If-Koubou

De ce am schimbat de la Chrome la Firefox Quantum

De ce am schimbat de la Chrome la Firefox Quantum (Cum să)

Am folosit Firefox Quantum non-stop pentru mai mult de o săptămână, începând de la lansarea oficială. De ani de zile, fiecare versiune de Firefox sa simțit mai lentă decât Chrome pentru mine. Dar Firefox este acum o opțiune reală, rapidă și modernă din nou. Destul, pentru a trece de la Chrome la Firefox.

Sigur, este frumos faptul că Firefox este un outsider, o companie mică dedicată creării mai bune a web-ului, în loc să-și împingă propriul ecosistem tehnologic, cum ar fi Google, Microsoft și Apple. Dar Firefox are o mulțime de caracteristici practice pe care le puteți prefera, de asemenea. Pentru prima dată de ani de zile, Firefox se simte ca un browser alternativ solid pe care îl puteți utiliza fără a face compromisuri.

Firefox este într-adevăr rapid din nou

Am folosit pentru prima dată Firefox în 2002, când a fost numit "Phoenix". În acel moment, a fost o suflu de aer proaspăt în comparație cu Internet Explorer. Dar Chrome a furat coroana de la Firefox cu o arhitectură mai modernă, care era mai rapidă, mai sigură și tocmai a profitat mai bine de hardware-ul modern. Am încercat Firefox de mai mulți ani și chiar și ceva la fel de simplu ca schimbarea dintre filele cu mai multe pagini web deschise a fost considerabil mai lent comparativ cu Chrome.

Dar, datorită eforturilor recente ale Mozilla, Firefox este un concurent încă o dată. Implicit, Firefox execută un proces care gestionează interfața cu utilizatorul separat de patru "procese de conținut" care fac paginile web deschise în tab-uri. Aceasta înseamnă că paginile web grele nu vor mai încetini interfața Firefox. Firefox, în sfârșit, fiind un proces multi-procesat, Mozilla poate înăspri nisipul FIrefox pentru a limita pagubele pe care ar putea-o provoca o pagină web rău-intenționată dacă ar reuși să exploateze și o gaură de securitate. Limita a patru procese de conținut înseamnă că Firefox utilizează cu 30% mai puțină memorie decât Chrome, cel puțin conform Mozilla.

Persoanele care nu le plac cantitățile de procese și memorie de sistem pe care Chrome le utilizează pot personaliza de fapt câte procese folosește Firefox. Nu am acordat atenție utilizării memoriei, deoarece am destulă memorie RAM în computerul meu, dar patru procese de conținut au fost cu siguranță suficiente pentru a menține Firefox rapid, chiar și cu un număr mare de file deschise. Dacă Firefox Quantum se simte puțin lent pentru dvs., încercați să o revigorați și să începeți cu o ardezie proaspătă.

Cu viteză mare, Firefox se simte la fel ca pe Chrome. Serios, nu este vorba despre repere: doar browserul se simte rapid. Și ar trebui să accelereze doar mai mult, pe măsură ce Mozilla adaugă mai mult din motorul de browser experimental Servo către Firefox, în versiunile viitoare. Versiunea inițială a Firefox Quantum include doar un nou motor CSS și multe îmbunătățiri vor apărea în viitoarele actualizări.

Textul pare mai bine în Firefox decât în ​​Chrome

Putem vorbi despre o mare problemă cu Chrome că puțini oameni deranjează să arate? Afișarea textului în Chrome nu arată excelent în Windows. Comparativ cu Mozilla Firefox, Microsoft Edge și aplicația desktop Windows medie, textul din Chrome doar arată de pe. Chrome face ceva ciudat, care face ca textul să arate diferit de alte aplicații Windows.

Consultați-vă: mergeți la un site foarte simplu, cum ar fi example.com, în Firefox și Chrome. Veți vedea o diferență. Fonturile Chrome vor arăta puțin mai ușoare și mai subțiri decât Firefox, care arată mai întunecat și mai gros. Consider că Firefox este mai ușor de citit și se potrivesc mai bine cu restul desktop-ului Windows. (Pentru înregistrare, textul Microsoft Edge arată la fel ca și Firefox.)

În funcție de setările de afișare și de sistem, este posibil să observați doar o diferență subtilă, dar este probabil vizibilă. În captura de ecran de mai sus, imaginea de sus este Firefox, iar partea de jos este Chrome.

Acest bug de pe tracker-ul de erori de la Chromium discută problema fontului în Chrome, dar dezvoltatorii Chrome nu par prea atenți la remedierea acestuia.

