If-Koubou

Ceea ce Google Shutdown ne învață despre aplicațiile Web

Ceea ce Google Shutdown ne învață despre aplicațiile Web (Cum să)

Nu puteți merge nicăieri pe web fără să fiți auzit despre oprirea Google Reader. Există o serie de lecții de învățat, dar "nu folosiți niciodată vreun produs Google vreodată" nu este lecția corectă de tras.

Aplicațiile Web și serviciile conexe diferă de alte aplicații. Puteți utiliza în continuare aplicații desktop vechi mult timp după ce companiile vor ieși din afacere, dar odată ce o companie decide să scoată conectorul de pe o aplicație web, sa terminat.

Asigurați-vă că puteți să vă exportați datele

Ori de câte ori stocați date importante cu un serviciu web - fie că se alimentează în Google Reader, notează în Evernote, fișiere în Dropbox, e-mailuri în Gmail, playlisturi muzicale în Spotify sau fotografii pe Flickr - trebuie să vă asigurați că serviciul vă permite să exportați cu ușurință astfel încât să puteți migra la un alt serviciu.

Google Reader trece acest test, permițându-vă să exportați cu ușurință feed-urile ca fișier standard OPML care poate fi importat în alte cititoare RSS. În general, Google este una dintre cele mai bune companii care vă permite să vă exportați datele, iar echipa "Data Liberation Front" de la Google furnizează documentația privind exportul datelor și instrumentelor Google precum Google Takeout.

În momentul de față, oamenii pot fi sceptici pe deplin de noul serviciu de păstrare a notițelor Google, deoarece nu oferă încă o modalitate de a exporta notele. Până când Google Keep oferă o modalitate de a exporta cu ușurință notele dvs. dacă ar trebui să închidă vreodată - sau ar trebui să decideți să treceți la un alt serviciu de preluare a notițelor - este o idee bună să faceți anumite precauții.

Lecţie: Înainte de a vă investi într-o aplicație web și completați-o cu datele dvs., asigurați-vă că puteți să exportați cu ușurință datele, astfel încât să nu-l pierdeți.

Aveți un plan de rezervă

Încercați să evitați în funcție de un serviciu în care nu există alternative. Deși există cititori RSS alternativi, nu există servicii alternative de sincronizare a feedurilor RSS și alte companii se străduiesc să își creeze propriile soluții de sincronizare. Din fericire, există o multitudine de aplicații de cititoare RSS concurente.

Aveți grijă să vă depindeți prea mult de un tip de serviciu care nu are alternative. Dacă depindeți de ceva, fiți conștienți de alternativele - acestea sunt planul dvs. de rezervă dacă serviciul de care vă depindeți se închide. Poate fi o idee bună să sprijiniți această alternativă, doar pentru a vă asigura că piața rămâne sănătoasă și că o singură soluție nu iese pe piață și apoi închide magazinul, așa cum sa întâmplat cu Google Reader.

Lecţie: Nu depinde de o singură soluție fără alternative, deoarece aplicațiile de sincronizare a fluxului de date depind de Google Reader.

Feriți-vă de stagnare și de produse care nu se potrivesc cu viziunea unei companii

Google nu este singura companie care închide serviciile pe care oamenii le utilizează. Recent, Microsoft a închis Windows Live Mesh, un instrument de sincronizare de fișiere care sa suprapus oarecum cu SkyDrive, iar Apple a închis Ping, o rețea socială care nu avea niciodată sens.

În timp ce mulți dependenți de informații încă depindea de Google Reader, realitatea este că Google Reader fusese stagnat de ani de zile - singurele schimbări care au avut loc au fost eliminarea unor caracteristici cum ar fi partajarea integrată sau monitorizarea paginilor web. De ani de zile, Google Reader nu a fost în mod clar o prioritate pentru Google și au mutat treptat toți dezvoltatorii săi în alte produse.

În aceste moduri, Google Reader este ca Windows Live Mesh și Ping - un serviciu neglijat pe care nici una dintre companii nu l-a văzut ca fiind important din punct de vedere strategic pentru afacerea lor. Mulți oameni au crezut că Google va continua să sprijine Google Reader de dorința de a nu-i aliența pe cei care au adoptat inițial și pe cei dependenți de informații care l-au folosit, dar nimeni nu credea că Google îi iubea pe Reader și dedica resursele pentru a-l vedea reușit.

Aplicațiile Web sunt mai expuse riscurilor decât aplicațiile desktop. Google Reader nu era doar un cititor RSS care rulează pe calculatoarele oamenilor, ci un serviciu care prelua puterea de procesare și stocarea pe serverele Google.

Lecţie: Dacă un serviciu stagnează și nu este o prioritate pentru compania sa, fiți pregătit pentru ca acesta să meargă în blocul de tăiere - fie că este făcut de Google sau de oricine altcineva.

Tot ce vom folosi astăzi va pleca

Aceasta poate fi cea mai dificilă lecție de a înghiți, dar acceptarea este esențială pentru că Google Reader nu este ultimul produs pe care depindeți că va fi închis într-o zi. Totul este impermanent, așa cum spuneau budiștii. Gândiți-vă la câte servicii folosiți astăzi pe care le-ați folosit acum zece ani și gândiți-vă la tot ce se poate întâmpla în următorii zece sau douăzeci de ani. În timp ce oamenii ar fi proști să argumenteze că Google ar putea închide mâine Gmail, Gmail ar putea să dispară în 20 de ani, la fel ca multe dintre serviciile pe care le folosim astăzi.

Într-un timp suficient de lung, toate serviciile pe care le folosim astăzi vor dispărea; este doar o chestiune de când. Evernote încearcă să atenueze temerile legate de opriri prin publicitatea în sine ca o companie "de 100 de ani", iar concentrarea lor asupra păstrării datelor utilizatorilor pentru o lungă perioadă de timp este lăudabilă. Evernote este probabil locul cel mai stabil pentru a vă păstra notele pentru călătoria pe termen lung, dar Evernote nu oferă nicio garanție că datele dvs. vor fi în jur de 100 de ani. În cazul în care un alt tip de serviciu de preluare a notei devine popular și Evernote are probleme cu strângerea de bani, compania poate să nu mai existe 10 ani de acum.

Asta nu înseamnă că nu ar trebui să utilizați Evernote sau alte aplicații web - dar acceptați că totul va dispărea la un moment dat și va trebui să vă adaptați.

Lecţie: Tot ce vom folosi astăzi va fi oprit la un moment dat; e doar o chestiune de timp. Fiți pregătit să vă dați drumul și să mergeți mai departe.

Închiderea Google Reader se poate simți ca o lovitură a intestinului pentru mulți dintre cei mai devotați utilizatori, dar aceasta nu va fi ultima dată când un serviciu pe care îl folosim se închide. Feriți-vă de semnele de avertizare, fiți pregătiți să vă luați datele într-un serviciu concurent și să continuați.

Image Credit: Rebecca Siegel pe Flickr