If-Koubou

Cum se utilizează mai multe discuri inteligent: o introducere în RAID

Cum se utilizează mai multe discuri inteligent: o introducere în RAID (Cum să)

RAID vă permite să combinați mai multe hard discuri fizice într-un singur hard disk logic. Aceasta vă permite să reflectați datele pe două unități de hard disk, asigurându-vă că aveți întotdeauna datele importante stocate în mai multe locuri.

RAID reprezintă "o gamă redundantă de discuri independente", deși există un tip de RAID care nu oferă nicio redundanță și crește doar performanța.

RAID Levels

RAID nu este doar o singură cale de combinare a discurilor. Există mai multe niveluri RAID care oferă niveluri diferite de performanță și redundanță. Toate nivelurile RAID au un lucru în comun: combină mai multe discuri fizice într-un singur disc logic care este prezentat sistemului de operare.

  • RAID 0: Spre deosebire de alte niveluri RAID, RAID 0 nu oferă nicio redundanță. Cu toate acestea, RAID 0 vă permite să creșteți performanța utilizând mai multe discuri. Când utilizați RAID 0, datele pe care le scrie computerul pe un hard disk sunt împărțite uniform pe două (sau mai multe) unități de hard disk. De exemplu, dacă computerul dvs. scrie un fișier de 100MB, 50MB vor fi scrise pe un hard disk și 50MB vor fi scrise pe celălalt hard disk. Când computerul are nevoie să citească fișierul înapoi, poate citi 50MB de pe o unitate de hard disk și 50MB de celălalt hard disk în același timp - aceasta va fi mai rapidă decât citirea a 100MB de pe o singură unitate de disc. Cu toate acestea, dacă oricare dintre hard disk-urile din matricea RAID moare, veți pierde datele. Când folosiți RAID 0, discurile multiple apar ca un hard disk mai mare și mai rapid - dar sunt mult mai fragile.
  • RAID 1: În RAID 1, două discuri sunt configurate să se oglindească reciproc. Când computerul scrie 100MB de date pe discurile sale, va scrie aceleași 100MB pe ambele hard discuri. Fiecare disc conține o copie completă a datelor. Acest lucru asigură că, dacă unul dintre discuri nu reușește vreodată, veți avea întotdeauna o copie completă și actualizată a datelor.
  • RAID 2, 3 și 4: Aceste niveluri RAID sunt puțin utilizate și adesea considerate depășite.
  • RAID 5: Pentru a utiliza RAID 5, veți avea nevoie de cel puțin trei discuri. RAID 5 utilizează striping pentru a împărți datele pe toate unitățile de hard disk, cu date de paritate suplimentare împărțite pe toate discurile. Dacă unul dintre hard-discuri moare, nu veți pierde niciunul dintre datele dvs. RAID 5 oferă redundanță de date cu costuri reduse de stocare decât RAID 1 - de exemplu, dacă aveați patru unități hard disk 1TB, puteți crea două array separate RAID 1 (fiecare 1TB pentru un spațiu de stocare de 2TB) sau o singură matrice RAID 5 cu 3TB spațiu de stocare.
  • RAID 6: RAID 6 este similar cu RAID 5, dar adaugă un bloc de paritate suplimentar, scriind două blocuri de paritate pentru fiecare bit de date dungate pe discuri. Pierdeți capacitatea de stocare, dar RAID 6 oferă o protecție suplimentară împotriva pierderii de date. De exemplu, dacă două hard-discuri mor într-o configurație RAID 5, veți pierde datele. Dacă două hard-discuri mor într-o configurație RAID 6, veți avea în continuare toate datele.
  • RAID 10: De asemenea, cunoscut sub numele de RAID 1 + 0, RAID 10 împarte datele între discurile principale și oglindește aceste date pe discurile secundare. În acest fel, acesta încearcă să ofere avantajele RAID 0 (împărțirea datelor între mai multe discuri pentru o creștere a performanței) cu avantajele RAID 1 (redundanță).

Există și alte niveluri RAID non-standard.

Configurare RAID

RAID este, în general, utilizat pe servere, mainframe și alte sisteme informatice în care datele importante stocate în mod redundant sunt importante. RAID nu este folosit pe computere desktop și laptop-uri la fel de des, dar multe computere sunt livrate cu controlere RAID. Dacă ați fi dorit, ați putea configura o configurație RAID 1 cu două unități pentru a vă asigura că datele dvs. sunt oglindite în două unități.

Atunci când utilizați RAID, puteți utiliza fie "RAID hardware", fie "RAID software". Cu RAID hardware, un echipament hardware din computerul dumneavoastră are toate funcțiile RAID. De exemplu, dacă aveați RAID hardware și ați configurat două discuri pentru a funcționa într-o configurație RAID 1, controlerul hardware RAID ar prezenta cele două discuri sistemului dvs. de operare ca un singur disc. Toate lucrările RAID - oglindirea datelor, împărțirea lor pe hard disk-uri și așa mai departe - sunt tratate de controlerul hardware RAID. Sistemul dvs. de operare nu ar avea nicio idee că utilizați de fapt un RAID.

Cu software-ul RAID, munca este gestionată de sistemul de operare. De exemplu, puteți crea un RAID software în timp ce instalați Linux pe computer - kernel-ul Linux cunoaște RAID-ul și va face lucrul în sine fără a avea nevoie de hardware special. De asemenea, puteți crea un RAID software în Windows.

Pentru a configura un RAID hardware, va trebui să utilizați software-ul care controlează controlerul RAID - acesta poate fi accesat prin BIOS-ul computerului. Ar trebui să verificați documentația controlerului hardware RAID pentru pași exacți dacă faceți acest lucru.

Tehnologii similare

Sistemele de operare populare au tehnologii care funcționează similar cu RAID. Windows 8 a introdus spațiile de stocare. Linux are managerul de volum logic sau LVM. Ambele tehnologii vă permit să grupați mai multe discuri fizice într-un singur disc logic pentru a reflecta datele dvs. în vederea redundanței sau a piscinei stocării discurilor, făcându-l disponibil ca un singur disc fără a oferi redundanță.

Aceste tehnologii pot părea un pic complicate, dar de fapt sunt modalități de a simplifica lucrurile. Odată ce ați configurat RAID-ul corespunzător, datele dvs. vor fi stocate automat pe mai multe discuri hard, astfel încât să nu vă faceți griji că le veți pierde. Software-ul dvs. nu trebuie să știe chiar că RAID există.

Credit de imagine: Justin Ruckman, Justin Ruckman, fsse8info