If-Koubou

USB Type-C Explicat: Ce este USB-C și de ce o vei dori

USB Type-C Explicat: Ce este USB-C și de ce o vei dori (Cum să)

USB-C este standardul în curs de încărcare și transfer de date. În prezent, este inclusă în dispozitive precum cele mai noi laptop-uri, telefoane și tablete și, datând-o dată, se va răspândi la tot ceea ce utilizează în prezent conectorul USB mai mare și mai mare.

USB-C are o formă conică nouă, mai mică, care este reversibilă, astfel încât este mai ușor să conectați. Cablurile USB-C pot purta o cantitate semnificativ mai mare de energie, astfel încât acestea să poată fi utilizate pentru încărcarea unor dispozitive mai mari, cum ar fi laptopurile. Ele oferă, de asemenea, până la dublarea vitezei de transfer a USB 3 la 10 Gbps. În timp ce conectorii nu sunt compatibili înapoi, standardele sunt, astfel încât adaptoarele pot fi utilizate cu dispozitive mai vechi.

Deși specificațiile pentru USB-C au fost publicate pentru prima dată în 2014, este într-adevăr doar în ultimul an pe care tehnologia la prins. Acum se modelează pentru a fi un înlocuitor real pentru nu numai standardele USB mai vechi, ci și alte standarde precum Thunderbolt și DisplayPort. Testarea este chiar și în lucrările de livrare a unui nou standard audio USB utilizând USB-C ca înlocuitor potențial pentru mufa audio de 3,5 mm. USB-C este strâns legat de alte standarde noi, la fel ca și USB 3.1 pentru viteze mai mari și livrare de energie USB pentru o livrare îmbunătățită a energiei prin conexiuni USB.

Tipul C prezintă o nouă formă de conector

USB Type-C are un conector fizic nou, mic, de aproximativ dimensiunea unui conector micro USB. Conectorul USB-C poate suporta diferite standarde USB noi, cum ar fi USB 3.1 și USB (USB PD).

Conectorul USB standard pe care îl cunoașteți cel mai bine este tipul USB A. Chiar și după ce am trecut de la USB 1 la USB 2 și la dispozitive USB 3 moderne, conectorul a rămas același. Este la fel de masiv ca oricând, și se conectează numai într-un fel (ceea ce, în mod evident, nu este niciodată modul în care încercați să îl conectați în premieră). Dar, pe măsură ce dispozitivele au devenit mai mici și mai subțiri, acele porturi USB masive nu se potriveau. Acest lucru a dat naștere la multe alte forme de conectori USB, cum ar fi conectorii "micro" și "mini".

Această colecție incomodă de conectori în formă diferită pentru dispozitive de dimensiuni diferite se apropie de sfârșit. USB Type-C oferă un nou standard de conector care este foarte mic. Este vorba despre o treime de dimensiunea unui vechi conector USB de tip A. Acesta este un singur standard de conector pe care fiecare dispozitiv ar trebui să îl poată utiliza. Veți avea nevoie de un singur cablu, indiferent dacă conectați un hard disk extern la laptop sau încărcați telefonul smartphone de la un încărcător USB. Că un conector mic este suficient de mic pentru a se încadra într-un dispozitiv mobil subțire, dar și suficient de puternic pentru a conecta toate perifericele pe care le doriți laptopului. Cablul în sine are conectori USB de tip C la ambele capete - este tot un conector.

USB-C oferă o mulțime de a dori. Este reversibil, astfel încât nu mai trebuie să răsuciți conectorul de cel puțin trei ori pentru a căuta orientarea corectă. Este o singură formă de conector USB pe care trebuie să o adopte toate dispozitivele, deci nu va trebui să păstrați sarcini de diferite cabluri USB cu diferite forme de conector pentru diferitele dvs. dispozitive. Și nu veți avea nici mai multe porturi masive care să ia o cantitate inutilă de spațiu pe dispozitive tot mai subțiri.

Porturile USB de tip C pot suporta, de asemenea, o varietate de protocoale diferite folosind "moduri alternative", care vă permit să aveți adaptoare care pot emite HDMI, VGA, DisplayPort sau alte tipuri de conexiuni de la acel port USB unic. Adaptorul USB Multi-Port USB-C de la Apple este un exemplu bun, oferind un adaptor care vă permite să conectați conectori HDMI de tip A, HDMI, VGA și conector USB de tip C mai mic printr-un singur port. Mizeria USB, HDMI, DisplayPort, VGA și porturile de alimentare de pe laptop-urile tipice poate fi raționalizată într-un singur tip de port.

