If-Koubou

[Ghid] Cum se asigură Windows 10

[Ghid] Cum se asigură Windows 10 (Windows 10)

Dacă ați cumpărat recent o mașină Windows 10 sau ați actualizat calculatorul la Windows 10, s-ar putea să vă întrebați cât de sigur este sistemul de operare. Din fericire, în mod implicit, Windows 10 este mai sigur decât Windows 7 și Windows 8.1. Are multe noi caracteristici de securitate care ajută la blocarea virușilor și a infecțiilor malware. Acest lucru este valabil mai ales dacă utilizați hardware mai nou.

Chiar dacă Windows 10 este mai sigur, există încă mai mult spațiu pentru securitate suplimentară. În acest post, voi vorbi doar despre diverse setări din Windows pe care le puteți configura pentru a face Windows mai sigur. Nu voi menționa niciun program terț, cum ar fi anti-virus, anti-spyware etc. Pentru sfaturi suplimentare de securitate, ar trebui să verificați postarea mea despre cum să vă protejați de hackeri și spyware.

Setările de confidențialitate pentru Windows 10

Primul lucru pe care îl fac de fiecare dată când configurez o nouă mașină Windows 10 este de a dezactiva toate caracteristicile de urmărire pe care Microsoft le-a inclus în Windows 10. Din păcate, aceasta este o zonă care nu este mai bună decât versiunile mai vechi ale Windows.

Windows 10 are câteva caracteristici care se conectează la Microsoft și, chiar dacă nu vă vor provoca să fiți hackeri sau primiți un virus, ei sunt încă puțin tulburi. Chiar vreau ca Microsoft să știe ce scrie pe computerul meu tot timpul sau să ascult tot ce se află în cameră din cauza lui Cortana? Nu chiar.

Acest lucru este mult mai ușor de făcut atunci când instalați pentru prima oară Windows, deoarece puteți face clic Personalizați și dezactivați totul dintr-o dată. Evident, dacă nu puteți să resetați sau să reinstalați Windows, puteți modifica manual setările.

Pentru a face acest lucru, du-te la Setări apoi faceți clic pe intimitate. Veți găsi o mulțime de obiecte pe partea stângă împreună cu opțiunile lor On / Off la dreapta. Am literalmente totul pentru a dezactiva și a porni ceva numai dacă mă întâlnesc într-o aplicație care necesită o anumită permisiune.

Activați actualizările automate

Dacă executați Windows 10, ar trebui să activați automat actualizările automate. Ar trebui să fie activată implicit, dar este o idee bună să verificați oricum. Click pe start, introduceți Windows Update apoi faceți clic pe Setări Windows Update.

Acest lucru vă va aduce la Setări dialog pe Windows Update. Click pe Opțiuni avansate și asigurați-vă că se afișează caseta drop-down Automat (recomandat).

De asemenea, asigurați-vă că verificați Dă-mi actualizări pentru alte produse Microsoft când actualizez Windows. Acest lucru este deosebit de important dacă aveți instalat Office, deoarece va instala și toate actualizările de securitate și actualizări ale funcțiilor Office.

Activați Windows Defender

Din nou, aceasta ar trebui să fie activată, dar pentru a verifica, faceți clic pe start, atunci Setări și Actualizare & Securitate. Faceți clic pe Windows Defender și asigurați-vă că sunt activate următoarele trei setări: Protectie in timp real, Protecția bazată pe cloud, și Prezentarea automată a mostrelor.

Am folosit numai Windows Defender pe mașina mea Windows 10 timp de mai multe luni și nu a trebuit să instalez niciun software antivirus sau anti-malware de la terți. Windows Defender face o treabă bună de a vă proteja calculatorul și este construit chiar în Windows, ceea ce este minunat.

Activați paravanul de protecție Windows

Paravanul de protecție integrat Windows este o caracteristică foarte puternică, dacă într-adevăr doriți să controlați modul în care computerul comunică cu alt dispozitiv din rețea. Cu toate acestea, setările implicite vor funcționa bine pentru majoritatea utilizatorilor. Implicit, toate comunicările de ieșire sunt permise să treacă prin firewall.