Extensiile Firefox încă oferă mai multă putere

Pentru utilizatorii Firefox care au rămas cu browserul, punctul de mare durere din Firefox Quantum este noul sistem de extensii. Firefox a suportat WebExtensions pentru o perioadă de timp, dar acum acceptă doar WebExtensions, iar vechiul sistem de extensie XUL puternic a dispărut. Firefox utilizează extensii gestionate, la fel ca Chrome. Aceste extensii vechi au avut acces deplin la interfața Firefox, ceea ce le-a făcut extrem de puternice - dar, de asemenea, a însemnat că acestea ar putea cauza probleme de browser și de multe ori s-au rupt atunci când Firefox sa actualizat la o nouă versiune. De asemenea, acestea nu au fost pe deplin compatibile cu arhitectura multi-proces Firefox mai moderne și caracteristici sandboxing.

Ca utilizator Chrome, totuși, Firefox nu este o downgrade atunci când vine vorba de extensii. De fapt, este un upgrade, deoarece Firefox oferă în continuare câteva funcții, extensiile Chrome nu se pot potrivi. De exemplu, Firefox are o bara laterala convenabila pentru vizualizarea marcajelor si a istoricului. Dar bara laterală poate fi utilizată și de extensii. Îl iubesc în special pe Tree Style Tab, care oferă nu numai o vizualizare a filelor într-o bară laterală verticală - perfectă pentru monitoarele cu ecran lat și un număr mare de file - dar organizează filele pe care le deschideți într-un "copac", astfel încât să puteți vedea ce taburi ați deschis ce alte file. Într-adevăr, cu monitoare laterale moderne, filele verticale sunt minunate.

Chrome nu oferă nimic similar, deoarece nu este posibil ca extensiile Chrome să utilizeze o bară laterală a browserului. Câteva extensii de file verticală pentru Chrome utilizează o fereastră separată care plutește alături de fereastra principală a browserului dvs. Chrome și este o experiență destul de proastă. Nu aș vrea să folosesc asta.

Firefox va continua să ofere mai multe funcții puternice pe care extensiile pe care le pot utiliza în viitor. Firefox acceptă extensii în stil de Chrome, însă Firefox ar putea oferi mai multe funcții pentru aceste extensii pentru a beneficia și a rămâne browserul cu cele mai puternice extensii.

Reader View afișează funcții de adăugare Mozilla Google nu va

Firefox are și modul Reader, o funcție găsită în alte browsere moderne, cum ar fi Apple Safari și Microsoft Edge. Aceasta nu este o caracteristică nouă în Firefox - este o caracteristică a fiecărui browser, dar Chrome a oferit de ani de zile. Dezvoltatorii Chrome au testat o opțiune similară cu o opțiune ascunsă despre: steaguri cu ani în urmă, dar nu a mers niciodată.

Pentru a accesa această pagină, vă îndreptați către o pagină Web care conține un articol și dați clic pe pictograma "Introducere cititor de citire" care apare în partea dreaptă a barei de adrese. Obțineți o pagină minimală fără imagini, videoclipuri, fundaluri sau alte elemente ale paginii web care se află în calea citirii.

Sigur, puteți obține această caracteristică în Chrome cu o extensie a browserului, dar este un bun exemplu în care Mozilla adaugă o funcție pe care Google nu dorește să o adăugați la Chrome.

Firefox Sync, aplicații mobile și fișiere de expediere

Firefox se potrivește, de asemenea, Chrome oferind o caracteristică de sincronizare Firefox care sincronizează datele dvs. de navigare între toate dispozitivele dvs. și aplicații mobile, astfel încât să puteți accesa marcajele și să deschideți file în timp ce vă aflați departe de PC. Aplicațiile oficiale Firefox sunt disponibile pentru iPhone, iPad și Android.

De fapt, există câteva funcții mobile utile pe care Chrome nu le oferă. O opțiune "Trimiteți fila la dispozitiv" din meniul de acțiune al paginii de pornire Firefox vă permite să trimiteți o filă pe un alt dispozitiv pe care îl sincronizați cu Firefox Sync, deschizând imediat o filă pe telefon sau pe alt computer. Este destul de convenabil.

În general, Firefox Quantum se simte la fel ca Chrome (poate chiar mai repede!) Și oferă o redare mai bună a textului și câteva caracteristici bonus pe care Chrome nu le are. Este un browser excelent, și eu stau cu el.

Ar trebui să comutați? Ei bine, asta depinde de tine - dar sunt încântat că Firefox este un adevărat concurent din nou.

Credit de imagine: Antonio Guillem / Shutterstock.com.