If-Koubou

Cum să identificați ce componentă hardware nu se află în calculatorul dvs.

Cum să identificați ce componentă hardware nu se află în calculatorul dvs. (Cum să)

Concluzia că calculatorul dvs. are o problemă hardware este doar primul pas. Dacă aveți de-a face cu o problemă hardware și nu cu o problemă de software, următorul pas este să determinați ce problemă hardware aveți de-a face.

Dacă ați achiziționat un laptop sau PC desktop pre-construit și este încă în garanție, nu trebuie să vă păsați de acest lucru. Fă-ți producătorul să fixeze PC-ul pentru tine - imaginându-l este problema lor.

Dacă ați construit propriul PC sau doriți să reparați un computer care nu este în garanție, acesta este un lucru pe care trebuie să-l faceți singur.

Ecran albastru 101: Căutați mesajul de eroare

Acest lucru poate părea un sfat evident, dar căutarea unor informații despre mesajul de eroare al ecranului albastru poate ajuta foarte mult. Cele mai multe ecrane albastre ale morții pe care le veți întâlni în versiunile moderne de Windows vor fi probabil cauzate de eșecurile hardware. Ecranul albastru al morții afișează adesea informații despre driverul care sa prăbușit sau tipul de eroare pe care a întâlnit-o.

De exemplu, să presupunem că întâlniți un ecran albastru care a identificat "NV4_disp.dll" drept driverul care a provocat ecranul albastru. O căutare rapidă pe Google va dezvălui că acesta este driverul pentru plăcile grafice NVIDIA, deci acum aveți unde să începeți. Este posibil ca placa grafică să nu funcționeze dacă întâlniți un astfel de mesaj de eroare.

Verificați starea SMART a unității de hard disk

Hard drive-urile au o construcție în S.M.A.R.T. (Tehnologie de auto-monitorizare, analiză și raportare). Ideea este că hard disk-ul se monitorizează și va observa dacă începe să eșueze, oferindu-vă o notificare prealabilă înainte ca unitatea să nu reușească complet. Acest lucru nu este perfect, astfel că unitatea hard disk poate eșua chiar dacă SMART spune că totul este în regulă.

Dacă vedeți vreun fel de mesaj "eroare SMART", unitatea hard disk nu reușește. Puteți utiliza instrumentele de analiză SMART pentru a vizualiza informațiile despre starea de sănătate SMART pe care unitățile hard disk le raportează.

Testați-vă memoria RAM

Eroarea RAM poate duce la o varietate de probleme. Dacă computerul scrie date în memoria RAM, iar RAM-ul returnează date diferite deoarece funcționează defectuos, este posibil să observați căderi de aplicații, ecrane albastre și coruperea sistemului de fișiere.

Pentru a testa memoria și pentru a vedea dacă funcționează corect, utilizați instrumentul Windows de diagnosticare încorporat. Instrumentul de diagnosticare a memoriei va scrie date către fiecare sector al RAM-ului dvs. și apoi îl va citi ulterior, asigurându-vă că toate RAM-urile funcționează corect.

Verificați nivelurile de căldură

Cât de fierbinte este în interiorul computerului? Supraîncălzirea poate apărea în ecranele albastre, se blochează și se blochează brusc. Calculatorul dvs. poate fi supraîncălzit deoarece vă aflați într-o locație foarte caldă, este ventilată prost, un ventilator sa oprit în interiorul computerului sau este plin de praf.

Calculatorul monitorizează propriile temperaturi interne și puteți accesa aceste informații. Este disponibil în general în BIOS-ul calculatorului, dar îl puteți vedea și cu utilitare de informații de sistem, cum ar fi SpeedFan sau Speccy. Verificați nivelul de temperatură recomandat al calculatorului și asigurați-vă că acesta se încadrează în intervalul corespunzător.

În cazul în care computerul dvs. se supraîncălzește, este posibil să observați probleme numai atunci când faceți ceva dificil, cum ar fi jocul care subliniază procesorul și placa grafică. Asigurați-vă că păstrați un ochi pe cât de fierbinte computerul devine atunci când îndeplinește aceste sarcini exigente, nu numai atunci când este inactiv.

Stresul testează procesorul

Puteți folosi un utilitar ca Prime95 pentru a testa testarea CPU-ului. O astfel de utilitate va face ca CPU-ul calculatorului dvs. să efectueze calcule, fără să-i permită să se odihnească, să lucreze din greu și să genereze căldură. Dacă CPU-ul dvs. devine prea fierbinte, veți începe să vedeți erori sau blocări ale sistemului.

Overclockerele folosesc Prime95 pentru a testa testele de overclockare - dacă Prime95 întâmpină erori, ei accelerează înapoi pe overclock-urile lor pentru a asigura funcționarea CPU-ului mai rece și mai stabil. Este o modalitate bună de a verifica dacă CPU-ul dvs. este stabil sub sarcină.

Stresul testează placa grafică

De asemenea, placa grafică poate fi testată la stres. De exemplu, în cazul în care conducătorul auto grafic se blochează în timpul jocurilor, jocurile înșiși se prăbușesc sau puteți vedea o corupție grafică ciudată, puteți rula o utilitate grafică de referință ca 3DMark. Indicele de referință va sublinia placa grafică și, dacă se supraîncălzește sau nu se află în sarcină, veți vedea probleme grafice, accidente sau ecrane albastre în timpul executării criteriului de referință.

Dacă indicatorul de performanță pare să funcționeze bine, dar aveți probleme care se joacă un anumit joc, este posibil să fie o problemă cu acel joc.

Schimba-l

Nu orice problemă hardware este ușor de diagnosticat. Dacă aveți o placă de bază sau o sursă de alimentare defectuoasă, problemele lor se pot manifesta numai prin probleme ocazionale ciudate cu alte componente. E greu de spus dacă aceste componente cauzează probleme dacă nu le înlocuiți complet.

În cele din urmă, cel mai bun mod de a determina dacă o componentă este defectă este să o schimbați. De exemplu, dacă credeți că placa video poate provoca computerul dvs. pe ecran albastru, trageți placa grafică din computer și schimbați-o pe o nouă placă grafică. Dacă totul funcționează bine, este posibil ca placa dvs. grafică anterioară să fie rea.

Acest lucru nu este ușor pentru persoanele care nu au cutii de componente care stau în jurul lor, dar este modul ideal de depanare. Depanarea se referă la încercări și erori, iar înlocuirea componentelor vă permite să identificați care componentă provoacă de fapt problema printr-un proces de eliminare.

Acesta nu este un ghid complet pentru tot ce ar putea merge prost și cum să-l identificați - cineva ar putea scrie un manual complet despre identificarea componentelor care nu reușesc și tot nu acoperă totul. Dar sfaturile de mai sus ar trebui să vă ofere câteva locuri pentru a începe să vă ocupați de problemele mai frecvente.

Credit de imagine: Justin Marty pe Flickr