If-Koubou

Butoanele de fereastră ale Ubuntu se mută înapoi după ce "inovația"

Butoanele de fereastră ale Ubuntu se mută înapoi după ce "inovația" (Cum să)

Te-ai simtit vreodata ca software-ul se schimba doar inainte si inapoi fara un motiv bun? Windows 8 a renunțat la butonul Start, apoi Windows 8.1 a adus-o înapoi - ambele decizii fiind făcute ca mari îmbunătățiri. Windows 7 a adus transparență Aero înainte ca Windows 8 să elimine transparența, iar ambele decizii au fost proclamate îmbunătățiri ale designului în acel moment. Acum, Microsoft aduce transparență înapoi din nou cu Fluent Design.

Software-ul open-source nu este imun la această ispită. Ubuntu și-a mutat butoanele de control al ferestrelor - știți, butoanele de minimizare, maximizare și închidere - din partea dreaptă în partea stângă a barelor de titlu ale ferestrelor în 2010. Aceasta trebuia să încurajeze "inovația" care nu sa întâmplat niciodată. Acum, pe măsură ce Ubuntu renunță la unitate, butoanele barei de titlu ale ferestrei se mișcă înapoi spre dreapta.

Aceasta nu este o critică, mișcarea cu adevărat a butoanelor înapoi la dreapta are sens. De fapt, ei nu ar fi trebuit să fie niciodată pe stânga în primul rând.

De ce mișcați în stânga?

Desktop-ul implicit Ubuntu 16.04 LTS cu unitatea 7, care va fi întrerupt.

În mod tradițional, desktopurile Linux aveau butoane de bara de titlu din fereastra dreaptă a ferestrelor - la fel ca pe Windows. În 2010, fondatorul Ubuntu, Mark Shuttleworth, cunoscut oficial ca "dictator bine-numit de bunăvoință pentru viață" al proiectului, a decis că acest lucru ar trebui să se schimbe. Butoanele vor fi acum pe partea stângă a barei de titlu a ferestrei, ca și pe Mac-uri.

Încheind o discuție despre acest lucru pe proiectul de urmărire a problemelor lansate de Ubuntu, Shuttleworth a explicat: "Intenția noastră este să încurajăm inovația, discuția și designul cu dreptul barei de titlu a ferestrei. Avem niște idei, iar alții deja au început să apară în comunitate ".

În cele din urmă, pe măsură ce proiectul Unity a evoluat, a devenit imposibil ca utilizatorii să schimbe chiar și partea laterală a butoanelor de gestionare a ferestrelor prin setări ascunse. Asta a fost modul în care Unitatea a fost proiectată să funcționeze.

Ce sa întâmplat cu tot ceea ce "inovație și design"?

Dacă ați folosit Ubuntu în totalitate din 2010, este ușor să vă întrebați ce înseamnă "inovația". Nu a mers niciodată nicăieri și este greu de imaginat modul în care butoanele ferestrei din partea stângă a ecranului au îmbunătățit experiența desktop.

Cu toate acestea, unul dintre postările lui Mark Shuttleworth din 2010 explică ce se presupune că se va întâmpla. Unitatea are deja "indicatori desktop", care apar pe panoul din colțul din dreapta sus al ecranului. Acestea se comportă ca mici pictograme de notificare și este cel mai apropiat lucru pe care desktop-ul Unity îl are în tava de sistem de pe Windows.

Unitatea trebuia să obțină "indicatori de fereastră" sau "agenți de răcire", care au apărut în colțul din dreapta sus al fiecărei bare de titlu ale ferestrei. În efortul de a "elimina bara de stare", informațiile de stare și opțiunile ar apărea în colțul din dreapta sus al ferestrei.

Când ați maximizat o fereastră, indicatorii de fereastră s-ar îmbina cu indicatorii de pe desktop pe panoul principal.

O machetă timpurie împărtășită de Mark Shuttleworth în 2010.

