If-Koubou

Utilizați un CD Ubuntu Live pentru a șterge în siguranță unitatea hard disk a PC-ului

Utilizați un CD Ubuntu Live pentru a șterge în siguranță unitatea hard disk a PC-ului (Cum să)

Ați dat vreodată sau ați vândut un PC altcuiva, dar într-adevăr ați vrut complet ștergeți mai întâi unitatea hard disk? Astăzi vă vom arăta cum să utilizați un CD Ubuntu Live pentru a obține informațiile personale de pe PC.

Când ștergeți un fișier în Windows, Ubuntu sau orice alt sistem de operare, acesta nu distruge efectiv datele stocate pe hard disk, ci doar marchează faptul că datele sunt "șterse". Dacă îl suprascrieți mai târziu, acele date sunt în general, nerecuperabil, dar dacă sistemul de operare nu se întâmplă să îl suprascrie, atunci datele dvs. sunt încă stocate pe hard disk, recuperabile de oricine are software-ul potrivit.

Ștergând în siguranță fișierele sau hard disk-urile întregi, datele dvs. vor dispărea bine.

Notă: hard-urile moderne sunt extrem de sofisticate, la fel ca și experții care recuperează datele pentru a-și trăi viața. Nu există nicio garanție că metodele acoperite de acest articol vor face ca datele dvs. să fie complet nerecuperabile; cu toate acestea, acestea vă vor face datele nerecuperabile la majoritatea metodelor de recuperare și la toate metodele care sunt ușor accesibile publicului larg.

Șterge fișierele individuale

Majoritatea datelor stocate pe hard disk-ul dvs. sunt inofensive și nu dezvăluie nimic despre dvs. Dacă există doar câteva fișiere despre care știți că nu doriți ca altcineva să vadă, atunci cel mai simplu mod de a scăpa de ele este un utilitar încorporat Linux numit rupe în bucăți.

Deschideți o fereastră terminală făcând clic pe Aplicații din partea din stânga sus a ecranului, apoi extinzând meniul Accesorii și făcând clic pe Terminal.

Navigați la fișierul pe care doriți să îl ștergeți utilizând CD pentru a schimba directoarele și ls pentru a afișa fișierele și folderele din directorul curent.

De exemplu, avem un fișier numit BankInfo.txt pe un hard disk formatat în Windows NTFS.

Vrem să îl ștergem în siguranță, așa că vom apela fragmentul introducând următoarele în fereastra terminalului:

rupe în bucăți

care este, în exemplul nostru:

shred BankInfo.txt

Observați că fișierul BankInfo.txt există în continuare, chiar dacă l-am tăiat. O privire rapidă asupra conținutului BankInfo.txt face evident faptul că dosarul a fost într-adevăr înlocuit în siguranță.

Putem folosi câteva argumente de linie de comandă rupe în bucăți ștergeți fișierul de pe hard disk, de asemenea. De asemenea, putem fi extrem de atenți la procesul de mărunțire prin creșterea numărului de ori rupe în bucăți suprascrie fișierul original.

Pentru aceasta, în terminal, tastați:

shred -remove -iterations =

În mod implicit, rupe în bucăți suprascrie fișierul de 25 de ori. Vom dubla acest lucru, dându-ne următoarea comandă:

shred -remove -iterations = 50 BankInfo.txt

BankInfo.txt a fost șters definitiv pe discul fizic și, de asemenea, nu mai apare în lista de directoare.

Repetați acest proces pentru toate fișierele sensibile de pe hard disk!

Ștergeți toate unitățile hard disk

Dacă eliminați un hard disk vechi sau îl dați altcuiva, atunci ar trebui să ștergeți întregul hard disk. rupe în bucăți pot fi invocate pe hard disk-uri, dar pe sisteme moderne de fișiere, rupe în bucăți proces Mai să fie reversibilă. Vom folosi programul sterge pentru a șterge în siguranță toate datele de pe un hard disk.