Conexiunile inbound sunt controlate de o listă în care puteți verifica sau debifa ce programe sunt permise prin firewall. Mai întâi, faceți clic pe Start, introduceți firewall apoi faceți clic pe Windows Firewall.

Dacă ecranul dvs. prezintă scuturi verzi cu marcaje, înseamnă că paravanul de protecție este Activat. Dacă nu, faceți clic pe Porniți sau dezactivați paravanul de protecție Windows pentru a le permite. Apoi, ar trebui să faceți clic pe Permiteți o aplicație sau o caracteristică prin paravanul de protecție Windows pentru a alege programele care ar trebui să aibă acces liber prin paravanul de protecție.

Veți observa că există două coloane cu marcaje: Privat și Public. Verificați postarea mea în Centrul de Rețea și Partajare în Windows 10 pentru a afla diferența dintre rețelele publice și cele private. Cele mai multe elemente pe care le puteți debifa din Public coloana, cu atât securitatea este mai bună. Articole cum ar fi Distribuirea de fișiere și imprimante sau Serviciul Netlogon nu ar trebui să aibă niciodată un cec în coloana Publică. Va trebui să Google pentru a afla ce elemente puteți debifa.

De asemenea, este o idee bună să debifați tot ce are "la distanta"În nume precum Asistență la distanță, Desktop la distanță, etc. Dacă nu vă conectați la computer de la distanță, puteți debifa atât Privat și Public coloane pentru toate aceste programe / servicii.

Setări avansate de partajare

În timp ce vă aflați în Centrul de Rețea și Partajare, trebuie de asemenea să configurați Setări avansate de partajare. Derulați în jos până la Setări avansate de partajare secțiune a articolului. Pentru o examinare rapidă, iată ce ar trebui să alegeți pentru setările pentru securitate maximă. Ajustați-le în consecință, dacă este necesar.

Privat

  • Dezactivați descoperirea rețelei (Doar dacă nu accesați niciodată alte dispozitive din rețea utilizând acest PC)
  • Dezactivați partajarea fișierelor și imprimantelor
  • Permiteți Windows să gestioneze conexiunile HomeGroup

Guest sau Public

  • Dezactivați descoperirea rețelei
  • Dezactivați partajarea fișierelor și imprimantelor

Toate rețelele

  • Dezactivați partajarea folderelor publice
  • Dezactivați streamingul media (activați numai atunci când aveți nevoie să transmiteți conținut de pe PC pe un dispozitiv)
  • Utilizați criptarea pe 128 biți pentru conexiunile de partajare de fișiere
  • Activați partajarea protejată prin parolă

Controlul contului de utilizator (UAC)

UAC a fost în jur de mult timp în Windows. Veți citi întotdeauna articole pe Internet, explicând modul în care puteți dezactiva UAC dacă nu vă plac tot timpul acele plictisitoare solicitări. În opinia mea, eu nu le iau atât de des și nu merită să vă faceți computerul mai puțin sigur doar pentru o mică ușurință.

Faceți clic pe Start, introduceți UAC apoi faceți clic pe Modificați setările de control al contului de utilizator. În mod prestabilit, glisorul trebuie să fie la Anunță-mă numai când aplicațiile încearcă să facă modificări în calculatorul meu, dar ar trebui să încercați Notificați întotdeauna dacă o poți suporta.

Aceasta este cu siguranta o optiune buna daca vizitati site-uri care au o schita in natura. Menținerea UAC la cea mai înaltă setare va împiedica efectuarea anumitor modificări pe computer fără consimțământul dumneavoastră.

Utilizați un Cont Local

Începând cu Windows 8, Microsoft a împins utilizatorii să se autentifice folosind contul Microsoft. Acest lucru are unele beneficii cum ar fi doi factori și posibilitatea de a vă sincroniza desktop-ul cu orice computer, dar are și dezavantaje. În primul rând, din nou, nu vreau ca Microsoft să știe când mă conectez la calculator sau orice altceva despre calculatorul meu.