Aceasta este o idee cu adevărat interesantă, și cu siguranta ar fi justificat alegerea Ubuntu aici. Cu toate acestea, ca și multe alte caracteristici promise mari, care au fost anulate, nu sa întâmplat niciodată. Un articol despre Ubuntu despre acest plan a fost actualizat ultima dată în 2011. Dificultatea de a obține o grămadă de aplicații care rulează pe o varietate de distribuții Linux și medii de birou pentru implementarea caracteristicilor Ubuntu numai a fost cu siguranță o parte a problemei.

Din punct de vedere tehnic, aceasta a fost doar o idee care s-ar fi putut întâmpla - dar nu a făcut-o, și nici un alt plan pentru partea dreaptă a barei de titlu a ferestrei nu a luat-o vreodată.

De ce spune Ubuntu că se mută înapoi?

Dar acesta este trecutul și multe lucruri s-au întâmplat de atunci. Este 2017, iar proiectul Ubuntu a renunțat la telefoanele Ubuntu, la tabletele Ubuntu, la televizoarele Ubuntu și la întreaga experiență de desktop "convergentă". Unitatea 8 și serverul de afișare Mir sunt morți și nu vor vedea niciodată lumina zilei pe desktopuri. Unitatea 7 este eliminată treptat și va fi înlocuită cu un desktop desktop GNOME mai standard pe desktop-urile Ubuntu. Canonical se concentrează mai mult pe Ubuntu pentru servere și cloud - lucrurile care de fapt îi fac bani.

În timp ce dezvoltatorii Ubuntu lucrează la trecerea la shell-ul GNOME, ei au decis acum să mute butoanele înapoi spre dreapta. Un studiu al utilizatorilor a exprimat în mod clar preferința pentru acest drept. Dezvoltatorul Ubuntu Didier Roche explică faptul că Ubuntu 17.10 va avea o stație de andocare întotdeauna vizibilă în stânga, iar butoanele ferestrei vor fi pe dreapta. "Această viziune este mult mai compatibilă cu a avea o vizibilitate vizibilă întotdeauna în mod implicit, urmărind mai mult designul GNOME pentru plasarea butoanelor", scrie el.

Este foarte greu să înțelegi. Unitatea desktop Ubuntu a avut întotdeauna și un lansator vizibil în stânga. Deci, cum se utilizează ceea ce este în esență același aspect ca Unitatea justifică mutarea butoanelor spre dreapta?

De ce se mută în realitate?

GNOME Shell pe stația de lucru Fedora 26.

Răspunsul real este mai simplu. Dezvoltatorii Ubuntu doresc să reducă la minim schimbările pe care trebuie să le facă la GNOME și din motive întemeiate. Orice schimbare mare înseamnă o activitate în curs de desfășurare pentru dezvoltatorii Ubuntu pentru a-și modifica modificările ori de câte ori se actualizează GNOME.

Și asta ar fi o mare schimbare. Motivul real în care se întâmplă acest lucru este mulțumita unui lucru numit "decoratiuni pe partea clientului". Aplicațiile (clienții) își desenează propriile bare de titluri și butoane. Acest lucru a fost gestionat anterior de managerul de ferestre. Datorită acestei modificări, dezvoltatorii Ubuntu ar trebui să modifice o grămadă de aplicații și apoi să le păstreze în actualizarea acestora.

Este nebun atunci când Ubuntu încearcă să se oprească să facă atât de mult de lucru pe desktop pe cont propriu și are sens ca Ubuntu să meargă cu fluxul și să rămână cu ceea ce face GNOME și restul lumii desktop Linux. Când Ubuntu a decis să renunțe la unitate și să treacă la GNOME, această decizie a devenit inevitabilă.

Nu vă faceți griji, totuși, nu există niciun dezavantaj real pentru mutarea butoanelor de gestionare a ferestrelor înapoi spre dreapta. Tot ceea ce a promis inovație nu sa întâmplat niciodată. Utilizatorii Ubuntu vor trebui să se familiarizeze cu a avea din nou butoanele din dreapta, și asta-i tot.