If-Koubou

Ceea ce utilizatorii de unitate trebuie să știe despre shell-ul GNOME de la Ubuntu 17.10

Ceea ce utilizatorii de unitate trebuie să știe despre shell-ul GNOME de la Ubuntu 17.10 (Cum să)

Ubuntu 17.10 "Artful Aardvark" a renunțat la desktopul Unity 7, schimbând în schimb GNOME Shell. Dezvoltatorii Ubuntu au încercat să facă ca desktop-ul GNOME să funcționeze la fel de mult ca unitatea, dar există încă unele diferențe mari. Iată ce trebuie să știți.

Cum funcționează shell-ul GNOME diferit de unitate 7

Mediul Shell din cadrul GNOME este conceput să arate familiar, chiar și să includă o stație de andocare întotdeauna pe ecran pentru a înlocui lansatorul, ceea ce GNOME Shell nu are în mod normal.

În loc să faceți clic pe pictograma logo-ului Ubuntu din partea de sus a lansatorului, faceți clic pe butonul "Afișați aplicații" cu 9 puncte din partea de jos a docului pentru a vizualiza, căuta și lansa aplicațiile instalate. Cele mai multe aplicații sunt aceleași pe care Ubuntu le foloseau la Unity, deoarece Unity a împrumutat întotdeauna o mulțime de aplicații din GNOME.

Pentru a deschide acest ecran cu o tastă rapidă, apăsați Super + A. (Cheia "Super" este un alt nume pentru cheia Windows pe majoritatea tastaturilor.)

Pentru a conecta o aplicație la andocare după lansare, faceți clic dreapta pe ea și selectați "Add to Favorites". Pictograma sa va apărea pe doc, chiar și atunci când este închisă, permițându-vă să îl lansați mai repede.

În loc să faceți clic pe butonul "Afișați spațiile de lucru" (care a fost dezactivat implicit în Unity) pentru a vedea o imagine de ansamblu a ferestrelor deschise și a desktopurilor virtuale, faceți clic pe linkul "Activități" din colțul din stânga sus al ecranului. Puteți să trageți și să plasați ferestrele spre desktop-urile virtuale din partea stângă a ecranului pentru a le muta între desktopuri.

Pentru a deschide acest ecran cu o tastă rapidă, apăsați tasta Super.

Pentru a vă deplasa între spațiile de lucru, apăsați Super + Page Down sau Super + Page Up. Pentru a muta ferestrele între spațiile de lucru, apăsați Super + Shift + Page Down sau Super + Shift + Page Up. Mai multe comenzi rapide de la tastatură pot fi găsite pe pagina oficială GNOME Keyboard Shortcuts.

Pentru a selecta o rețea Wi-Fi, ajustați volumul, deconectați-vă, blocați ecranul, opriți calculatorul sau accesați setările, faceți clic pe pictogramele de stare din partea dreaptă a barei de meniu de sus.

Pentru a vizualiza calendarul și notificările, faceți clic pe ora și data, care se află mai degrabă în centrul barei de sus decât în ​​partea dreaptă.

În sfârșit, puteți să mutați lansatorul

Unitatea v-a permis doar să aveți lansatorul din partea stângă a ecranului, deși o opțiune ascunsă pentru ao muta în partea de jos a ecranului a debutat în Ubuntu 16.04 LTS.

Lansatorul, acum cunoscut sub denumirea de doc, poate fi acum poziționat oriunde doriți. Puteți să-l mutați în partea de jos sau de pe partea dreaptă a ecranului și opțiunea este ușor de găsit. Totuși, nu puteți să-l mutați în partea superioară - acea parte a interfeței este rezervată barei de sus.

Pentru a găsi această opțiune, dați clic pe pictogramele de stare din colțul din dreapta sus al ecranului și faceți clic pe pictograma "Setări", care arată ca o cheie și o șurubelniță.

Selectați opțiunea "Dock" aici și alegeți poziția preferată din meniul "Poziție pe ecran".

HUD este plecat

Afișajul "Heads Up" sau HUD, prezentat în Unity, este complet eliminat. Această caracteristică vă permite să apăsați tasta "Alt" în orice aplicație și să obțineți o casetă de căutare unde puteți căuta și tasta acțiuni. De exemplu, în loc să faceți clic pe Format> Listă> Listă bullet listă în LibreOffice Writer, puteți apăsa "Alt", tastați "Bullet" și selectați opțiunea "Listă bullet".

A fost o idee interesantă, dar nu a decolat niciodată dincolo de Ubuntu și desktop-ul Unity. Odată cu trecerea la mediul Shell din GNOME, nu există nimic ca HUD, chiar și ca extensie. Se pare că HUD ar fi fost aruncat în comutatorul desktop Ubuntu Unity 8, oricum.

