If-Koubou

V-ar folosi cantități inegale de memorie RAM în fiecare slot pentru a scădea performanța?

V-ar folosi cantități inegale de memorie RAM în fiecare slot pentru a scădea performanța? (Cum să)

Când adăugați RAM pe un computer, contează cu adevărat dacă bastoanele au cantități inegale de memorie sau aveți întotdeauna nevoie de ele să aibă cantități egale de memorie? Postarea de astăzi SuperUser Q & A are răspunsurile la întrebările curioase ale cititorului.

Sesiunea de întrebări și răspunsuri din ziua de astăzi vine de la amabilitatea SuperUser - o subdiviziune a Stack Exchange, o grupare bazată pe comunitate a site-urilor Q & A.

Fotografie de curtoazie de redjar (Flickr).

Intrebarea

Cititorul SuperUser LanceLafontaine dorește să știe dacă utilizarea unor cantități inegale de memorie RAM nu duce într-adevăr la scăderea performanței:

Această pagină descrie specificațiile RAM pentru multe dintre laptopurile MacBook. În secțiunea pentru laptopul meu (13 "Pro, Late 2011), se spune:

  • Note suplimentare: Pentru cea mai bună performanță, umpleți ambele sloturi de memorie, instalând un modul de memorie egal în fiecare slot.

Aceasta nu este prima dată când am auzit de acest fenomen și cu siguranță nu este specifică pentru Apple. De ce este cazul? În afară de scăderea evidentă a memoriei disponibile, de ce ar fi mai rău să rulați cu 6 GB (1 * 4 GB plus 1 * 2 GB) decât cu 8 GB (2 * 4 GB)?

Utilizarea unor cantități inegale de RAM cauzează o scădere a performanței sau este doar un mit?

Răspunsul

Contribuitorii SuperUser David Schwartz și x au răspunsul pentru noi. În primul rând, David Schwartz:

Cu cantități egale de memorie în ambele sloturi, memoria poate fi intercalată, astfel încât bucăți succesive de memorie să alimenteze sloturi. În acest fel, accesul la memorie este distribuit în ambele sloturi aproape perfect uniform, permițând combinarea lățimii de bandă.

În cazul unor cantități inegale, memoria nu poate fi intercalată și trebuie să fie cartografiată mai întâi la un stick și apoi la celălalt. Un program care accesează o bucată mare de memorie contiguoasă va găsi aproape toate accesul său mergând la un stick și nu va exista o combinație de lățime de bandă.

Urmat de răspunsul de la mVincent:

  • Note suplimentare: Pentru cea mai bună performanță, umpleți ambele sloturi de memorie, instalând un modul de memorie egal în fiecare slot.

Explicația tehnică posibilă aici este că MacBook (placa de bază) acceptă arhitectură dual-channel și necesită astfel două module de memorie identice. Indicatorii de referință sugerează că oferă o creștere a performanței de 5-10%.

  • De ce este cazul? În afară de scăderea evidentă a memoriei disponibile, de ce ar fi mai rău să rulați cu 6 GB (1 * 4 GB plus 1 * 2 GB) decât cu 8 GB (2 * 4 GB)?

Când se utilizează două module de memorie care nu sunt identice, placa de bază va rula modulele de memorie la viteza celui mai lent modul.

Aveți ceva de adăugat la explicație? Sunați în comentarii. Doriți să citiți mai multe răspunsuri de la alți utilizatori de tehnologie Stack Exchange? Check out discuția completă aici.