If-Koubou

Cum să Multi-boot Pi Zmeura cu BerryBoot

Cum să Multi-boot Pi Zmeura cu BerryBoot (Cum să)

Dacă doriți să petreceți mai puțin timp în schimbarea cardurilor și mai mult timp în joc cu Raspberry Pi, instalarea Managerului multi-boot BerryBoot face ca instalarea mai multor sisteme de operare de pe un card SD să devină mai ușoară. Citiți mai departe pe măsură ce vă propunem procesul.

De ce vreau să fac asta?

BerryBoot este un instrument de gestionare a boot-ului pentru Raspberry Pi, care adaugă destul de puțină funcționalitate experienței Raspberry Pi. Cel mai mare beneficiu este că vă permite să încărcați mai multe sisteme de operare de pe cardul SD. Puteți stoca sistemele de operare fie pe cartela însăși, fie, dacă doriți mai mult spațiu, puteți configura BerryBoot să utilizeze cardul SD numai ca lansator și să ruleze sistemele de operare de pe un hard disk atașat.

În plus, instrumentul de configurare BerryBoot face ca moartea să fie simplă pentru a descărca distribuții suplimentare optimizate de Raspberry Pi. Distribuțiile actuale Pi-optimizate incluse în BerryBoot sunt:

  • BerryWebserver (Webserver Bundle: Lighttpd + PHP + SQLITE)
  • Terminalul Berry (LTSP / Edubuntu Thinclient)
  • Raspbian (Debian Wheezy)
  • MemTester
  • OpenElec (Software Media Center)
  • Puppy Linux
  • RaspRazor (ramura neoficiale Rasbian, o multime de instrumente de programare)
  • Sugar (sistemul One-Laptop-per-Child)

În plus față de distribuțiile incluse, puteți să vă adăugați propriile distribuții Linux fie prin descărcarea de imagini optimizate, fie prin convertirea acestora în formatul SquashFS și importarea acestora în BerryBoot - mai multe despre aceasta mai târziu.

Pe scurt, dacă vrei să joci cu diferite instrumente și sisteme de operare pe Pi, fără să cumperi o grămadă de carduri SD, să le etichetezi, să le urmărești și să le schimbi tot timpul, BerryBoot este o modalitate excelentă de a obține și mai mult de la Pi cu foarte puțin efort suplimentar.

Ce am nevoie?

Veți avea nevoie de un Raspberry Pi, periferice adecvate și acces la internet. Vă sugerăm să citiți tutorialul HTG Guide pentru a începe cu Raspberry Pi pentru a vă asigura că aveți noțiunile de bază (de ex. Asigurați-vă că aveți o sursă de alimentare adecvată și elementele de bază ale configurației Raspbian).

În plus față de cerințele hardware prezentate în tutorial, va trebui să descărcați următorul fișier din depozitul BerryBoot:

  • BerryBoot Installer

Pentru a începe să extrageți conținutul fișierului .ZIP BerryBoot Installer pe o cartelă SD formatată în format FAT pe care doriți să o utilizați ca platformă multi-boot.

Configurarea BerryBoot

Odată ce ați descărcat programul de instalare și ați extras conținutul acestuia pe cardul SD, este timpul să începeți. Introduceți cardul SD în unitatea dvs. Raspberry Pi și conectați cablul de alimentare pentru al porni. Veți vedea un proces de boot scurt și apoi veți ajunge la GUI-ul vrăjitorului de configurare după cum se vede mai jos:

Ia-ți un moment pentru a ajusta ieșirea video (selectează sau deselectează overscan pe baza faptului că vezi sau nu barele verde de calibrare din partea de sus și de jos a ecranului). Setați conexiunea dvs. la rețea cu fir sau Wi-Fi. În cele din urmă, setați preferințele locale și tastatură.

Dacă ați selectat Wi-Fi pentru conexiunea la rețea, vi se va solicita să selectați o rețea Wi-Fi și să introduceți codul de acces al acelei rețele.

Notă: Această configurare Wi-Fi se aplică numai instalatorului BerryBoot; odată ce instalați distribuțiile, cum ar fi Rasbian, va trebui să configurați din nou Wi-Fi în acea distribuție.

După ce ați configurat Wi-Fi sau dacă utilizați o conexiune prin cablu, vi se va solicita să selectați un disc:

Implicit este cardul SD. Dacă doriți să instalați distribuțiile pe un bliț atașat sau un HDD USB, acum este timpul să-l atașați. După ce vedeți discul pe care doriți să îl utilizați (în cazul nostru, cardul SD), selectați-l și apăsați butonul Format.

După un minut, veți fi lansați în meniul Add OS, unde puteți selecta primul sistem de operare pe care doriți să îl instalați pe cardul dvs. BerryBoot. Pentru început, vom instala Raspbian. După ce ați selectat-o, apăsați OK pentru a porni procesul de instalare.

