If-Koubou

USB 2.0 vs. USB 3.0 vs. eSATA vs. Thunderbolt vs. Firewire vs. Ethernet Speed

USB 2.0 vs. USB 3.0 vs. eSATA vs. Thunderbolt vs. Firewire vs. Ethernet Speed (Sfaturi pentru computer)

Calculatorul dvs. desktop sau laptop are o gamă largă de porturi și tipuri de conexiuni, dar care sunt ele toate și cum diferă acestea? USB 2.0, USB 3.0, eSATA, Thunderbolt, Firewire și Ethernet sunt unele dintre tehnologiile care sunt construite în multe dintre computerele vândute astăzi. Deci, care este cel mai rapid tip de conexiune? Ce tip de conexiune este cel mai bine să ia în considerare pentru un hard disk extern? Ce se întâmplă pentru suportul multi-monitor 4K? În acest articol, vom vorbi despre diferitele tipuri de porturi de date de mare viteză și despre modul în care sunt utilizate.

Indiferent de tipul de computer pe care îl aveți, probabil că aveți unul sau mai multe dintre tipurile de conexiuni de mare viteză acoperite în acest articol. Să aruncăm o privire la vitezele diferite pentru fiecare tip de conexiune. Rețineți că vitezele nominale nu sunt ceea ce veți obține în condițiile din lumea reală. Cel mai probabil, veți putea ajunge oriunde de la 70% la 80% din vitezele maxime listate.

Viteză

USB 2.0 tipul de conexiune a devenit destul de mult standard. Probabil ați folosit un cablu USB 2.0 pentru a conecta un dispozitiv sau unitatea la PC sau Mac la un moment dat și probabil că aveți mai multe cabluri USB de rezervă în jurul casei. Chiar dacă USB 3.0 este aici, multe periferice PC și alte dispozitive sunt încă fabricate cu conectivitate USB 2.0.

Multe dispozitive nu utilizează încă USB 3.0, nici nu utilizează Thunderbolt. De ce? Deoarece USB 2.0 este pur și simplu suficient de rapid pentru a face față sarcinilor minore și multe dispozitive pur și simplu nu necesită viteze de fulger, cum ar fi șoareci și tastaturi. OK minunat, cat de repede este USB 2.0 exact?

USB 2.0 este evaluat la 480Mbps. Este vorba despre 60 de megaocteți pe secundă. Pentru o referință rapidă, 1000 Mbps este egală cu 1 Gbps, considerată gigabit.

USB 3.0 tipul de conexiune este următorul pas pentru USB (de la 2.0). Vitezele de transfer USB 3.0 sunt cu aproximativ 10 ori mai rapide decât vitezele USB 2.0 anterioare. Deci, la ce înseamnă această sumă?

USB 3.0 este evaluat la 5 Gbps. Sunt aproximativ 640 megaocteți pe secundă.

În 2013, USB 3.1 a fost lansat și este evaluat până la 10 Gbps. Aceasta este de aproximativ 1280 megaocteți pe secundă sau 1,2 GB pe secundă. Aceasta înseamnă că USB 3.1 este la fel de rapid ca un singur canal Thunderbolt de primă generație.

Este, de asemenea, de remarcat faptul că noua conexiune USB tip C va suporta USB 3.1 pentru o rată maximă de transfer de date de 10 Gbps.

eSATA înseamnă SATA externă. SATA, desigur, este un tip de conexiune care se utilizează pentru a conecta un hard disk intern la un computer. Deci, în interiorul desktop-ului sau al laptopului este unitatea hard disk, care în majoritatea cazurilor se conectează la placa de bază utilizând o interfață SATA.

Cu ajutorul eSATA, o unitate hard disk externă poate folosi același tip de conexiune și aceeași tehnologie pentru a fi conectată la computer. Unitatea hard disk din interiorul unui computer este mai rapidă decât o unitate hard disk externă (USB 2.0), deci ce fel de viteză produce eSATA?

eSATA este evaluat la 3 Gbps și 6 Gbps.

