există șanse mari să fiți blocați cu aceeași experiență pe care ați cu televizorul ieftin și fără sistem de sunet.

Ce pot face?

Acum, că avem o idee despre modul în care dialogul și acțiunea se termină atât de departe în volum, să analizăm modalitățile prin care putem remedia problema. Deși ne-ar plăcea să vă parcurg pașii specifici pentru a vă repara exact televizorul sau receptorul audio, aceasta este puțin dincolo de scopul articolului. În schimb, vom evidenția setările și soluțiile comune. Vă recomandăm să utilizați termenii și conceptele de aici pentru a explora meniul de setări de pe dispozitivul dvs. sau ca termen de căutare asociat numărului de model al dispozitivului dvs. pentru a afla mai multe.

Verificați configurația difuzoarelor

Multe dispozitive și servicii vă permit să specificați ce este configurația dvs. audio pentru ca dispozitivul sau serviciul să vă poată furniza piesa audio potrivită pentru canalul audio sau să o alimenteze corespunzător pentru dvs.

În cazul în care playerul dvs. Blu-ray, de exemplu, crede că este conectat la un sistem audio de 5.1 canale, atunci va elimina toate canalele 5.1 și veți fi la mila a ceea ce face televizorul dvs. cu acea ieșire - poate dvs. Televizorul o va face să-l coboare frumos, poate că nu o va face. Dacă playerul dvs. are opțiunea de a specifica că ieșirea audio este 2.0, atunci downmixul poate fi gestionat de player și nu de televizor.

În captura de ecran de mai sus (a unui player Blu-ray Samsung BD H6500), puteți vedea opțiunea etichetă "Modul Downmixing" unde puteți specifica modul în care doriți ca playerul Blu-ray să downmixă canalele audio pentru configurația difuzoarelor.

Pe scurt, este necesar să consultați setările dispozitivului și / sau serviciului care furnizează semnalul pe televizor (de exemplu, receptorul, playerul Blu-ray, caseta de cablu, TiVo etc.) și asigurați-vă că, dacă există o opțiune de selectați configurația difuzoarelor dispozitivului receptor care se potrivește cu configurația difuzorului dvs. real (de exemplu, dacă utilizați doar televizorul, atunci trebuie să fie setat la "2.0" sau "Normal Stereo" sau similar).

Activați comprimarea dinamică

În mod normal, comprimarea audio este un lucru rău dacă vă bucurați de o gamă bogată și dinamică. Dar, uneori, intervalul dinamic trebuie să vină în al doilea rând pentru a nu vă trezi vecinii - comprimarea dinamică a intervalului este un rău necesar.

Etichetate ca "Dynamic Range Compression", "Dynamic Range Control", "DRC", "Night Mode" - sau (mult mai puțin frecvent) ca "Dialogue Enhancement", Amplification Volume, Night Mode, Boost Downsample cum ar fi, această opțiune instruiește aparatul să comprime intervalul de volum din piesa audio a videoclipului afișat, astfel încât punctele cele mai înalte și cele mai joase să fie mai apropiate. Acest lucru face boom-urile mai puțin boom și șoapta mai puțin silențiat.

Folosind același meniu player Samsung Blu-ray, puteți vedea opțiunea de mai sus pentru "Dynamic Range Control". Opțiunile tipice sunt Activat, Dezactivat și Automat.

Ai sacrifica fidelitatea inregistrarii originale (zgomotele puternice care ar trebui sa te surprinda in timpul unui film infricosator nu vor fi la fel de tare, de exemplu, si nici zgomotele mici vor fi la fel de mici), dar va permite sa urmariti un film de actiune odata ce copiii sunt în pat, fără a scutura pereții casei.

Puteți găsi opțiuni pentru zone dinamice pe televizoare, pe receptoare audio și în software media center (cum ar fi Kodi Media Center sau Plex).

Reglați canalul central

Dacă aveți o configurație reală multi-canal, probabil că nu doriți să activați compresia sau să activați ieșirea stereo doar pentru a rezolva problema volumului. În schimb, probabil că puteți doar să reglați volumul canalului central direct pe receptor. Aproape fiecare receptor surround de pe piață permite ajustări canal-cu-canal.

În mod normal, trebuie să dezactivați orice tip de mod audio special - cum ar fi "Film" sau "Sala de Concerte" - și apoi ajustați manual canalele. Instrucțiunile pentru dispozitivul dvs. ar trebui să vă arate cum.

O modalitate de a vă aborda este să ajustați volumul general până la nivelul care vă este confortabil în ceea ce privește sunetele puternice din film sau emisiuni TV (explozii, lupte cu arma etc.) și apoi reglați în mod individual canalul central în sus până când dialogul este, de asemenea, la un nivel confortabil.

O altă metodă - cunoscută sub denumirea de egalizare negativă - este să lăsați setul canalului central la nivelul său implicit, zero și apoi să ajustați toate celelalte difuzoare în jos. Puteți apoi să activați volumul până la ceea ce vă place. În timp ce efectul global de a face volumul canalului central mai tare față de celelalte canale, este aceeași, această metodă poate ajuta la atenuarea problemei de a obține prea multă atitudine sau alte efecte atunci când stimulați canalul central mai sus numai de la sine.

Singurul dezavantaj al acestei metode este că s-ar putea să fiți nevoit să ajustați volumul centrului de la caz la caz. Dacă îl ajustați pentru un film de acțiune deosebit de enervant, puteți constata că canalul central - și deci vocile - sunt prea tare atunci când vizionați alte tipuri de filme.

Înarmat cu cunoștințele despre motivul pentru care dialogul este atât de liniștit, cât și de strategiile pentru fixarea lui, nu va mai trebui niciodată să stați într-o altă rundă uimitoare de boom-șoaptă-bombă-boom din nou. Aveți un sfat sau un truc pentru a vă ajuta pe ceilalți cititori? Hop în forumul de mai jos pentru a împărtăși cunoștințele de configurare a centrului media.