If-Koubou

De ce programele vechi nu se execută pe versiunile moderne de Windows (și cum le puteți executa oricum)

De ce programele vechi nu se execută pe versiunile moderne de Windows (și cum le puteți executa oricum) (Cum să)

Windows se referă la compatibilitatea înapoi, permițând oamenilor - în special întreprinderilor - să-și continue să utilizeze aplicațiile importante pe noile versiuni de Windows. Dar există limite. Cu cât este mai mare un program, cu atât este mai probabil ca acesta să se rupă.

În general, trebuie să fiți departe de software-ul vechi. Evitați să ridicați CD-uri de software concepute pentru Windows 95 la vânzările de garaj. Software-ul antic care nu mai funcționează ar trebui să fie doar actualizat la o versiune modernă și compatibilă.

Software-ul nu durează ca media

Audio-CD-urile vechi de douăzeci de ani vor juca bine pe CD-urile moderne, înregistrările vor juca bine pe playerele moderne, iar DVD-urile vor juca mereu pe dispozitive cu hardware-ul pentru citirea DVD-urilor. Dar acel CD de software antic cu optsprezece ani în urmă pentru Windows 95 este diferit.

CD-uri audio, DVD-uri video, chiar înregistrări - toate sunt standard-uri de formate media. Cu alte cuvinte, un CD audio are date audio pe acesta. Computerul interpretează aceste date audio pe cont propriu. De aceea, un CD audio produs în 1980 va fi redat pe un PC Windows 8, un Mac sau orice alt dispozitiv - calculatorul știe cum să interpreteze CD-ul audio și are grijă de acest lucru singur. CD-ul audio nu trebuie să știe despre sistemul de operare sau despre dispozitivul pe care se joacă.

Cu toate acestea, software-ul este diferit. Software-ul nu este ceva standard pe care toate calculatoarele știu să-l interpreteze - software-ul este un cod care rulează pe calculatorul tău. Este de până la software-ul să facă ceea ce trebuie să facă. Software-ul scris pentru Windows 3.1 sau Windows 95 va fi extrem de confuz dacă se va executa pe Windows 7 sau Windows 8. Se va căuta fișiere care nu mai există și pot refuza chiar să se execute în acest mediu necunoscut.

Windows este renumit pentru compatibilitatea sa înapoi și încearcă să ajute programele mai vechi să funcționeze cât se poate de bine, dar există o limită chiar și pentru ceea ce poate face Windows. Este impresionant că versiunile moderne de Windows pot executa chiar și programe Windows 95, având în vedere că seria Windows 9x se bazează pe DOS și Windows XP, iar versiunile ulterioare ale Windows se bazează pe kernelul Windows NT - sunt sisteme de operare complet diferite gluga.

De ce programele nu se pot executa

Am acoperit deja explicația la nivel înalt, dar aici sunt câteva detalii de nivel scăzut care ar putea împiedica funcționarea corectă a programelor:

  • Programele refuză să se execute: Unele programe pot refuza instalarea dacă observă că rulează pe o versiune de Windows pe care nu o cunosc.
  • Programe pe 16 biți: Versiunile pe 32 de biți ale Windows conțin un mediu de emulare de 16 biți care permite software-ului vechi Windows 3.1 să ruleze. Acest lucru a fost eliminat din versiunile pe 64 de biți de Windows, astfel încât acele programe vechi Windows 3.1 nu vor fi difuzate deloc.
  • Software-ul DOS: Din moment ce Windows XP, versiunile de consum pentru Windows nu mai sunt construite pe partea de sus a DOS-ului. Software-ul DOS complicat și jocurile care depind de modul DOS real nu vor putea să funcționeze nativ pe versiunile moderne de Windows. Fereastra Prompt Command este o caracteristică incompletă de compatibilitate, nu un sistem complet DOS.
  • Vechile dependențe de bibliotecă: Este posibil ca unele programe să fi depins de vechile biblioteci care nu mai sunt incluse în Windows sau pot fi depinzând de alte programe vechi care, de asemenea, nu funcționează corect în noile versiuni de Windows.
  • Probleme de securitate: Programele vechi nu sunt folosite pentru funcțiile moderne de securitate Windows și pot să nu meargă frumos cu conturi de utilizatori limitate și UAC. Windows încearcă să înșele programele vechi să ruleze în conturi de utilizatori limitate, dar acest lucru nu rezolvă întotdeauna orice problemă.