Odată ce imaginea a terminat descărcarea și instalarea, veți fi prezentat cu editorul de meniu BerryBoot:

Aici, în editorul de meniuri, puteți efectua o mare varietate de funcții. Puteți să adăugați un alt sistem de operare sau să eliminați cele existente, precum și să setați sistemul de operare implicit. Puteți modifica proprietățile imaginilor individuale pentru a schimba numele și alocarea memoriei. Puteți clona sistemul de operare (la îndemână dacă doriți să faceți două proiecte distincte cu Raspbian, de exemplu). Puteți efectua o copie de rezervă a întregii plăci SD sau a unui sistem de operare individual pe un dispozitiv de stocare extern.

În plus față de toate acestea, puteți să apăsați pe săgeata dublă mică din partea dreaptă pentru a accesa configurația avansată (vă permite să editați fișierele de configurare și de sistem utilizate de BerryBoot), să setați o parolă pe BerryBoot, să reparați deteriorat sisteme de fișiere și trecerea de la editorul de meniu GUI la terminal.

În timp ce toate aceste caracteristici și opțiuni sunt excelente, ceea ce ne interesează acum este adăugarea unui sistem de operare suplimentar. Faceți clic pe Add OS Acest lucru vă va reveni la meniul Adăugați sistemul de operare în care am fost în urmă cu puțin - vom adăuga OpenELEC la sistemul nostru BerryBoot acum. Faceți selecția și apăsați OK.

Când instalarea celei de-a doua imagini a sistemului de operare este completă, puteți selecta cea pe care doriți să o fiți implicită și faceți clic pe butonul Efectuați implicit. Avem opțiunea de a face Raspbian sistemul nostru de operare implicit:

În acest moment, suntem gata să ieșim din editor și să încercăm procesul multi-boot. Apăsați butonul Ieșire din bara de meniu. Un moment mai târziu veți fi dat înapoi la meniul principal BerryBoot așa:

Dacă setați un sistem de operare implicit în etapa anterioară, acesta se va număra în mod automat pentru ao încărca.Dacă nu ați făcut-o, va fi doar ralanti, așteptând să selectați sistemul de operare în care doriți să vă conectați. Timpul prestabilit pentru selectarea meniului de pornire este de 10 secunde.

Dacă doriți să schimbați această valoare, puteți apăsa butonul Editare din colțul din dreapta jos, care vă va reveni la editorul de meniu BerryBoot. Acolo puteți face clic pe fila Advanced Configuration (care este ascunsă, apăsați pe săgeata dublă din partea dreaptă a barei de meniu) și apoi editați valoarea "bootmenutimeout" găsită în uEnv.txt la o valoare în afară de 10.

Indiferent dacă editați valoarea sau nu, meniul BerryBoot va fi întotdeauna primul lucru pe care îl vedeți la pornirea de la o stare pornit sau reporniți din oricare dintre sistemele de operare instalate (cum ar fi Raspbian). Puteți selecta sistemul de operare cu o tastatură, mouse sau dacă utilizați unitatea dvs. Raspberry Pi cu un cablu video HDMI și un sistem de home theater / HDTV care acceptă CEC (Consumer Electronics Control), puteți utiliza în sus și în jos selectați săgețile de pe telecomandă pentru a vă face selecțiile.

Adăugarea distribuțiilor la sistemul BerryBoot manual

Când utilizați doar imaginile BerryBoot incluse, cum ar fi Raspbian și Puppy Linux, instalarea este o afacere cu punct și faceți clic. Când vă aventurați pe calea bătută, lucrurile devin puțin mai complicate.

Pentru a importa o distribuție Linux în BerryBoot, trebuie mai întâi să optimizați această distribuție pentru SquashFS. Primul pas în acest proces este dobândirea unei imagini a acelei distribuții. Puteți merge în această una din cele trei căi.

În primul rând, cel mai simplu mod de a face acest lucru este să capturați imagini optimizate din depozitul BerryBoot, care încă nu au fost adăugate oficial instalatorului; puteți face acest lucru aici. Puteți utiliza aceste imagini așa cum sunt, nu este necesară optimizarea SquashFS.

În al doilea rând, în cazul imaginilor optimizate Raspberry Pi care sunt disponibile pentru descărcare generală, dar nu sunt / nu se optimizează pentru BerryBoot încă, puteți purta pur și simplu acea imagine.

În cele din urmă, în cazul distribuțiilor, cum ar fi Raspbmc, care necesită utilizarea unui instrument de instalare pentru a descărca totul direct pe Pi și de a merge de acolo, va trebui să creați o imagine a cardului SD pe care l-ați instalat - pentru ajutor în crearea imagini de disc folosind DD, consultați tutorialul nostru util aici.

Pe lângă fișierul .IMG (descărcat sau creat), veți avea nevoie, de asemenea, de acces la o mașină Linux (fie că mașina Linux are un desktop dedicat Linux, un computer cu un CD Live Linux sau chiar copia Rasbian pe Zmeura Pi), pentru a utiliza instrumentul SquashFS. Încă nu a existat încă un port de încredere, așa că vom menține lucrurile stabile și simple, folosind SquashFS pe platforma sa nativă.

