If-Koubou

De ce unitatea hard disk a computerului se aprinde când nu faceți nimic

De ce unitatea hard disk a computerului se aprinde când nu faceți nimic (Cum să)

Sa întâmplat cu noi toți. Plecați de la computer și reveniți câteva minute mai târziu. În timp ce ați dispărut, luminile de hard disk ale computerului încep să clipească - dar ce anume face? Este firesc să fii puțin suspicios.

În general, acest lucru nu trebuie să vă faceți griji. Toate sistemele Windows configurate în mod normal vor face acest lucru în mod regulat. Malware-ul este întotdeauna o posibilitate, desigur. Puteți efectua o scanare antimalware dacă sunteți îngrijorat.

Da, calculatorul dvs. așteaptă până când nu sunteți în jur

Probabil că computerul nu încearcă să se strecoare. În schimb, încearcă să fie inteligent și respectuos. Windows are câteva sarcini de făcut în fundal și încearcă să aștepte politicos până când computerul este "inactiv" - când nu este folosit în mod activ de către o persoană - pentru a face aceste activități. Acest lucru asigură că resursele computerului nu sunt irosite atunci când îl utilizați. Sarcini de fundal necesare nu va încetini computerul jos în timp ce îl utilizați.

Nu este imaginația dvs. - Windows așteaptă de fapt, până când computerul este inactiv pentru a începe să facă multe dintre aceste sarcini. Și poate chiar să întrerupeți sarcina atunci când începeți să utilizați computerul din nou, așa că, dacă vă așezați la computer pentru a verifica ce se întâmplă, este posibil să nu vedeți nicio urmă a activității. Schema de activități Windows oferă o modalitate de a rula o sarcină în timp ce computerul este inactiv și multe sarcini sunt configurate să funcționeze în acest fel.

Ce face în fundal?

Dar ce anume face computerul dvs. în fundal? Sarcinile exacte de fundal depind de software-ul pe care îl aveți pe calculatorul dvs. și de modul în care acesta este configurat, dar aici sunt câteva dintre cele obișnuite:

  • Indexarea fișierelor: Toate sistemele de operare moderne includ servicii de indexare a fișierelor. Acesta este un proces care accesează întregul hard disk, examinând fiecare fișier - și textul din interiorul acestuia - și realizând o bază de date. Când utilizați funcția de căutare a sistemului de operare, obțineți rezultate de căutare instant din baza de date. Pentru a face acest lucru, serviciul de indexare trebuie să acceseze cu crawlere fișierele dvs. și să le urmărească pentru modificări, ceea ce poate cauza o activitate pe hard disk.
  • Disk Defragmentation: Înapoi în Windows 98, a trebuit să închideți celelalte programe de pe computerul dvs. înainte de a defragmenta unitatea hard disk pentru a vă asigura că va fi încheiată cu succes. Versiunile moderne ale Windows efectuează automat orice defragmentare disc necesară în fundal, dar ele sunt configurate să facă acest lucru doar atunci când computerul este inactiv.
  • Planificate scanări antivirus: Programele antivirus și alte instrumente de securitate sunt adesea configurate pentru a efectua scanări antivirus regulate, programate în mod implicit. Programul dvs. antivirus ar putea fi sortat pe hard disk și examinându-i fișierele.
  • Copiile de rezervă: Dacă aveți setări automate de backup - și ar trebui - utilitarul de backup ar putea efectua o copie de rezervă obișnuită.
  • Actualizari automate: Windows-ul în sine și programe precum Google Chrome și Mozilla Firefox au toate actualizări automate. Dacă vă vedeți calculatorul ocupat, este posibil să descărcați și, eventual, să instalați o nouă actualizare.

Aceasta este doar o listă scurtă, bineînțeles. Există un număr aproape nelimitat de posibilități, în funcție de software-ul pe care îl utilizați. De exemplu, dacă aveți Steam deschis în fundal și o versiune actualizată a unui joc pe care l-ați instalat tocmai a fost lansată, Steam va descărca actualizarea și va instala automat. Programele de descărcare de fișiere precum clienții BitTorrent pot provoca, evident, și acest tip de activitate pe hard disk.

Verificați ce programe utilizează de fapt discul

Asta e bine și bine în teorie, dar poate doriți să știți ce face computerul dvs. de fapt. În primul rând, dacă sunteți foarte îngrijorat de faptul că calculatorul dvs. ar putea avea malware pe el, ar trebui să efectuați o scanare cu un utilitar antimalware reputabil, în loc să folosiți doar instrumente de sistem pentru a vedea ce se întâmplă. Dar, dacă doriți să monitorizați activitatea discului, puteți.

Puteți utiliza instrumentele Task Manager sau Resource Monitor incluse în Windows pentru a verifica activitatea pe disc a procesului, ceea ce este bun dacă lumina unității hard disk clipește sau computerul încetinește din cauza utilizării înalte a discului și nu aveți nicio idee de ce.

Pentru ao deschide, lansați mai întâi Task Manager făcând clic dreapta pe bara de activități și selectând Task Manager sau apăsând Ctrl + Shift + Escape. În Windows 8, noul Manager de activități afișează activitatea discului, astfel încât să puteți să faceți clic pe antetul discului pentru a sorta după activitatea curentă a discului. Apoi puteți căuta numele procesului pentru a afla ce se întâmplă.

Utilizatorii Windows 7 nu au această funcție în managerul de activități. Dacă utilizați Windows 7, va trebui să faceți clic pe fila Performanță și să faceți clic pe "Open Resource Monitor". Faceți clic pe fila Disk din fereastra Resurse Monitor și veți vedea o listă de procese pe care le puteți aranja prin utilizarea curentă a discului. Chiar și în Windows 8 și 8.1, fereastra Monitorizare resurse furnizează mai multe detalii decât Task Manager.

Pentru a înregistra activitatea discului și a verifica mai târziu, utilizați Process Monitor - unul dintre instrumentele minunate de SysInternals. Geek-urile Windows iubesc atât de mult. Puteți alege să lăsați Process Monitor să ruleze în fundal în timp ce ieșiți departe de computer. Data viitoare când vă întoarceți și vedeți lumina unității de hard disk a computerului (și, eventual, auziți o unitate mecanică de disc dur), puteți să vă uitați la fereastra de monitorizare a procesului și să verificați dacă procesele au folosit doar unitatea hard disk.

Monitorul de proces captează o varietate de evenimente, dar puteți face clic pe butoanele de pe bara de instrumente pentru a vă asigura că afișează doar evenimente din sistemul de fișiere. Mai jos, putem vedea că procesul de indexare a căutărilor Windows era la lucru.

Monitorizarea proceselor este bună deoarece oferă o istorie. Chiar dacă un proces întrerupe utilizarea discului în întregime sau se oprește, veți vedea în continuare aceste informații.(Rețineți că probabil că nu doriți să rulați acest instrument tot timpul, deoarece captarea și înregistrarea tuturor evenimentelor de sistem, cum ar fi acest lucru, consumă resurse de sistem. Monitorul de proces numai înregistrează evenimente în timp ce este deschis, astfel încât să nu îl puteți lansa după o operație deosebit de intensă izbucniți activitatea discului și vedeți ce sa întâmplat înainte de lansare.)

Din nou, acest lucru nu este, în general, de ce să vă faceți griji. Toate computerele vor face asta, și asta e normal. Dacă bănuiți că ceva este rău, executați o scanare cu un program antivirus. Sau, dacă vă simțiți deosebit de fermecătoare, căutați-vă singur cu unul din instrumentele de mai sus!

Credit de imagine: Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier pe Flickr