Fulger cablurile sunt cele mai noi tipuri de conexiuni prezentate pe această listă. Inițial codificat "Light Peak", Thunderbolt a fost mai întâi o tehnologie dezvoltată de Intel. Pentru debutul Thunderbolt de consum, Apple Inc. a adăugat interfața de mare viteză la aproape toate dispozitivele din gama Mac, făcându-le una dintre primele companii care utilizează tehnologia. Thunderbolt este capabil de mai mult decât alte tipuri de conexiuni, dar vom ajunge la asta mai târziu. Ce fel de viteze produce Thunderbolt?

Thunderbolt este evaluat la 10 Gbps pe canal (x2). Thunderbolt 2 ridică această valoare la 20 Gbps pe un singur canal. Thunderbolt 3 dublează din nou lățimea de bandă la 40 Gbps.

Firewire, sau IEEE 1394, este un alt tip de conexiune care a fost popular pentru o vreme, dar a dispărut în ultimii ani. Popularitatea dispozitivelor USB 2 și USB 3 a încetinit adoptarea Firewire, ceea ce a dus la declinul lent al conexiunii. Acest lucru a avut loc chiar dacă Firewire 400 și 800 sunt mai rapide decât tehnologiile USB anterioare (fără a include 3.0).

Firewire este evaluat la 3 Gbps (400) și 6 Gbps (800).

Ethernet este un tip de conexiune care este utilizat în principal pentru crearea de rețele, deci nu este proiectat să fie super-rapid. Cu toate acestea, cablurile Ethernet pot fi utilizate și pentru transferul datelor de la calculator.

Ethernet este evaluat la 100 Mbps.

rezumat

Pentru a rezuma datele de mai sus, tipurile de conexiuni ar avea ca rezultat următoarele, de la cel mai rapid la cel mai lent.

1. Thunderbolt (până la 40 Gbps)

2. USB 3.1 (10 Gbps), apoi USB 3.0 (5 Gbps)

3. eSATA (6 Gbps)

4. Firewire (6 Gbps)

5. Gigabit Ethernet (1 Gbps)

6. USB 2.0 (480 Mbps)

7. Ethernet (100 Mbps)

Cu toate acestea, această analiză nu este destul de precisă. Așa cum am menționat mai devreme, în situații reale, multe dintre aceste viteze maxime sunt rareori realizate. Iată o diagramă din Wikipedia care rezumă specificațiile pentru multe tipuri de conexiuni dincolo de cele pe care le-am menționat.

Atunci când achiziționați un dispozitiv extern sau un computer nou, principalul lucru de luat în considerare este versiunea tipului de conexiune. De exemplu, dacă achiziționați un nou laptop Retina MacBook Pro, veți observa că acesta are un port USB 3.0 și un port Thunderbolt 2.

Dacă țineți puțin timp, Apple va include, probabil, conexiunile Thunderbolt 3 mai noi în cele mai recente MacBook, ceea ce înseamnă că puteți face mult mai mult cu aceste porturi decât înainte. De exemplu, cu Thunderbolt 2, puteți conecta până la un display de 4K la 60Hz sau două display-uri de 4K la 30Hz la computer. Cu Thunderbolt 3, veți putea conecta până la trei ecrane 4K la 60Hz sau un monitor de 5K la 60Hz.

Ethernetul este extrem de lent și poate fi utilizat pentru transferuri de fișiere și foldere în mișcare, dar scopul său principal este de a crea rețele locale.

În opinia mea, Thunderbolt și USB 3.1 (Tip C) vor deveni în cele din urmă standard pentru majoritatea calculatoarelor.Ele oferă cea mai mare viteză cu caracteristici suplimentare, cum ar fi alimentarea cu două căi și suportul pentru mai multe monitori. În plus, ambele tehnologii au fost deja adoptate de mulți producători importanți de PC-uri. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să comentați. Bucurați-vă!