If-Koubou

Microsoft suporta suport pentru Windows XP în 2014: Ce trebuie să știți

Microsoft suporta suport pentru Windows XP în 2014: Ce trebuie să știți (Cum să)

Microsoft va încheia suportul pentru Windows XP pe 8 aprilie 2014 după 12 ani și jumătate de susținere a acestuia. Microsoft a ieșit din calea să extindă sprijinul în mai multe ocazii, dar termenul limită 2014 pare a fi unul final.

Am explicat deja de ce ar trebui să lăsați Windows XP în urmă. Este totuși utilizat pe scară largă, însă este cel de-al doilea sistem de operare cel mai popular după Windows 7, în jur de dublul cotei de piață a tuturor Mac-urilor combinate, potrivit diferitelor statistici.

Suportul curent al Windows XP

"Suportul principal" pentru Windows XP sa încheiat în 2009, însă "suportul extins" continuă. Microsoft continuă să creeze patch-uri de securitate și remedierile rapide pentru Windows XP. Utilizatorii de Windows XP pot utiliza un sistem de operare de peste 12 ani, dar Microsoft scrie încă patch-uri de securitate pentru ei și le trimite prin intermediul Windows Update.

Microsoft oferă de asemenea suport tehnic gratuit și plătit pentru Windows XP, care poate fi deosebit de util pentru companii.

În acest moment, puteți să scăpați cu ajutorul Windows XP - atâta timp cât nu doriți să utilizați noi componente hardware sau software care nu o suportă.

Ce se întâmplă în 8 aprilie 2014

Începând cu 8 aprilie 2014, nu vor fi produse noi patch-uri de securitate pentru Windows XP. Windows XP va rămâne vulnerabil deoarece se găsesc noi patch-uri și Microsoft vă va sfătui să vă actualizați sistemul de operare. De asemenea, Microsoft nu va mai oferi niciun suport tehnic pentru Windows XP.

Sistemele Windows XP nu vor înceta să funcționeze. Puteți continua să le folosiți și să descărcați chiar patch-uri vechi de securitate, dar nu vor fi produse noi.

Pe măsură ce Microsoft scade suportul pentru XP, industria va urma. Software-ul mult mai nou deja nu este testat neapărat pentru a funcționa pe Windows XP, iar noul hardware ar putea să nu aibă drivere pentru Windows XP deloc. Pe măsură ce Microsoft scade suportul, cantitatea de software și hardware care nu suportă XP va crește.

Cât de des vedeți noi componente hardware și software care suportă Windows 98? XP va deveni noul Windows 98 - un sistem de operare orfan, învechit, fără suport oficial sau terț.

Pachetele de securitate sunt extrem de importante, în special în întreprinderile care utilizează în continuare XP. Migrarea la Windows 7 (sau Windows 8) este mișcarea inteligentă pentru persoanele care încă se agață de XP.

Dacă aveți încă nevoie de XP

Nu trebuie să continuați să utilizați XP. Acesta va deveni din ce în ce mai nesigur în timp, deoarece mai multe vulnerabilități de securitate sunt găsite și nu sunt patch-uri. Găsirea unui hardware nou care suportă XP va fi dificil dacă hardware-ul dvs. actual se descompune sau trebuie să fie actualizat. Software-ul nou poate înceta să suporte XP și este posibil să fiți blocați cu versiuni mai vechi, depășite și, de asemenea, nesigure ale software-ului. Versiunile curente ale Mozilla Firefox nu mai suportă Windows 98 - utilizatorii Firefox din Windows 98 utilizează o versiune nesigură a Firefox.

Dacă aveți software vechi care funcționează doar pe XP, trebuie să vă gândiți să faceți upgrade la o versiune modernă a Windows și să executați Windows XP într-o mașină virtuală. Professional, Enterprise și edițiile Ultimate ale Windows 7 includ o funcție "Windows XP Mode" pentru a rula cu ușurință o mașină virtuală Windows XP. Acest lucru vă va ajuta să creșteți securitatea, permițându-vă să utilizați un sistem de operare modern, susținut și securizat pe computerul dvs., în timp ce restrângeți XP neprotejat, neacceptat la o mașină virtuală.

Ar trebui să utilizați deja programe antivirus pe sistemele Windows XP, dar acest lucru va deveni și mai important atunci când Windows XP începe să devină echivalentul de securitate al brânzei de la Swiss. Unele companii de securitate pot să sară cu soluții pentru a asigura sistemele XP moștenite din ce în ce mai vulnerabile, dar sunteți mult mai bine să faceți upgrade.

Dacă organizația dvs. are o implementare Windows XP, ar trebui să lucrați deja la migrarea la o nouă versiune de Windows. Dacă sunteți un utilizator de acasă, trebuie să vă gândiți la actualizarea. Cei mai mulți utilizatori Windows XP sunt în general de acord că Windows 7 este un upgrade demn (Windows 8 este mai controversat), iar Microsoft va susține Windows 7 până în 2020.

Să fim cinstiți: Nu veți găsi un furnizor de sistem de operare care să suporte sistemul de operare desktop pentru atâta timp cât Microsoft suportă XP. Dar, dacă sunteți foarte supărat, puteți oricând să comutați la Linux. Doar lăsați XP în urmă!

Image Credit: Basheem pe Flickr (modificat)