USB-C, USB PD și livrare de energie

Specificația USB PD este, de asemenea, în strânsă legătură cu tipul USB de tip C. În prezent, o conexiune USB 2.0 oferă o putere de până la 2,5 W - suficient pentru a încărca telefonul sau tableta, dar asta înseamnă. Specificația USB PD suportată de USB-C duce la o livrare de până la 100 de wați. Este bidirecțională, deci un dispozitiv poate trimite sau primi energie. Și această putere poate fi transferată în același timp când dispozitivul transmite date în întreaga conexiune. Acest tip de livrare de energie vă poate lăsa să încărcați un laptop, care de obicei necesită până la aproximativ 60 de wați.

Noul MacBook de la Apple și noul Chromebook Pixel de la Google folosesc porturile USB-C ca porturi de încărcare. USB-C ar putea exprima sfârșitul tuturor acestor cabluri de încărcare pentru laptop, cu tot ce se încarcă printr-o conexiune USB standard. Puteți chiar să încărcați laptopul de la unul dintre acele pachete de acumulatori portabile pe care le încărcați de astăzi, de la smartphone-uri și alte dispozitive portabile. Ați putea conecta laptopul la un afișaj extern conectat la un cablu de alimentare, iar afișajul extern ar încărca laptop-ul pe măsură ce îl utilizați ca afișaj extern - toate prin intermediul unei conexiuni mici USB Type-C.

Există însă o captură, cel puțin în acest moment. Doar pentru că un dispozitiv sau un cablu suportă USB-C înseamnă în mod necesar că suportă și USB PD. Deci, va trebui să vă asigurați că dispozitivele și cablurile pe care le cumpărați suportă atât USB-C cât și USB PD.

USB-C, USB 3.1 și rate de transfer

USB 3.1 este un nou standard USB. Viteza de bandă teoretică a USB 3 este de 5 Gbps, în timp ce USB 3.1 este de 10 Gbps. Aceasta este dublul lățimii de bandă - la fel de rapid ca un conector Thunderbolt de primă generație.

USB Type-C nu este același lucru cu USB 3.1. USB Type-C este doar o formă de conector, iar tehnologia de bază poate fi doar USB 2 sau USB 3.0. De fapt, tableta Nokia N1 de la Android utilizează un conector USB de tip C, dar sub acesta este tot USB 2.0 - nici măcar USB 3.0. Cu toate acestea, aceste tehnologii sunt strâns legate.Când cumpărați dispozitive, va trebui doar să țineți cont de detalii și să vă asigurați că achiziționați dispozitive (și cabluri) care acceptă USB 3.1.

Înapoi Compatabilitate

Conectorul fizic USB-C nu este compatibil cu spatele, dar standardul USB subiacent este. Nu puteți conecta dispozitivele USB mai vechi la un port USB-C modern, mic și nici nu puteți conecta un conector USB-C într-un port USB mai vechi și mai mare. Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți la toate perifericele vechi. USB 3.1 este în continuare compatibil cu versiunile mai vechi de USB, deci aveți nevoie doar de un adaptor fizic cu un conector USB-C la un capăt și un port USB mai mare și mai vechi în celălalt capăt. Apoi puteți conecta dispozitivele mai vechi direct într-un port USB de tip C.

În mod realist, multe computere vor avea atât porturi USB de tip C, cât și porturi USB de tip A mai mari pentru viitorul apropiat - cum ar fi Chromebook Pixel Google. Veți putea trece ușor de la dispozitivele vechi, obținând periferice noi cu conectori USB de tip C. Chiar dacă aveți un calculator cu numai porturi USB de tip C, cum ar fi noul MacBook de la Apple, adaptoarele și hub-urile vor umple golul.

USB Type-C este un upgrade demn. Ea face valuri pe MacBooks mai noi și unele dispozitive mobile, dar nu este o tehnologie Apple sau mobil numai. În timp, USB-C va apărea în tot mai multe dispozitive de toate tipurile. USB-C poate chiar să înlocuiască conectorul Lightning pe iPhones și iPad-uri Apple o zi. Lightning nu are multe avantaje față de tipul USB de tip USB, în afară de faptul că este un standard proprietar Apple poate percepe taxe de licențiere pentru. Imaginați-vă o zi când prietenii dvs. care folosesc Android au nevoie de o taxă și nu trebuie să oferiți linia regretabilă "Ne pare rău, tocmai am încărcat iPhone"!

Credit de imagine: Apple, Wikipedia, Intel Free Press pe Flickr, Google