If-Koubou

De ce Windows are mai mulți viruși decât Mac și Linux

De ce Windows are mai mulți viruși decât Mac și Linux (Cum să)

Știm cu toții că Windows este cea mai periculoasă platformă aflată acolo, dar de ce este asta? Windows este cel mai popular sistem de operare desktop, dar acesta nu este singurul motiv - deciziile anterioare au făcut Windows un teren fertil de reproducere pentru viruși și alte malware.

Am explicat anterior de ce toată lumea ar trebui să folosească un antivirus pe Windows, dar de asemenea am spus că Linux nu are nevoie de un antivirus. Am acoperit câteva dintre motivele pentru care un antivirus este și nu este necesar pe fiecare platformă, dar acum ne vom uita la modul în care am ajuns aici.

Popularitate

Windows este o țintă mare, deoarece deține puterea majorității desktop-urilor și laptop-urilor din lume. Dacă scrieți programe malware și doriți să infectați utilizatorii obișnuiți cu calculatoarele - probabil că doriți să instalați un sistem logger cheie pe sistemele lor și să furați numerele lor de carduri de credit și alte date financiare - ar trebui să vizați Windows deoarece aici sunt cei mai mulți utilizatori.

Acesta este cel mai frecvent argument pentru Windows care are un astfel de istoric de malware și este adevărat - dar acesta nu este singurul motiv. Există mult mai mult decât popularitatea.

Istoria trista de securitate a Windows

Din punct de vedere istoric, Windows nu a fost conceput pentru securitate. În timp ce Linux și Apple Mac OS X (bazate pe Unix) au fost construite de la bază ca sisteme de operare multi-utilizator care permiteau utilizatorilor să se conecteze cu conturi de utilizatori limitate, versiunile originale de Windows nu au fost niciodată.

DOS a fost un sistem de operare pentru un singur utilizator, iar versiunile inițiale de Windows au fost construite pe partea de sus a DOS-ului. Windows 3.1, 95, 98 și Me s-ar putea ca sistemele de operare avansate să fie la acel moment, dar de fapt funcționau în partea superioară a DOS-ului pentru un singur utilizator. DOS nu avea conturi de utilizator, permisiuni de fișiere sau alte restricții de securitate.

Windows NT - nucleul Windows 2000, XP, Vista, 7 și acum 8 - este un sistem de operare modern, multi-utilizator, care suportă toate setările esențiale de securitate, inclusiv posibilitatea de a restricționa permisiunile pentru contul de utilizator. Cu toate acestea, Microsoft nu a proiectat cu adevărat versiuni de securitate Windows pentru consumatori până la Windows XP SP2. Windows XP a acceptat mai multe conturi de utilizator cu privilegii limitate, dar majoritatea oamenilor tocmai s-au logat în sistemele Windows XP ca utilizatori de Administrator. Multe programe nu ar funcționa dacă ați folosi un cont de utilizator limitat, oricum. Windows XP a fost livrat fără un firewall activat, iar serviciile de rețea au fost expuse direct pe Internet, ceea ce a făcut ca acesta să fie o țintă ușoară pentru viermi. La un moment dat, Centrul de Storm Internet Storm a estimat că un sistem Windows XP neprotejat va fi infectat în patru minute de conectarea sa directă la Internet, datorită viermilor precum Blaster.

În plus, caracteristica autorun Windows XP a rulat automat aplicații pe dispozitivele media conectate la computer. Acest lucru a permis Sony să instaleze un rootkit pe sistemele Windows adăugându-l pe CD-urile audio, iar criminaliștii au început să părăsească unitățile USB infectate situate în apropierea companiilor pe care doreau să le compromită. Dacă un angajat a preluat unitatea USB și a introdus-o într-un computer de companie, ar fi infectat calculatorul. Și, deoarece majoritatea utilizatorilor s-au logat ca utilizatori de Administratori, malware-ul ar fi rulat cu privilegii administrative și avea acces complet la computer.