Aceasta nu este o listă exhaustivă, dar ar trebui să vă ajute să înțelegeți unele dintre problemele implicate. Programele sunt concepute să ruleze pe versiunile curente de Windows, nu pe versiunile de Windows, care ar putea exista în viitor în 20 de ani. Fragmentarea ar trebui să fie de așteptat atunci când rulează aplicații antice Windows pe versiunile moderne de Windows. Întrucât Microsoft și alți furnizori de sisteme de operare își îmbunătățesc sistemele de operare, programele vechi sunt lăsate treptat, dacă nu sunt actualizate.

Cum se execută programe mai vechi

În timp ce ar trebui să evitați software-ul foarte vechi dacă este posibil, uneori pur și simplu nu puteți. Este posibil să aveți o aplicație critică pentru afaceri pe care trebuie să o executați sau doriți să jucați un joc de PC vechi. Există moduri în care puteți rula aceste programe oricum.

Utilizați setările de compatibilitate Windows: Windows are setări de mod compatibil încorporat care pot ajuta programele să funcționeze. Faceți clic dreapta pe scurtăturile unui program, selectați Proprietăți și faceți clic pe fila Compatibilitate. Aveți posibilitatea să alegeți versiunea Windows pe care programul o execută sub Windows - Windows va încerca să înșele acest program să creadă că rulează pe vechea versiune de Windows. Acest lucru nu va permite întotdeauna să funcționeze fiecare program vechi, dar merită o șansă. Există chiar și un instrument de depanare a compatibilității programelor, care va încerca să găsească automat setările corecte de compatibilitate pentru programul dvs.

Rulați software-ul vechi într-o mașină virtuală: Mai degrabă decât să încercați să faceți software-ul vechi rulat pe o versiune modernă de Windows, aveți posibilitatea să instalați o copie virtualizată a unei versiuni vechi de Windows și să rulați software-ul acolo. De exemplu, dacă aveați o aplicație care rulează pe Windows XP, dar nu rulează pe Windows 7 sau 8, puteți utiliza o mașină virtuală Windows XP pentru a rula programul respectiv. Dacă aveți un joc vechi care a funcționat sub DOS, îl puteți instala în DOSBox. Acest lucru va funcționa bine pentru majoritatea programelor, cu excepția cazului în care acestea necesită acces direct la dispozitivele hardware - de exemplu, un program vechi care interfață cu o imprimantă pe un port serial nu va funcționa. Cu toate acestea, acest lucru este mult mai puțin convenabil decât instalarea programului în mod normal.

Depanarea jocurilor pe PC: Jocurile pe PC stau undeva între medii și software. Așa cum ați dori să urmăriți un film de acum 20 de ani, ați putea dori să jucați un joc de acum 20 de ani.Cu toate acestea, jocurile sunt software și jocul de acum 20 de ani ar fi ca și cum ați încerca să rulați un program de acum 20 de ani - ceva ce trebuie evitat dacă este posibil. Trucurile de mai sus vă pot ajuta să rulați jocurile vechi, dar am abordat și alte modalități de a face ca jocurile pe PC-uri vechi să funcționeze corect.

Cercetare, cercetare, cercetare: Dacă niciunul dintre aceste trucuri nu funcționează - sau ești mort în momentul în care programul se instalează pe versiunea actuală de Windows, în loc de o mașină virtuală - este posibil să trebuiască să faci niște cercetări. Efectuați căutările Google pentru numele programului și versiunea actuală de Windows, căutați mesajele de eroare pe care le vedeți și așa mai departe - poate fi un proces dificil care vă cere să remediați problema după o problemă, dar informațiile ar putea fi acolo dacă încercați să instalați un program popular. Lucrările plictisitoare implicate aici înseamnă că este adesea o idee bună să lăsați în urmă un program vechi și să faceți upgrade, dacă este posibil.

În general, ar trebui să încercați să evitați software-ul mai vechi, care ar putea să nu funcționeze corect. Stick cu programe moderne moderne, moderne. CD-urile de software Windows nu sunt ca CD-urile audio - nu există nicio garanție că vor funcționa corect cu versiunile moderne de Windows și hardware nou.

Credit de imagine: Ivo Jansch pe Flickr, Tarje Sælen Lavik pe Flickr