Puteți personaliza shell-ul GNOME instalând extensii

Desktopul GNOME Shell este mult mai personalizabil decât Unity. Dispune de un sistem complet de extensie. Cu toate acestea, trebuie să instalați câteva bucăți de software pentru a le permite.

În primul rând, va trebui să instalați extensia de integrare Shell Shell pentru browserul dvs. Web. Dacă utilizați Firefox, obțineți-l din Mozilla Add-ons pentru Firefox. Dacă utilizați Chrome sau Chromium, instalați programul de completare din Magazinul web Chrome pentru Chrome sau Chromium.

De asemenea, va trebui să instalați software-ul de integrare lansând o fereastră Terminal și executând următoarea comandă:

sudo apt instala crom-gnome-shell

În ciuda numelui pachetului, acest lucru este necesar pentru utilizatorii de Firefox, precum și pentru utilizatorii browserului Chrome și Chromium.

Cu software-ul de integrare și integrare instalat, vizitați site-ul Extensii GNOME din browserul dvs. Web pentru a căuta extensii. Faceți clic pe o extensie și setați-o la "Activat". Se instalează și se activează automat. Pentru a dezactiva o extensie, găsiți pagina pe site-ul Extensii GNOME și setați-o la "Off".

Unitatea Tweak Tool utilizatorilor va dori Tweaks GNOME

Instrumentul Unity Tweak a permis utilizatorilor Ubuntu acces la o varietate de opțiuni de configurare care au fost ascunse în mod implicit. GNOME are ceva similar și, ca Unity Tweak Tool, nu vine instalat în mod implicit.

Pentru a instala echivalentul GNOME Shell, deschideți aplicația software Ubuntu și căutați "GNOME Tweaks". Această aplicație a fost cunoscută anterior ca instrumentul GNOME Tweak.

Lansați aplicația și veți găsi o varietate de setări avansate care nu sunt expuse în mod obișnuit, cum ar fi abilitatea de a alege tema desktopului, de a gestiona aplicațiile de pornire și de a vedea o listă a extensiilor instalate și activate fără a utiliza site-ul Web Extensions GNOME.

Puteți muta butoanele ferestrei înapoi la stânga (dacă doriți)

Ubuntu 17.10 mută butoanele ferestrei în partea dreaptă a barei de titlu a fiecărei aplicații, unde se află pe cele mai multe alte desktop-uri Linux și pe Microsoft Windows.

Cu toate acestea, dacă sunteți cu adevărat obișnuiți să aveți butoanele ferestrei din stânga, cum ar fi MacOS sau versiunile anterioare ale Ubuntu, puteți inversa această modificare. Cu toate acestea, este posibil ca aceasta să nu funcționeze în fiecare aplicație pe care o utilizați. Depinde dacă aplicația respectă această setare sau nu.

Pentru a muta butoanele ferestrei spre stânga, deschideți o fereastră Terminal și executați următoarea comandă:

gsettings set org.gnome.desktop.wm.preferences buton-layout "închide, minimiza, maximiza:"

Pentru a restabili butoanele ferestrei în poziția lor implicită, deschideți o fereastră Terminal și executați următoarea comandă:

gsettings set org.gnome.desktop.wm.preferences buton-layout: minimizare, maximizare, închidere '

Poți încă instala Unitatea 7, dar probabil că nu ar trebui

Încă puteți instala vechiul desktop Unity pe Ubuntu 17.10, dacă îl preferați. Cu toate acestea, Unity a fost mutat din depozitul principal de software în depozitul "univers" al software-ului open-source neacceptat. Nu mai este dezvoltat și nu va vedea modificări sau remedii. S-ar putea să aibă unele bug-uri pe Ubuntu 17.10 și probabil va fi eliminat complet în următoarele câteva versiuni ale Ubuntu.

Dacă doriți cu adevărat unitatea, vă recomandăm să rulați Ubuntu 16.04 LTS, care este încă acceptată. Această versiune de suport pe termen lung dispune de un desktop compatibil Unity.

Dar, dacă doriți cu adevărat să instalați Unitatea, Ubuntu 17.10 nu vă va opri și nici nu vom. Pentru aceasta, deschideți o fereastră Terminal și executați următoarea comandă:

sudo apt instalează unitatea

Acceptați solicitările și, după ce ați terminat totul, reporniți computerul. (Deconectarea în loc de repornire ar trebui să funcționeze teoretic, dar nu am văzut opțiunea Unitate pe ecranul de conectare până când am reînceput.) Faceți clic pe pictograma Cog din ecranul de conectare și selectați opțiunea "Unitate" desktop .