În al doilea rând, ce se întâmplă dacă contul meu Microsoft este hacked sau altceva? Trebuie să-mi fac griji că cineva poate să se conecteze la computerul meu de la distanță, etc.? În loc să vă faceți griji cu privire la toate acestea, trebuie doar să utilizați un cont local cum ar fi fost cu Windows 7 și mai devreme. Pentru aceasta, faceți clic pe Start, tastați cont apoi faceți clic pe Administreaza-ti contul.

Faceți clic pe Conectați-vă cu un cont local în schimb și urmați pașii. Veți primi niște avertismente de la Microsoft cu privire la motivul pentru care nu trebuie să faceți acest lucru, ci doar să le ignorați. Nu se va întâmpla nimic rău pentru calculatorul dvs.

Utilizați un ecran de blocare

Dacă doriți să păstrați computerul în siguranță, trebuie să vă asigurați că ecranul este blocat automat atunci când nu sunteți în jur. Pentru aceasta, faceți clic pe Start, tastați ecran de blocare și selectați Blocați setările ecranului.

Click pe Setările pentru expirarea ecranului și selectați o valoare corespunzătoare care să funcționeze pentru dvs. De asemenea, aveți grijă ce aplicații le permiteți pe ecranul de blocare deoarece alții vor putea accesa aceste informații fără a introduce o parolă.

Secure Boot și UEFI

Dacă aveți un calculator mai nou, trebuie să vă asigurați că activați boot-ul securizat și UEFI în loc de BIOS-ul vechi. Aceste opțiuni sunt modificate în BIOS, așa că va trebui ca Google să intre în BIOS înainte și apoi să activeze aceste setări.

Merită să rețineți că este posibil sau nu să aveți opțiunea de pornire sigură pe computer. De asemenea, dacă treceți de la LEGACY + UEFI la UEFI și computerul nu pornește, reveniți în BIOS și schimbați-l.

Dezactivați Flash și Java

Două dintre cele mai mari amenințări la adresa tuturor computerelor sunt Flash și Java. În mod literal, în fiecare săptămână există o nouă vulnerabilitate de securitate găsită pe una dintre aceste platforme. Cele mai multe site-uri s-au mutat dincolo de Flash, deoarece HTML 5 este acum acceptat în toate browserele importante.

Sugestia mea ar fi să dezactivați Flash și Java și să folosiți computerul în mod normal. La fel ca mine, s-ar putea să găsiți că niciodată nu ați avut nevoie nici de instalat în primul rând.

Consultați postarea mea anterioară despre cum să dezactivați Flash în Microsoft Edge. Dacă încă mai utilizați Internet Explorer, faceți clic pe pictograma roată, apoi optiuni de internet, atunci Programe, atunci Gestionați suplimentele.

Sub Spectacol, Selectați Toate suplimentele și apoi faceți clic dreapta pe Obiect Flash Shockwave și selectați Dezactivați. Dacă utilizați Google Chrome, tastați chrome: // plugins în bara de adrese și apoi faceți clic pe Dezactivați sub Adobe Flash Player.

Pentru Java, du-te la Control Panel, Programe si caracteristici și dezinstalează orice versiune Java instalată în prezent pe computer. De asemenea, puteți să citiți postarea despre cum să dezinstalați sau să dezactivați Java în Windows și Mac.

Criptați hard diskul

În cele din urmă, ar trebui să criptați întregul hard disk dacă doriți o securitate maximă pentru PC. Criptarea este mai multă protecție împotriva faptului că cineva fură computerul sau accesează mai degrabă fizic mașina decât amenințările online, dar este importantă.

Am scris un articol detaliat despre cum să criptați un hard disk utilizând BitLocker în Windows. Dacă aveți un calculator cu un procesor rapid, criptarea nu va face o diferență semnificativă în viteză. Dacă aveți un calculator mai vechi, probabil aș evita utilizarea criptării dacă nu faceți upgrade la hardware.

În general, ar trebui să fiți în formă destul de bună dacă urmați toți pașii de mai sus. Rețineți, totuși, vizitarea site-urilor greșite vă va face rău, indiferent de securitatea pe care o aveți pe computerul dvs. O bună opțiune este utilizarea browserului Chrome, deoarece încearcă să vă avertizeze înainte de a accesa un site rău intenționat sau de a descărca ceva dăunător. Bucurați-vă!