If-Koubou

De ce ar trebui să instalați întotdeauna Windows pe 64 de biți

De ce ar trebui să instalați întotdeauna Windows pe 64 de biți (Cum să)

Microsoft oferă în același timp atât versiunile pe 32 de biți, cât și cele pe 64 de biți ale Windows 10. Dar, indiferent dacă instalați Windows 10 sau Windows 7, ar trebui aproape să ignorați versiunea pe 32 de biți și să obțineți în schimb versiunea pe 64 de biți.

Versiunea pe 64 de biți a Windows este, de asemenea, cunoscută sub numele de versiunea "x64" a Windows, în timp ce versiunea pe 32 de biți este cunoscută și ca versiunea "x86".

PC-ul dvs. este aproape sigur pe 64 de biți

PC-urile pe 64 de biți au fost integrate mult timp. Primul procesor de procesare pe 64 de biți a Intel a fost Core 2 Duo, lansat în 2006. AMD a lansat Athlon 64 în 2003. Dacă aveți un PC cumpărat sau construit în ultimul deceniu, este aproape sigur un PC pe 64 de biți .

Există câteva excepții, desigur. Versiunile precoce ale liniei CPU Intel Atom, foarte slab dezvoltate, au fost doar procesoare pe 32 de biți. Dar acestea au fost atât de lente când au fost eliberate, încât este foarte puțin probabil că mulți oameni folosesc încă acele netbook-uri și tablete cu discount astăzi.

Computerele cu CPU pe 64 de biți pot rula sisteme de operare pe 32 de biți, dar nu există nici un motiv pentru a le mai face. Chiar și pe un sistem de operare pe 64 de biți, puteți rula în continuare aplicații pe 32 de biți.

De ce ar trebui să instalați versiunea pe 64 de biți

Versiunile pe 32 de biți ale Windows sunt limitate la 4 GB de memorie RAM, ceea ce reprezintă o sumă mică în zilele în care chiar PC-uri cu buget redus de obicei au 8 GB sau mai mult. Dacă doriți să utilizați efectiv mai mult de 4 GB de memorie RAM și probabil că veți avea nevoie de o versiune pe 64 de biți a Windows.

În plus, programele pe 32 de biți (chiar dacă rulează pe un sistem de operare Windows pe 64 de biți) pot accesa fiecare câte 2 GB de memorie RAM. Jocuri moderne exigente și instrumente profesionale pot utiliza cu ușurință mai mult de 2 GB de memorie RAM.

Având în vedere această limitare, nu este deloc surprinzător faptul că multe aplicații necesită acum un sistem de operare pe 64 de biți. De exemplu, dacă doriți să jucați versiunea PC a Grand Theft Auto V și multe alte jocuri pe PC lansate în ultimii ani, veți avea nevoie de o versiune pe 64 de biți a Windows. ZBrush, un instrument de modelare 3D, și-a întrerupt versiunea pe 32 de biți. Chiar și NVIDIA a încetat să mai lucreze la driverele sale grafice pe 32 de biți, deci veți avea nevoie de un sistem de operare pe 64 de biți pentru a obține drivere grafice noi pentru hardware-ul NVIDIA.

Versiunile pe 64 de biți au, de asemenea, o serie de caracteristici utile de securitate pe care versiunile pe 32 de biți ale Windows nu le fac. De exemplu, un spațiu de adresă extins permite ca Random Layout Space Randomization (ASLR) să protejeze mai bine împotriva atacurilor asupra programelor. Driverele trebuie să fie semnate, cu excepția cazului în care sunt instalate într-un mod de încărcare special, protecția Kernel Patch previne aplicațiile de a patchona kernel-ul Windows în memorie pe versiunile pe 64 de biți ale Windows, iar Prevenirea execuției datelor (DEP) are setări mai restrictive pe 64- bit edition.

De ce ați dori Windows pe 32 de biți?

