If-Koubou

De ce nu aveți nevoie de un antivirus pe Linux (de obicei)

De ce nu aveți nevoie de un antivirus pe Linux (de obicei) (Cum să)

Credeți sau nu, există programe antivirus destinate utilizatorilor de desktop Linux. Dacă tocmai ați trecut la Linux și ați început să căutați o soluție antivirus, nu vă deranjează - nu aveți nevoie de un program antivirus pe Linux.

Există câteva situații în care rulează un antivirus pe Linux are sens, dar desktop-ul mediu Linux nu este unul dintre ele. V-ar dori doar un program antivirus pentru a scana pentru Windows malware.

Puțini viruși Linux există în sălbăticie

Motivul principal în care nu aveți nevoie de un antivirus pe Linux este faptul că există foarte puține Linux malware în sălbăticie. Malware-ul pentru Windows este extrem de comun. Publicitatea clandestină împinge software-ul rău intenționat, care este practic malware, site-urile de partajare a fișierelor sunt pline de programe infectate, iar persoanele răutăcioase țintesc vulnerabilitățile de securitate pentru a instala programe malware Windows fără permisiunea dvs. Având în vedere acest lucru, utilizarea unui program antivirus pe Windows este un strat important de protecție.

Cu toate acestea, este puțin probabil să vă poticniți - și să fiți infectați - de un virus Linux în același mod în care ar fi fost infectat de o malware de pe Windows.

Oricare ar fi motivul, malware-ul Linux nu este pe tot Internetul, cum ar fi malware-ul Windows. Folosirea unui antivirus este complet inutilă pentru utilizatorii de desktop Linux.

De ce Linux este mai sigur decât Windows

Iată câteva motive pentru care Windows se luptă cu o problemă malware, în timp ce câteva fragmente de malware vizează Linux:

  • Managerii de pachete și depozitele de software: Când doriți să instalați un nou program pe desktopul Windows, mergeți la Google și căutați programul. Când doriți să instalați majoritatea programelor pe Linux, deschideți managerul de pachete și descărcați-l din depozitele de software ale distribuției Linux. Aceste depozite conțin software de încredere care a fost verificat de distribuția dvs. Linux - utilizatorii nu au obiceiul să descarce și să ruleze programe arbitrare.
  • Alte caracteristici de securitate: Microsoft a făcut o mulțime de muncă pentru a rezolva probleme grave de securitate cu Windows. Până când UAC a fost introdus cu Windows Vista, utilizatorii de Windows au folosit întotdeauna aproape întotdeauna contul Administrator. Utilizatorii de Linux utilizau în mod normal conturi de utilizatori limitate și au devenit utilizatori rădăcini doar atunci când este necesar. Linux are și alte funcții de securitate, precum AppArmor și SELinux.
  • Cote de piață și demografice: Linux a avut în trecut o cotă de piață scăzută. Acesta a fost, de asemenea, domeniul geeks care tind să fie mai mult computer-literate. Comparativ cu Windows, nu este la fel de mare sau ușor o țintă.

Stați sigură pe Linux

În timp ce nu aveți nevoie de un antivirus, trebuie să urmați câteva practici de securitate de bază, indiferent de sistemul de operare pe care îl utilizați:

  • Păstrați software-ul actualizat: Într-o epocă în care browserele și plug-in-urile lor - în special Java și Flash - sunt țintele de vârf, este important să rămâi la curent cu cele mai recente patch-uri de securitate. Cea mai mare problemă de malware pe Mac OS X a fost cauzată de plug-in-ul Java. Cu o aplicație software de tip cross-platform precum Java, aceeași vulnerabilitate poate funcționa pe Windows, Mac și Linux. Pe Linux, puteți să vă actualizați întregul software cu ajutorul unui singur updater integrat.
  • Feriți-vă de phishing: Phishing - practica de creare a site-urilor care pretind a fi alte site-uri web - este la fel de periculoasă și pe Linux sau pe sistemul de operare Chrome, la fel ca pe Windows. Dacă vizitați un site web care se pretinde a fi site-ul băncii dvs. și introduceți informațiile bancare, aveți probleme. Din fericire, browserele precum Firefox și Chrome pe Linux au același filtru anti-phishing pe Windows. Nu aveți nevoie de o suită de securitate pentru Internet pentru a vă proteja împotriva phishingului. (Totuși, rețineți că filtrul de phishing nu captează totul.)
  • Nu executați comenzi pe care nu le încredințezi: Linia de comandă Linux este puternică. Înainte de a copia-lipi o comandă pe care ați citit-o undeva în terminal, întrebați-vă dacă aveți încredere în sursă. Ar putea fi una dintre cele 8 comenzi mortale pe care nu ar trebui să le rulați niciodată pe Linux.

Când aveți nevoie de un antivirus pe Linux

Software-ul antivirus nu este pe deplin inutil pe Linux. Dacă rulați un server de fișiere pe bază de Linux sau un server de poștă electronică, probabil că doriți să utilizați un software antivirus. Dacă nu, calculatoarele infectate cu Windows pot încărca fișiere infectate pe mașina dvs. Linux, permițându-i să infecteze alte sisteme Windows.

Software-ul antivirus va scana malware-ul Windows și îl va șterge. Nu vă protejează sistemul Linux - protejează calculatoarele Windows de ele însele.

De asemenea, puteți utiliza un CD live Linux pentru a scana un sistem Windows pentru programe malware.

Linux nu este perfect și toate platformele sunt potențial vulnerabile. Cu toate acestea, ca o chestiune practică, desktopurile Linux nu au nevoie de software antivirus.