Dacă distribuția dvs. nu are deja instalat SquashFS (Raspbian nu se livrează cu acesta în mod implicit), introduceți următoarea comandă la terminal pentru a apuca o copie:

sudo apt-get instalați squashfs-tools

Pentru a converti .IMG, conectați o cartelă SD sau un dispozitiv USB care conține fișierul în mașina dvs. Linux. Vom face referire la fișierul imagine ca NewBerryBoot.img în comenzi. Deschideți terminalul și executați următoarea comandă pe .IMG:

sudo kpartx -av NewBerryBoot.img

Comanda kpartx creează hărți ale dispozitivelor din tabelele de partiții și, cu comutatorul -av, va adăuga mapările și va funcționa verbos astfel încât să putem citi ieșirea. Rezultatul ar trebui să arate cam așa:

adăugați harta loop0p1 (252: 5): 0 117187 linear / dev / loop0 1
adăugați harta loop0p2 (252: 6): 0 3493888 linear / dev / loop0 118784

Partea a doua și cea mai mare, loop0p2, este cea care ne interesează. În imaginea dvs., bucla ar putea fi diferită (adică loop3p2), deci notați numele următoarelor comenzi. Introduceți următoarele comenzi:

sudo mount / dev / mapper / loop0p2 / mnt
sudo sed-i / ^ \ dev \ / mmcblk / # \ 0 / g '/ mnt / etc / fstab
sudo mksquashfs / mnt convert_image_for_berryboot.img -comp lzo -e lib / module
sudo umount / mnt
sudo kpartx -d NewBerryBoot.img

Această serie de comenzi montează partiția, editează tabela sistemelor de fișiere în partiția inițială, optimizează imaginea cu SquashFS (lăsând lib / modulele care sunt distribuite între distribuțiile din BerryBoot), apoi dezasamblează și șterge mapările partițiilor.

După toate aceste magia liniei de comandă, putem reveni acum la confortul graficului BerryBoot. Indiferent dacă ați descărcat un .IMG deja optimizat sau ați creat propriul dvs., este timpul să luați acel .IMG și să îl adăugați la BerryBoot.

Conectați mediul extern care deține fișierul .IMG (cum ar fi cardul SD într-un cititor de carduri SD) în unitatea Raspberry Pi sau hub-ul USB atașat. Încărcați în Zmeura Pi cu cardul original BerryBoot SD. În meniul de selectare a încărcăturii, apăsați butonul Editați meniul pentru a extrage editorul de meniu BerryBoot.

Pentru a adăuga fișierul dvs. .IMG, faceți clic pur și simplu și mențineți apăsat butonul Adăugați OS astfel:

Selectați Copiere sistem de operare din stick USB și veți fi prezentat cu o casetă de dialog pentru selectarea fișierelor:

Este posibil să observați extensiile de nume impare .IMG în jos în caseta Fișiere de tip (.img128, .img192). Când creați o imagine pentru BerryBoot, puteți adăuga extensia .IMG cu 128/192/224/240 pentru a indica BerryBoot cum doriți memoria alocată distribuției respective. Dacă nu faceți acest lucru, nu vă faceți griji; îl puteți seta întotdeauna în secțiunea Editare a editorului de meniu BerryBoot.

După ce ați selectat fișierul .IMG și l-ați lovit pe Open, stați-vă puțin timp în spate când IMG-ul este despachetat și instalat. Apoi, veți vedea editorul de meniu BerryBoot cu o nouă adăugare:

Succes! Pentru a revizui rapid înainte de a părăsi această secțiune, iată modalitățile de descărcare sau de creare a unui fișier .IMG care să se încarce în BerryBoot (în ordinea celor mai stabile până la cel mai puțin stabil): Descărcați din lista oficială, dar nu includeți, BerryBoot repository, modificați un .IMG existent cu SquashFS sau creați-vă propriul .IMG de pe o instalare SD existentă și apoi modificați-o cu SquashFS. Cu cât mai mult pe calea bătutului mergeți cu atât mai mare este riscul ca modificarea să nu funcționeze sau să aibă efecte secundare nevăzute. Este posibil, de exemplu, să creați o .IMG a unei instalări Raspbmc, dar, potrivit dezvoltatorului proiectului Sam Nazarko, convertirea lui la SquashFS va întrerupe sistemul de actualizare. În acest sens, nu ezitați să experimentați (și raportați aici rezultatele cu ajutorul cărora cititorii dvs. colegii se adaugă la setările lor BerryBoot!)

Aveți un proiect de Raspberry Pi care v-ar plăcea să ne vedeți să abordăm? Sunați în comentariile sau trimiteți-ne un email la [email protected] și vom face tot posibilul pentru a vă aduce ideea de proiect la viață.