If-Koubou

De ce ar trebui să utilizați rezoluția nativă a monitorului

De ce ar trebui să utilizați rezoluția nativă a monitorului (Cum să)

Probabil ați auzit că este important să utilizați rezoluția nativă a afișajului dvs. - presupunând că utilizați un monitor LCD cu ecran plat în locul unui monitor antic CRT. Cu un ecran LCD, o rezoluție mai mică va duce la o calitate inferioară a imaginii.

În general, Windows implică rezoluția nativă a monitorului, însă multe jocuri PC vor implica implicit rezoluții mai mici.

Credit de imagine: Kevin Collins pe Flickr

Efectele utilizării unei rezoluții non-native

Puteți vedea efectele utilizării unei rezoluții non-native numai dacă utilizați un monitor LCD. Faceți clic dreapta pe desktop și selectați Rezoluție ecran. Din fereastra care apare, faceți clic pe caseta Resolution (Rezoluție) și selectați o altă rezoluție decât cea recomandată pentru monitorul dvs. (aceasta este rezoluția nativă a monitorului dvs.).

După ce selectați o rezoluție mai mică, veți vedea rezultatele sale. Fonturile și imaginile vor fi neclare și totul va arăta, în general, de calitate inferioară și mai puțin ascuțită. Acest lucru este foarte diferit de modul în care a funcționat un monitor CRT (tub cu catod). Cu un monitor CRT vechi, nu veți vedea o calitate mai bună a imaginii când utilizați o rezoluție mai mică.

LCD vs. CRT

Într-un CRT, un pistol de electroni trage un flux de electroni care este filtrat pentru a deveni imaginea care apare pe ecran. Detaliile exacte din spatele modului în care funcționează un monitor CRT depășesc sfera acestui articol, dar punctul important este că un monitor CRT poate afișa o imagine la orice rezoluție la sau sub rezoluția maximă. Când un semnal de 800 × 600 este trimis monitorului, acesta produce o imagine de 800 × 600 care ocupă întreaga suprafață a ecranului.

Credit de imagine: Johannes Freund pe Flickr

Spre deosebire de un monitor CRT, un afișaj LCD modern conține un anumit număr de pixeli individuali. Gândiți-vă la fiecare pixel ca la o mică lumină care poate fi una din mai multe culori (de fapt, produce o culoare printr-o combinație de elemente roșii, verzi și albastre). Imaginea de pe ecran este construită din combinația acestor pixeli. Numărul de pixeli dintr-un ecran LCD are ca rezultat rezoluția sa nativă - de exemplu, un laptop cu o rezoluție de 1366 × 768 are 1366 × 768 pixeli.

Credit de imagine: Ryan Tir pe Flickr

Când un monitor LCD rulează în rezoluția sa nativă - 1366 × 768 în exemplul de mai sus - fiecare pixel de pe ecranul LCD corespunde unui pixel din imaginea trimisă de placa video a computerului. Aceasta produce o imagine clară și clară.

Ce se întâmplă atunci când utilizați o rezoluție non-nativă

Acum, imaginați-vă că placa video a computerului dvs. trimite o imagine de 800 × 600 pe un LCD 1366 × 768 - veți vedea că imaginea de 800 × 600 nu corespunde în mod egal numărului de pixeli pe ecranul LCD. Pentru a produce o imagine mai mică decât rezoluția sa nativă, afișajul va mai utiliza 1366 × 768 pixeli - astfel încât afișajul trebuie să interpoleze (scala) imaginea care va fi mai mare și să umple ecranul. În exemplul de mai jos, rapoartele de aspect (4: 3 pentru 800 × 600 și 16: 9 pentru 1366 × 768) sunt diferite - nu numai că imaginea va fi mărită, imaginea va fi distorsionată.

Acest lucru este similar cu mărirea unei imagini într-un program de editare a imaginilor - veți pierde claritate și, dacă imaginea are un alt aspect, va apărea denaturată. De exemplu, aici am luat o captură de ecran a lui How-To Geek la 800 × 600 și lărgit-o la 1366 × 768 (apoi l-am diminuat, menținând raportul de aspect, așa că s-ar potrivi acestui articol.) După cum puteți vedea, imaginea este neclară de a fi mărită și distorsionată de la extindere. Acesta este ceea ce face ecranul LCD atunci când utilizați o rezoluție non-nativă.

Când jucați jocuri pe un LCD, rețineți că utilizarea rezoluției native este importantă pentru calitatea grafică - deși alte setări pot fi mai importante, deoarece producerea unei imagini mai mari necesită mai multă putere de grafică.

Dacă doriți ca fonturile și alte elemente de pe ecran să fie mai mari și mai ușor de citit, ar trebui să încercați să ajustați mărimea elementelor din sistemul dvs. de operare, mai degrabă decât să modificați rezoluția monitorului.