If-Koubou

Ultimul ghid pentru schimbarea serverului dvs. DNS

Ultimul ghid pentru schimbarea serverului dvs. DNS (Cum să)

Există multe motive pentru care este posibil să doriți să utilizați un server DNS terță parte, de la controale părintești și caracteristici de securitate la îmbunătățiri de viteză și fiabilitate. Puteți schimba serverul DNS pentru întreaga rețea de domiciliu pe router sau îl puteți seta individual pe un PC, Mac, iPhone, iPad, dispozitiv Android, Chromebook sau multe alte dispozitive.

Pe router

Dacă doriți să modificați serverul DNS pentru întreaga rețea de domiciliu, va trebui să o faceți pe router. Toate dispozitivele de pe rețeaua dvs. - PC-uri, smartphone-uri, tablete, console de jocuri, difuzoare inteligente, casete de streaming TV, becuri Wi-Fi activate și orice altceva despre care vă gândiți-achiziționați setările serverului DNS din router, din calea de ao schimba pe dispozitiv. În mod prestabilit, routerul utilizează serverele DNS ale furnizorului dvs. de servicii de Internet. Dacă schimbați serverul DNS de pe router, fiecare alt dispozitiv din rețea îl va utiliza.

Într-adevăr, dacă doriți să utilizați un server DNS terță parte pe dispozitivele dvs., vă recomandăm să îl modificați doar pe router. Este o singură setare și, dacă vă răzgândiți și doriți să vă schimbați serverul DNS mai târziu, puteți schimba setarea într-un singur loc.

Pentru a face acest lucru, accesați interfața web a routerului. Pașii exacti pe care trebuie să le faceți vor varia în funcție de router. Dacă nu sunteți sigur cum să faceți acest lucru, probabil că veți dori să verificați manualul sau documentația online pentru modelul dvs. specific de router. Acesta vă va arăta instrucțiunile pentru accesarea interfeței web și orice combinație implicită de utilizator și parolă pe care va trebui să vă conectați, dacă nu ați schimbat-o niciodată.

Odată ce ați intrat în interfața web, probabil veți găsi o opțiune de server DNS pe una dintre pagini. Schimbați acest lucru și setarea va afecta întreaga rețea. Opțiunea poate fi în setările serverului LAN sau DHCP, deoarece serverul DNS este furnizat prin intermediul protocolului DHCP către dispozitivele care se conectează la router.

Dacă întâmpinați dificultăți în găsirea opțiunii, verificați manualul routerului sau efectuați o căutare Google pentru modelul dvs. de router și "modificați serverul DNS".

În schimb, puteți să înlocuiți serverul DNS automat furnizat de router și să setați un server DNS personalizat pe dispozitive individuale, dacă doriți - iată cum faceți acest lucru pe fiecare platformă.

Pe un PC Windows

Pe Windows, puteți modifica această opțiune din Panoul de control. Această opțiune nu face încă parte din noua aplicație Setări în Windows 10.

Accesați Panoul de control> Rețea și Internet> Centrul de rețea și partajare> Modificați setările adaptorului.

Faceți clic dreapta pe conexiunea de rețea pe care doriți să o configurați și selectați "Proprietăți". Această opțiune trebuie modificată separat pentru fiecare conexiune pentru care doriți să o modificați. Aceasta înseamnă că, dacă aveți un computer cu conexiuni Wi-Fi și Ethernet prin cablu, va trebui să îl schimbați atât pentru adaptoarele Wi-Fi cât și pentru adaptorii Ethernet dacă doriți să schimbați serverul DNS pentru ambele.

Selectați "Protocol Internet Protocol 4 (TCIP / IPv4)" din listă și faceți clic pe "Proprietăți".

Selectați "Utilizați următoarele adrese de server DNS, introduceți adresele serverelor DNS pe care doriți să le utilizați și faceți clic pe" OK ".

Dacă doriți să setați un server DNS personalizat și pentru conexiunile IPv6, selectați "Protocol Internet Protocol 6 (TCIP / IPv6)", faceți clic pe "Proprietăți" și introduceți și adresele IPv6. Faceți clic pe "OK" când ați terminat.

După ce schimbați serverul DNS pe un PC Windows, este posibil să fie necesar să vă spălați memoria cache DNS pentru a vă asigura că Windows folosește înregistrările de pe noul server DNS și nu rezultatele memorate în cache din cel anterior.