Există câteva motive valabile pentru care este posibil să doriți să executați o versiune pe 32 de biți a Windows. Dacă utilizați un calculator foarte vechi cu un procesor pe 32 de biți, nu aveți de ales. Unii producători pot oferi numai drivere pe 32 de biți pentru dispozitive hardware deosebit de vechi și veți avea nevoie de o versiune de Windows pe 32 de biți pentru a le rula.

Versiunea pe 32 de biți a Windows vă permite, de asemenea, să executați software de 16 biți scris pentru Windows 3.1, care este o caracteristică care nu se găsește în Windows pe 64 de biți. Cu toate acestea, puteți rula întotdeauna software de 16 biți în DOSBox.

Unele programe mai vechi pot rula, de asemenea, numai pe versiunile pe 32 de biți ale Windows dacă folosesc tehnici periculoase, cum ar fi patch-urile de kernel, care au fost blocate acum pe versiunile pe 64 de biți ale Windows din motive de securitate.

Versiunile pe 32 de biți ale Windows ar trebui utilizate numai pentru scopuri de compatibilitate vechi. Acesta este un sistem de operare pe 32 de biți care este cu adevărat necesar pentru: procesoare vechi, dispozitive hardware antice, aplicații Windows 3.1 și alte aplicații care necesită actualizare pentru a rula pe o versiune modernă a Windows.

Cum să verificați dacă utilizați Windows pe 64 de biți sau pe 32 de biți

Dacă nu sunteți sigur dacă calculatorul are o versiune pe 64 de biți a Windows-ului sau chiar un procesor pe 64 de biți - puteți verifica din Windows.

În Windows 10, mergeți la Settings> System> About. Uită-te în partea dreaptă a intrării "Tipul de sistem". Dacă vedeți "sistem de operare pe 64 de biți, procesor bazat pe 64 de biți", computerul rulează un sistem de operare pe 64 de biți. Dacă vedeți "sistem de operare pe 32 de biți, procesor bazat pe 64 de biți", computerul rulează un sistem de operare pe 32 de biți, dar poate rula un sistem de operare pe 64 de biți.

În Windows 7, mergeți la Panoul de control> Sistem și securitate> Sistem. Consultați "Tipul sistemului" pentru a vedea dacă rulați un sistem de operare pe 32 sau 64 de biți. Panoul de control Windows 7 nu arată dacă CPU-ul dvs. este capabil să funcționeze pe 64 de biți, deci veți dori să efectuați o căutare online a numelui procesorului - afișat pe ecranul sistemului - pentru a afla dacă este vorba de un procesor pe 64 de biți dacă în prezent rulează Windows pe 32 de biți.

Cum să faceți upgrade la Windows pe 64 de biți

Dacă utilizați o versiune pe 32 de biți a Windows pe un procesor capabil de 64 de biți, există știri bune și proaste. Vestea bună este că puteți să faceți upgrade gratuit la un sistem de operare pe 64 de biți. Licența curentă Windows poate fi utilizată pentru a instala fie o versiune de Windows pe 64 de biți sau pe 32 de biți. Vestea proastă este că va trebui să reinstalați sistemul de operare Windows pentru a face schimbarea.

Pe Windows 10, puteți trece la 64 de biți, obținând suporturi de instalare Windows pe 64 de biți și efectuând o instalare curată. Pe Windows 7, procesul este similar - descărcați doar suportul de instalare Windows pe 64 de biți de la Microsoft.

Microsoft ar trebui să facă Windows pe 32 de biți mai greu de găsit

Credem că Microsoft ar trebui să facă din greu accesul versiunii pe 32 de biți a Windows-ului. Unele persoane ar putea avea nevoie de ele, dar utilizatorii obișnuiți de Windows nu ar trebui să poată instala accidental o versiune de Windows 10 (sau chiar Windows 7) care are atât de multe limitări cu hardware și software moderne.

Backblaze, de exemplu, a observat că mulți dintre clienții săi care utilizează o versiune pe 32 de biți a Windows par să fi instalat-o accidental fără a realiza dezavantajele. Deci, atunci când instalați Windows în viitor, asigurați-vă că mergeți pentru versiunea pe 64 de biți.

Credit de imagine: Nici Gal / Shutterstock.com.