Este clar că Microsoft nu a proiectat niciodată versiunea originală de Windows XP pentru a supraviețui pe un Internet periculos și a arătat.

Microsoft devine serios în ceea ce privește securitatea

Ca raspuns la ingrijorarile in crestere si la infectiile malware, Microsoft a devenit mai serios in ceea ce priveste securitatea cu Windows XP Service Pack 2, care include un firewall mai puternic si o varietate de alte caracteristici de securitate, inclusiv un centru de securitate care incurajeaza utilizatorii sa instaleze un program antivirus. Cu Windows Vista, Microsoft a introdus controlul contului de utilizator, încurajând în sfârșit utilizatorii Windows să utilizeze conturi de utilizatori limitate. Windows astăzi utilizează conturi de utilizatori limitate în mod implicit, livrează cu un firewall activat și nu mai execută automat programe cu autorun. Windows 8 vine chiar cu un antivirus integrat și alte caracteristici de securitate. Acestea sunt doar câteva din cele mai vizibile îmbunătățiri de securitate pe care le-a făcut Microsoft.

Cu toate acestea, multe computere conectate la Internet folosesc încă Windows XP. De asemenea, este posibil ca o cantitate semnificativă de utilizatori să nu fi instalat actualizări de securitate. Instalarea de către Microsoft a sistemului anti-piraterie Windows Genuine Advantage prin Windows Update a provocat multe persoane, în special persoanelor care utilizează copii copiate necorespunzător de Windows, pentru a dezactiva actualizările automate. Acest lucru lasă multe sisteme Windows XP vulnerabile.

Cele mai recente versiuni de Windows sunt mult mai sigure decât Windows 98 și versiunea originală de Windows XP. Cu toate acestea, Windows rămâne o țintă.

Descărcarea de programe de pe site-uri web

În timp ce Android permite utilizatorilor să instaleze software din afara Google Play și de pe desktop, Linux permite utilizatorilor săi să instaleze software din afara depozitului de software, majoritatea instalatorilor de software Android și Linux provin dintr-un depozit centralizat de încredere. Utilizatorii își deschid magazinul de aplicații sau managerul de pachete, caută programul și îl instalează.

Pe desktopul Windows, utilizatorii trebuie să deschidă browserele, să caute pe web, să descarce o aplicație de pe un site web și să o instaleze manual. Mulți utilizatori mai puțin inteligenți se pot termina descărcând software periculos sau făcând clic pe un buton fals "Descărcare" care duce la un program malware deghizat. Utilizatorii pot descărca și rula tipuri de fișiere potențial periculoase, cum ar fi screensavere, fără să știe că conțin cod executabil și pot infecta sistemul lor. Oamenii care descarcă software-ul piratat de pe site-urile pe care le-au pus la îndoială ar putea să fie infectați

Sisteme de operare care oferă o sursă de aplicații de încredere pentru ca utilizatorii să caute și să instaleze tariful mai bun.Microsoft a avut șansa de a repara acest lucru cu Windows 8, dar Windows Store nu gestionează instalarea aplicațiilor desktop.

Nu există niciun motiv clar pentru care Windows are cele mai multe viruși din orice sistem de operare - ca toate lucrurile din viață, este o combinație de factori. Popularitatea Windows în rândul utilizatorilor obișnuiți de calculatoare este un motiv imens, deși este, de asemenea, adevărat că lipsa aparentă de îngrijorare a Microsoft față de securitate în primele zile a făcut ca problema să fie mult mai rea decât trebuia să fie. Lipsa unui magazin oficial de aplicații pentru aplicații desktop crește și riscul pentru utilizatorii de calculatoare care nu caută software online. Utilizatorii care nu cunosc semnele de avertizare și ce trebuie evitați sunt mult mai vulnerabili pe desktopul Windows.

Image Credit: Eric Schmuttenmaer pe Flickr, Bill S pe Flickr, robotpolisher pe Flickr