Spre deosebire de rupe în bucăți, sterge nu este inclus în mod implicit în Ubuntu, așa că trebuie să-l instalăm. Deschideți Managerul de pachete Synaptic făcând clic pe Sistem în colțul din stânga sus al ecranului, apoi extinzând folderul Administration și făcând clic pe Synaptic Package Manager.

sterge face parte din Univers depozit, care nu este activat implicit. O vom activa făcând clic pe Setări> Depozite în fereastra Synaptic Package Manager.

Bifați caseta de selectare de lângă "Software-ul Open Source (universe) menținut în comunitate". Faceți clic pe Închideți.

Va trebui să reîncărcați lista de pachete Synaptic. Faceți clic pe butonul Reîncărcare din fereastra Principal Synaptic Package Manager.

După ce lista de pachete a fost reîncărcată, textul din câmpul de căutare se va schimba în "Rebuilding index search".

Așteptați până când se citește "Căutare rapidă", apoi tastați "ștergeți" în câmpul de căutare. sterge pachetul ar trebui să vină, împreună cu alte pachete care îndeplinesc funcții similare.

Dați clic pe caseta de selectare din stânga etichetei "ștergeți" și selectați "Marcare pentru instalare".

Faceți clic pe butonul Aplicați pentru a începe procesul de instalare. Faceți clic pe butonul Aplicare din fereastra Rezumat care apare.

După ce ați terminat instalarea, faceți clic pe butonul Închidere și închideți fereastra Synaptic Package Manager.

Deschideți o fereastră terminală făcând clic pe Aplicații din partea din stânga sus a ecranului, apoi pe Accesorii> Terminal.

Trebuie să vă dați seama de hard disk-ul corect pentru a șterge. Dacă ștergeți un hard disk greșit, acele date nu vor fi recuperabile, deci aveți grijă!

În fereastra terminalului, tastați:

sudo fdisk -l

Va apărea o listă a unităților dvs. de hard disk. Câțiva factori vă vor ajuta să identificați hard diskul potrivit. Unul este sistemul de fișiere, găsit în coloana System din listă - hard disk-urile Windows sunt de obicei formatate ca NTFS (care apare ca HPFS / NTFS). Un alt identificator bun este dimensiunea hard diskului, care apare după identificatorul său (evidențiat în următoarea imagine de ecran).

În cazul nostru, hard diskul pe care dorim să-l ștergem este de aproximativ 1 GB mare și este formatat ca NTFS. Facem o notă a etichetei găsite sub titlul coloanei Dispozitiv. Dacă aveți mai multe partiții pe acest hard disk, atunci în această listă vor fi mai multe dispozitive.

sterge dezvoltatorii recomandă ștergerea separată a fiecărei partiții.

Pentru a începe procesul de ștergere, tastați următoarele în terminal:

sudo șterge

În cazul nostru, acesta este:

sudo ștergeți / dev / sda1

Din nou, aveți grijă - acesta este punctul de refacere!

Unitatea hard disk va fi complet șters. Este posibil să dureze ceva timp până la finalizare, în funcție de dimensiunea unității pe care o ștergeți.

Concluzie

Dacă aveți informații sensibile pe unitatea hard disk - și probabil că ați făcut - atunci este o idee bună să ștergeți în siguranță fișierele sensibile înainte de a vă da sau elimina unitatea hard disk. Cea mai sigură modalitate de a șterge datele este cu câteva leagăne de un ciocan, dar rupe în bucăți și sterge de pe un CD Ubuntu Live este o alternativă bună!

Această tehnică nu este singura modalitate de a dispune de date de pe un PC vechi, ci doar arată cât de versatil poate fi un Linux Live CD atunci când se repară un PC Windows - puteți să vă resetați parola, să eliminați o infecție cu virus, să recupereze fișierele șterse sau chiar să recupereze fișierele de pe computerul tău mort Windows. Dacă nu doriți să purtați medii optice în jurul dvs., puteți crea întotdeauna o unitate flash de boot Ubuntu.