If-Koubou

De ce Ubuntu nu vine cu suport pentru formatele MP3, Flash și alte multimedia

De ce Ubuntu nu vine cu suport pentru formatele MP3, Flash și alte multimedia (Cum să)

Cele mai multe distribuții Linux nu au suport pentru MP3, video H.264, conținut Flash și chiar DVD-uri video comerciale. Brevetele, software-ul cu sursă închisă și chiar legile care fac ca anumite tipuri de software să restricționeze ilegal ceea ce poate fi inclus într-o distribuție Linux.

Includerea software-ului Mint de către Mint a unui astfel de software limitat a fost unul dintre lucrurile care au făcut-o atât de populară atunci când a fost lansată prima dată. Chiar dacă acest software nu este inclus, este foarte ușor să îl instalați ulterior.

Software-ul cu sursă închisă

Cele mai multe distribuții Linux se străduiesc să includă numai software open source. Cu toate acestea, o parte din software-ul pe care mulți oameni îl folosesc în fiecare zi este software-ul cu sursă închisă. Pluginul pentru browserul Flash este un program cu sursă închisă realizat de Adobe. În timp ce distribuțiile Linux ar putea include plug-in-ul browserului Flash dacă ar fi vrut cu adevărat, ar prefera să includă mai degrabă software open source. Software-ul cu sursă închisă nu poate fi auditat pentru securitate și patch-uri în același mod, iar distribuțiile Linux nu vor să fie blocate în susținerea acestuia.

Flash nu este singura bucată de software cu sursă închisă omisă în mod implicit în majoritatea distribuțiilor Linux. Acest lucru se aplică și în cazul plug-in-ului Java Oracle (din fericire, Java nu mai este folosit la fel de mult și există o alternativă open-source), Google Chrome (care include unele componente cu surse închise, astfel încât distribuțiile Linux să includă Chromium open-source browserul Chrome se bazează în schimb pe acesta) și driverele grafice 3D grafice pentru hardware-ul grafic NVIDIA și ATI (acestea permit o mai bună asistență 3D în accelerație).

Software pentru brevete

Multe formate multimedia sunt brevetate. Chiar și cele mai populare formate ca MP3 pentru audio și H.264 pentru video sunt supuse unui număr mare de brevete. Deținătorii de brevete formează organizații care pun în comun brevetele și extrag taxe de licență pentru distribuirea unui astfel de software. Distribuțiile de distribuție Linux nu doresc să plătească taxe de licențiere de brevete de fiecare dată când lasă pe cineva să descarce software-ul gratuit.

Pentru a evita toate aceste probleme, distribuțiile Linux nu includ suport pentru aceste codecuri media brevetate. Puteți utiliza în continuare anumite tipuri de formate media excluse, incluzând audio fără pierderi FLAC, audio Ogg Vorbis și video Ogg Theora. De aceea, instrumentele audio vor fi implicite în format audio OGG, nu în fișiere MP3.

Încă mai puteți instala codecurile brevetate mai târziu, iar ele vor fi preluate de aplicațiile multimedia incluse și vor fi utilizate fără probleme.

La un moment dat, distribuțiile Linux nu includ nici măcar suport pentru salvarea imaginilor în format GIF, deoarece algoritmul de compresie LZW necesar pentru a crea GIF-uri a fost brevetat. Unisys, proprietarul brevetului, a plecat după ce oamenii au generat GIF-uri fără a acorda brevetul. Din fericire, acest brevet a expirat în 2003 în Statele Unite.

Este de așteptat ca brevetele MP3 să expire până în 2017 în SUA, moment în care distribuțiile Linux și alte programe software pot include suport MP3 fără plata taxelor de licență sau făcându-se vulnerabile la procese. Majoritatea software-urilor probabil încalcă sute de brevete de software prostești, dar consorțiile de brevete multimedia sunt deosebit de agresive.

Software ilegal

Suportul DVD-urilor video comerciale este probabil ilegal în SUA datorită DMCA. Suportul pentru discurile video Blu-ray și HD-DVD ar fi probabil ilegal din același motiv. Toate aceste formate includ criptarea și ocolirea criptării fără plata unei taxe de licență este ilegală. Mai degrabă decât să încercați să vă țineți mâna, Ubuntu refuză să redea corect DVD-urile video.

De asemenea, este posibil ca distribuirea suportului pentru DVD-uri, Blu-ray și HD-DVD-uri să ducă la probleme de brevet, dacă este legală.

Obținerea materialelor restrânse

Cele mai multe distribuții Linux lasă utilizatorilor să instaleze aceste bucăți de software cu sursă închisă, brevetată și restrânsă în alt mod după procesul de instalare inițială. Din punct de vedere istoric, ați putea instala o distribuție ca Mandrake sau Fedora și vânați imediat un depozit de software terță parte, cum ar fi PLF (Penguin Liberation Front) sau RPM Fusion, adăugați depozitul sistemului dvs. și instalați software-ul restricționat de acolo. Distribuțiile Linux nu au vrut să vă ajute să instalați acest software sau chiar să îl găzduiți.

În timp ce Ubuntu nu include aceste pachete out-of-the-box, acestea sunt ușor de instalat. Când instalați Ubuntu, există o singură casetă de selectare pe care puteți face clic pentru a instala automat Flash, codecuri restricționate și alte programe software.

Cele mai multe dintre aceste lucruri sunt disponibile în repozitoriul Multiverse, găzduit oficial de Ubuntu - deși este considerat "nu gratuit" și nu este susținut oficial. Acest lucru vă permite să instalați acest software prin intermediul unor instrumente normale de gestionare a pachetelor - puteți instala chiar pachetul Extras restricționat Ubuntu pentru a instala mai repede cel mai frecvent utilizat software restricționat.

Ubuntu vă va solicita, de asemenea, să instalați acest software când este necesar. Dacă vizitați un site web care utilizează Flash, încercați să redați un fișier video sau audio pentru care aveți nevoie de un codec sau aveți o placă grafică care poate beneficia de un driver hardware cu sursă închisă, Ubuntu vă va solicita și vă va ghida în procesul de instalare .

Suportul DVD-urilor video comerciale este singurul loc în care Ubuntu cade plat și nu ține mâna, deoarece distribuirea suportului pentru redarea DVD-urilor poate fi o crimă în diferite țări. Wiki-ul Ubuntu vă îndreaptă spre un singur script pe care îl puteți rula pentru a instala suport pentru DVD-uri video - script-ul descarcă software-ul necesar din alte părți, salvând Ubuntu problemele legale de găzduire pe serverele proprii. Wiki recomandă instalarea software-ului libdvdcss să fie ilegală în anumite țări, ceea ce este un alt mod în care Ubuntu încearcă să se protejeze.

Instalarea Flash și a diferitelor codec-uri au fost un punct de durere pentru noii utilizatori Linux, care de multe ori trebuiau să învețe despre depozitele de software neoficiale înainte de a putea reda fișiere MP3.Acest lucru sa îmbunătățit dramatic în ultimii ani, deși suportul pentru multe tipuri de formate media încă nu este instalat implicit.