If-Koubou

De ce Linux nu are nevoie de defragmentare

De ce Linux nu are nevoie de defragmentare (Cum să)

Dacă sunteți utilizator Linux, probabil că ați auzit că nu este nevoie să defragmentați sistemele de fișiere Linux. De asemenea, veți observa că distribuțiile Linux nu au utilități de defragmentare a discurilor. Dar de ce este asta?

Pentru a înțelege de ce sistemele de fișiere Linux nu au nevoie de defragmentare în utilizare normală - și cele de la Windows - trebuie să înțelegeți de ce apare fragmentarea și cum sistemele de fișiere Linux și Windows funcționează diferit una de cealaltă.

Ce fragmentare este

Mulți utilizatori de Windows, chiar și cei neexperimentați, cred că defragmentarea sistematică a sistemelor de fișiere va grăbi computerul. Ceea ce mulți oameni nu știu este de ce este acest lucru.

Pe scurt, o unitate de disc are un număr de sectoare, fiecare dintre ele putând conține o mică parte a datelor. Fișierele, în special cele mari, trebuie să fie stocate în mai multe sectoare diferite. Să presupunem că salvați un număr de fișiere diferite în sistemul dvs. de fișiere. Fiecare dintre aceste fișiere va fi stocat într-un grup de sectoare învecinate. Mai târziu, actualizați unul dintre fișierele pe care le-ați salvat inițial, mărind dimensiunea fișierului. Sistemul de fișiere va încerca să stocheze noile părți ale fișierului chiar lângă părțile originale. Din păcate, dacă nu există suficient spațiu neîntrerupt, fișierul trebuie împărțit în mai multe bucăți - toate acestea se întâmplă în mod transparent pentru dvs. Atunci când hard-ul dvs. citește fișierul, capul său trebuie să săriți între diferite locații fizice de pe hard disk pentru a citi fiecare bucată de sectoare - acest lucru încetinește situația.

Defragmentarea este un proces intensiv care mută biții fișierelor în jur pentru a reduce fragmentarea, asigurându-se că fiecare fișier este contiguos pe unitate.

Desigur, aceasta este diferită pentru unitățile SSD care nu au componente în mișcare și nu ar trebui defragmentate - defragmentarea unui SSD va reduce efectiv viața sa. Și, pe cele mai recente versiuni de Windows, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la defragmentarea sistemelor de fișiere - Windows o face automat pentru dvs. Pentru mai multe informații despre cele mai bune practici de defragmentare, citiți acest articol:

HTG explică: Chiar aveți nevoie să defragați PC-ul?

Cum funcționează sistemele de fișiere Windows

Vechiul sistem de fișiere FAT al Microsoft - văzut ultima dată în mod implicit pe Windows 98 și ME, deși este încă folosit pe unitățile flash USB de astăzi - nu încearcă să aranjeze fișierele în mod inteligent. Când salvați un fișier într-un sistem de fișiere FAT, îl salvează cât mai aproape posibil de începutul discului. Când salvați un al doilea fișier, îl salvează imediat după primul fișier - și așa mai departe. Când fișierele originale cresc în dimensiune, ele vor deveni întotdeauna fragmentate. Nu există cameră în apropiere pentru ca ei să crească.

Sistemul Microsoft de fișiere NTFS mai nou, care a făcut-o pe PC-urile de consum cu Windows XP și 2000, încearcă să fie un pic mai deștept. El alocă mai mult spațiu liber "tampon" în jurul fișierelor de pe unitate, deși, așa cum vă poate spune orice utilizator Windows, sistemele de fișiere NTFS sunt încă fragmentate în timp.

Datorită modului în care funcționează aceste sisteme de fișiere, acestea trebuie defragmentate pentru a rămâne la performanțe maxime. Microsoft a atenuat această problemă prin executarea procesului de defragmentare în fundal pe cele mai recente versiuni de Windows.

Cum funcționează sistemele de fișiere Linux

Sistemele de fișiere ext2, ext3 și ext4 ale sistemului ext4 - ext4 fiind sistemul de fișiere utilizat de Ubuntu și majoritatea celorlalte distribuții actuale Linux - alocă fișiere într-un mod mai inteligent. În loc să plaseze mai multe fișiere unul lângă celălalt pe hard disk, sistemele de fișiere Linux împrăștie diferite fișiere pe tot discul, lăsând un spațiu liber între ele. Când un fișier este editat și trebuie să crească, există, de obicei, o mulțime de spațiu liber pentru ca fișierul să crească. Dacă se produce fragmentarea, sistemul de fișiere va încerca să mute fișierele în jur pentru a reduce fragmentarea în uz normal, fără a fi nevoie de un utilitar de defragmentare.

Din cauza modului în care funcționează această abordare, veți începe să vedeți fragmentarea dacă sistemul dvs. de fișiere se umple. Dacă este 95% (sau chiar 80%) plin, veți începe să vedeți o fragmentare. Cu toate acestea, sistemul de fișiere este conceput pentru a evita fragmentarea în uz normal.

Dacă aveți probleme cu fragmentarea pe Linux, probabil că aveți nevoie de un hard disk mai mare. Dacă într-adevăr trebuie să defragmentați un sistem de fișiere, cea mai simplă cale este probabil cea mai fiabilă: Copiați toate fișierele de pe partiție, ștergeți fișierele din partiție, apoi copiați fișierele înapoi pe partiție. Sistemul de fișiere va aloca în mod inteligent fișierele pe măsură ce le copiați înapoi pe disc.

Puteți măsura fragmentarea unui sistem de fișiere Linux cu comanda fsck - căutați "ieșiri neconsolidate" în ieșire.