Pe un telefon Android sau pe un Tablet

Android vă permite să modificați serverul DNS, dar nu pe întregul sistem. Fiecare rețea Wi-FI la care vă conectați are propriile setări. Dacă doriți să utilizați același server DNS peste tot, va trebui să îl modificați pentru fiecare rețea Wi-Fi la care vă conectați.

Pentru a schimba serverul DNS, mergeți la Setări> Wi-Fi, apăsați lung rețeaua la care sunteți conectat și atingeți "Modificați rețeaua".

Pentru a modifica setările DNS, apăsați caseta "Setări IP" și schimbați-o la "Static" în locul DHCP implicit. În funcție de dispozitivul dvs., este posibil să fie necesar să bifați o casetă "Avansat" pentru a vedea această setare.

Lăsați setarea serverului IP aici singur, deoarece acesta este achiziționat automat de la serverul DHCP. Introduceți serverele DNS primare și secundare preferate în setările "DNS 1" și "DNS 2" și apoi salvați setările.

Pe un iPhone sau iPad

Sistemul iOS de la Apple vă permite să modificați serverul DNS, dar nu puteți seta un server DNS preferat la nivel de sistem. Puteți schimba numai serverul DNS al unei rețele individuale Wi-Fi la setarea dvs. personalizată, deci va trebui să faceți acest lucru pentru fiecare rețea Wi-Fi pe care o utilizați.

Pentru a schimba serverul DNS pe un iPhone sau iPad, mergeți la Setări> Wi-Fi și atingeți butonul "i" din dreapta rețelei Wi-Fi pe care doriți să o configurați. Derulați în jos și atingeți opțiunea "Configurați DNS" sub DNS.

 

Atingeți "Manual" și eliminați toate adresele serverului DNS pe care nu doriți să le utilizați din listă atingând semnul rosu minus. Atingeți semnul plus plus și introduceți toate adresele serverului DNS pe care doriți să le utilizați. Puteți introduce atât adrese IPv4, cât și adrese IPv6 în această listă. Atingeți "Salvează" când ați terminat.

Puteți oricând să atingeți din nou opțiunea "Automatic" pentru a restabili setările implicite ale serverului DNS pentru rețea.

Pe un Mac

Pentru a schimba serverul DNS pe Mac, mergeți la Preferințe sistem> Rețea. Selectați adaptorul de rețea pe care doriți să-l modificați serverul DNS, cum ar fi "Wi-Fi", în partea stângă, apoi faceți clic pe butonul "Advanced".

Faceți clic pe fila "DNS" și utilizați caseta Servere DNS pentru a configura serverele DNS dorite. Faceți clic pe butonul "+" din partea de jos și adăugați adresele serverului IPv4 sau IPv6 în listă. Faceți clic pe "OK" când ați terminat.

Dacă lucrurile nu funcționează conform așteptărilor după schimbarea serverului DNS, puteți să resetați memoria cache DNS pentru a vă asigura că MacOS utilizează înregistrările noului server DNS și nu rezultatele cache din serverul DNS anterior.

Pe un Chromebook

Această opțiune este integrată și în sistemul de operare Chrome. Dar, ca pe iPhones, iPads și dispozitive Android, poți schimba serverul DNS numai pentru o rețea la un moment dat. Va trebui să îl schimbați pentru fiecare rețea Wi-Fi la care vă conectați dacă doriți să o utilizați peste tot.

Pe un Chromebook, accesați Setări> Wi-Fi și faceți clic pe numele rețelei Wi-Fi la care sunteți conectat (ă).

Dați clic pe antetul "Rețea" pentru ao extinde și pentru a găsi secțiunea "Servere nume". Dați clic pe caseta "Servere automate de nume" și o puteți seta la "servere de nume Google" dacă doriți să utilizați serverele DNS publice Google sau faceți clic pe "Servere personalizate de nume" dacă doriți să introduceți servere DNS personalizate.

Introduceți aici serverele DNS pe care doriți să le utilizați. Va trebui să repetați acest pas pentru fiecare rețea Wi-Fi separată la care vă conectați, dacă doriți să utilizați serverele DNS pe diferite rețele Wi-Fi.

Alte dispozitive pot avea propriile opțiuni încorporate pentru setarea propriului server DNS. Priviți setările de conectare la rețea pe dispozitiv pentru a vedea dacă este disponibilă o opțiune de setare a serverelor personalizate DNS.

Image Credit: idee cazeză / Shutterstock.com