If-Koubou

OTT explică - De ce ISP-urile atribuie adrese dinamice vs statice IP

OTT explică - De ce ISP-urile atribuie adrese dinamice vs statice IP (Sfaturi pentru computer)

Dacă ați căutat vreodată să găsiți adresa IP publică, este posibil să fi observat că aceasta se schimbă atât de des. Aceasta se numește o adresă IP dinamică, deoarece se poate schimba la un anumit moment dat. Majoritatea ISP-urilor vor atribui adrese dinamice IP clienților lor de consum pentru diverse motive. Dacă doriți o adresă IP statică, în mod normal, va trebui să faceți upgrade la un cont de companie, dacă acesta este disponibil în zona dvs.

Atribuirea adreselor IP dinamice către consumatori are de fapt un pic de istorie în spatele acesteia, iar motivul inițial pentru utilizarea adreselor IP dinamice nu este exact același lucru ca în prezent. Deci, care sunt avantajele și dezavantajele de a avea o adresă IP dinamică și statică atribuită conexiunii dvs. la Internet? În acest articol, voi explica motivele care stau la baza utilizării actuale a adreselor IP dinamice de către ISP-uri.

Avantajele adreselor IP statice și dinamice

În primul rând, hai să trecem prin avantajele și dezavantajele efectelor statice vs. dinamice. Principalul motiv pentru care majoritatea oamenilor primesc adrese IP dinamice și nu contează pentru ei este că nu au nevoie de clienți care să facă conexiuni inbound la computerele lor. Adresele IP statice sunt necesare de către utilizatorii care găzduiesc servicii de pe servere sau computere. Iată câteva exemple:

- Server FTP

- Web Server

- Serverul Gaming (XBox, PlayStation)

- Rețeaua privată virtuală (VPN)

- Server de e-mail

- VOIP

- Desktop la distanță

Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru nu este ceva pe care intenționează să-l configureze și, prin urmare, nu este necesară o IP statică. Mulți ISP-uri descurajează în mod activ și împiedică utilizatorii să găzduiască servere de acasă. Cu o adresă IP statică, este mult mai ușor să configurați un server de poștă electronică și să începeți să trimiteți spam către lume atunci dacă aveți o adresă IP dinamică atribuită. De asemenea, este mult mai ușor să configurați serverele P2P unde utilizatorii pot partaja colecții mari de filme, muzică, etc., care provoacă mai multe probleme și rănesc persoanele care nu abuză de rețea.

Istorie

Amintiți-vă de zilele în care a trebuit să așteptați un întreg minut în timp ce computerul dvs. era conectat la Internet? După ce ați terminat, a trebuit să vă deconectați, astfel încât să nu utilizați toată lărgimea de bandă pentru luna. În acele vremuri, probabil că ați conectat la Internet doar câteva minute până la câteva ore pe zi.

Pentru a atribui o adresă IP statică unui utilizator care se conectează numai pentru o perioadă scurtă de timp ar fi fost prohibitiv. În schimb, când un utilizator sa deconectat și altul conectat, a fost mult mai ușor și mai ieftin să-i atribuiți adresa IP nou clientului conectat. Deci, într-un anumit sens, din motive istorice, furnizorii ISP atribuie adrese IP dinamice mai degrabă decât statice. Cu toate acestea, nu mai este motivul principal.

Întreținere / Configurare și IPv4

Atunci când unui utilizator i se atribuie o adresă IP statică, aceasta înseamnă că va avea acea adresă IP tot timpul. Acest lucru necesită o muncă suplimentară din partea ISP, deoarece necesită o configurație suplimentară pentru a configura o adresă IP statică. Nu numai asta, dar dacă vă decideți să vă deplasați într-o altă zonă unde ISP este același, probabil că veți dori aceeași adresă IP și aceasta necesită și o configurație suplimentară.

Cealaltă problemă apare atunci când o piesă hardware trebuie înlocuită sau actualizată. Dacă routerul este înlocuit, atunci IP static trebuie să fie configurat manual din nou pe noul router. Cu o adresă IP dinamică, routerul poate fi înlocuit și va funcționa foarte bine fără configurarea suplimentară a adresei IP.

