If-Koubou

Ce este un sum de control și cum se calculează un sum de control

Ce este un sum de control și cum se calculează un sum de control (Site-uri răcoritoare)

Te întrebi ce este o sumă de control? S-ar putea să fi observat că atunci când descărcați fișiere de pe anumite site-uri web, acestea au un șir de numere și litere foarte lungi numite checksum sau suma de control MD5 sau SHA-1 etc. Aceste șiruri de lungă durată practic funcționează ca amprente digitale pentru acel fișier, acesta este un EXE, ISO, ZIP, etc.

Sumele de control se utilizează pentru a asigura integritatea unui fișier după ce acesta a fost transmis de la un dispozitiv de stocare la altul. Aceasta poate fi pe Internet sau pur și simplu între două computere din aceeași rețea. În orice caz, dacă doriți să vă asigurați că fișierul transmis este exact același ca fișierul sursă, puteți utiliza o sumă de control.

Suma de control este calculată folosind o funcție hash și este în mod normal afișată împreună cu descărcarea. Pentru a verifica integritatea fișierului, un utilizator calculează suma de control folosind un program de calculator pentru suma de control și apoi compară cele două pentru a se asigura că acestea se potrivesc.

Sumele de verificare sunt utilizate nu numai pentru a asigura o transmisie fără corupție, ci și pentru a vă asigura că fișierul nu a fost modificat. Atunci când se utilizează un algoritm de control al sumelor de control, chiar și o mică modificare a fișierului va duce la o valoare de control complet diferită.

Cele mai frecvente sume de control sunt MD5 și SHA-1, dar amândouă s-au găsit vulnerabilități. Acest lucru înseamnă că manipularea malware poate duce la două fișiere diferite având același hash calculat. Datorită acestor preocupări legate de securitate, SHA-2 este considerată cea mai bună funcție hash criptografică, deoarece nici un atac nu a fost demonstrat încă.

După cum puteți vedea în captura de ecran de mai sus, fișierul ISO pe care încerc să îl descărc de la Microsoft are un cont de control SHA1 enumerat. Odată ce am descărcat fișierul, aș folosi un calculator de control de verificare pentru a verifica integritatea fișierului.

Aproximativ 99,9% din timp, într-adevăr nu aveți nevoie să vă îngrijiți sau să vă faceți griji cu privire la sumele de control atunci când descărcați fișiere de pe Internet. Cu toate acestea, dacă descărcați ceva sensibil, cum ar fi software-ul antivirus sau de confidențialitate, cum ar fi Tor, este probabil o idee bună să verificați suma de control deoarece hackerii pot crea versiuni infectate cu programe malware ale software-ului critic pentru a avea acces deplin la un sistem.

Există o mulțime de utilități diferite pentru calcularea sumelor de control și voi menționa doar una sau două aici, deoarece cele bune pot crea mai multe hash-uri pentru dvs. și pot verifica, de asemenea, hashes.

MD5 și SHA Checksum Utility

Utilitarul MD5 & SHA Checksum este utilitarul meu preferat pentru lucrul cu sumele de control deoarece are toate caracteristicile de care am nevoie în versiunea gratuită. Odată ce o descărcați, pur și simplu rulați fișierul EXE pentru a deschide programul.

Interfața este foarte simplă și ușor de utilizat. Pur și simplu faceți clic pe Naviga pentru a alege fișierul dvs., iar sumele vor fi calculate automat pentru MD5, SHA-1, SHA-256 și SHA-512.

După cum puteți vedea, hash-ul MD5 este cel mai scurt și șa SHA-512 este foarte lung. Cu cat este mai mare hash-ul, cu atat este mai sigur.

Pentru a verifica un hash, trebuie doar să îl copiați și să îl inserați în hașiș în partea de jos. Faceți clic pe Confirmați și se va compara cu cele patru hashes generate pentru a vedea dacă există o potrivire.

Calculator de verificare online

Pentru cei care nu ar prefera să descarce orice software pe sistemele lor, un calcul online de verificare ar fi cea mai bună alegere. Calculatoarele online au mai multe restricții, mai ales dimensiunea maximă de încărcare a fișierului, dar pentru fișiere mai mici funcționează foarte bine.

Un site numit Defuse are un calculator de control al fișierelor gratuite pentru încărcări de până la 5 MB. Este destul de mic, deci va trebui să utilizați aplicația desktop sau următorul instrument online menționat mai jos pentru ceva mai mare decât acesta.

Dacă 5 MB este prea mic, verificați OnlineMD5, un alt site gratuit care vă permite să generați sumele de control pentru fișiere de până la 4 GB. Aparent, aceasta se face fără a încărca fișierul real pe serverele lor. Nu sunt sigur cum funcționează, dar se pare că rulează doar algoritmul local pe sistem și apoi îl afișează doar în browser. Destul de inteligent pentru a face acest lucru, deoarece nu trebuie să descărcați software suplimentar și nu trebuie să așteptați pentru totdeauna încărcarea unui fișier mare.

Acest site este, de asemenea, foarte frumos, deoarece puteți verifica o sumă de control pe lângă calcularea unui singur. Sperăm că acum aveți o mai bună înțelegere a ceea ce este o sumă de control și cum poate fi folosită și calculată. Dacă trimiteți sau primiți fișiere securizate, o sumă de control este cea mai bună metodă pentru ca ambele părți să verifice integritatea acestor fișiere. Dacă aveți întrebări, postați un comentariu. Bucurați-vă!