De asemenea, dacă toată lumea ar obține o adresă IP statică, ar fi extrem de ineficientă. De exemplu, dacă cineva își închide mașina la domiciliu și nu utilizează conexiunea la Internet, atunci adresa IP este încă blocată cu acel utilizator. Furnizorii de servicii de internet au doar anumite blocuri de adrese IP cu care pot lucra, astfel încât cu cât sunt mai multe adrese IP pe care le pot reutiliza, cu atât mai bine.

În prezent, în sistemul IPv4, există o lipsă de adrese IP. Acesta este și motivul pentru care rețeaua locală utilizează adrese IP private care încep cu numere precum 10.0.x.x sau 192.168.x.x. Dacă ați încerca să atribuiți o adresă IP statică fiecărui dispozitiv conectat la Internet din lume, ar fi imposibilă deoarece nu există destule adrese IP reale.

Aici se presupune că IPv6 va intra și va atenua problema. Adresele IPv4 au o lungime de 32 de biți și, prin urmare, pot susține numai aproximativ 4,29 miliarde de adrese. IPv6 utilizează 64 de biți și, prin urmare, poate sprijini 340.282.366.920.938.000.000.000.000.000.000.000.000.000 de adrese! Este un număr atât de mare, nici măcar nu știu ce să spun. Puteți citi mai multe despre IPv4 vs IPv6 pe Mashable.

Structurile de stabilire a prețurilor ISP

Un alt motiv pentru care ISP-urile nu dau tuturor o adresă IP statică este că pot câștiga mai mulți bani prin tarifarea pentru o adresă IP statică. După cum am menționat mai sus, puteți face mai multe lucruri cu o adresă IP statică. Desigur, puteți seta întotdeauna ceva numit DNS dinamic, care urmărește o adresă IP dinamică schimbătoare și vă permite să vă conectați utilizând un nume DNS mai degrabă decât adresa IP, dar este cu siguranță mai complicat și nu aproape la fel de neîntrerupt ca având o statică IP adresa.

Unii furnizori ISP ca mine, AT & T, percep o taxă lunară pentru a vă oferi o adresă IP semi-statică. Eu spun semi-static, pentru că este doar o rezervare în serverul DHCP, ceea ce înseamnă că nu se va schimba decât dacă există o circumstanță extremă. Cred că este de 15 dolari pe lună de la 5 și se duce de acolo. Alți furnizori ISP percep mai mult sau mai puțin, depinde doar. Unii nu-i oferă nici măcar în zone rezidențiale.

Securitate

Nu în ultimul rând, adresele IP dinamice oferă mai multă securitate decât adresele IP statice. Atunci când este alocată o adresă IP statică, este mult mai ușor să efectuați atacuri repetate pe acea adresă IP.Pentru cei cu adrese IP dinamice, există un risc mai scăzut de securitate deoarece adresa IP se modifică și, prin urmare, sunteți mai puțin predispuși atacurilor repetate.

De asemenea, adresele IP statice sunt mai ușor de urmărit de companii sau de hackeri. Majoritatea site-urilor web încearcă deja să vă urmărească obiceiurile de navigare, astfel încât acestea să vă poată afișa mai multe anunțuri personalizate și cu o adresă IP statică, este chiar mai ușor să faceți acest lucru.

Pe partea clientului, un utilizator poate face rețeaua mai puțin sigură sau mai puțin stabilă, utilizând o adresă IP statică pentru scopuri nefaste. Chiar dacă cei mai mulți furnizori ISP plasează cantitatea de lățime de bandă pe care o poate consuma un singur utilizator, cineva cu o IP static ar putea să mănânce multă lățime de bandă în mod indirect. De exemplu, dacă cineva găzduiește un site web de la domiciliu folosind o adresă IP statică, iar hackerii decid să alinieze un atac DDOS pe site, ISP va fi inundat de trafic, ceea ce ar putea provoca încetinirea sau întreruperea altor clienți.

Sperăm că acest articol vă oferă un sentiment de ce furnizorii ISP atribuie adreselor IP dinamice utilizatorilor și unele dintre avantajele și dezavantajele pe care le implică acest lucru. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să lăsați un comentariu. Bucurați-vă!