If-Koubou

WIMBoot a explicat: modul în care Windows se poate potrivi acum pe o unitate mică de 16 GB

WIMBoot a explicat: modul în care Windows se poate potrivi acum pe o unitate mică de 16 GB (Cum să)

Microsoft a susținut odată că versiunea originală de 64 GB Surface Pro ar avea doar 23 GB de spațiu liber utilizabil - care este mai mult decât jumătate folosit pentru fișierele de sistem! Dar Windows se potrivește acum pe unitățile de 16 GB.

Aceste dispozitive de 16 GB au chiar spațiu liber. Ca parte a actualizării Windows 8.1, Microsoft a lansat o nouă caracteristică care permite Windows să se potrivească cu unitățile cu o cantitate foarte mică de spațiu de stocare.

De ce Windows 8 avea nevoie de spațiu atât de mare

Dispozitivele Windows 8 mai vechi - cum ar fi Surface Pro - păreau să prindă spațiu ca nebunul. În timp ce Microsoft a anunțat inițial că originalul 64 GB Surface Pro ar avea doar 23 GB disponibil, dispozitivul a fost de fapt livrat cu 30 GB disponibil. Totuși, aceasta este o cantitate uriașă de spațiu de stocare folosit pentru fișierele de sistem - mai mult de jumătate!

Când dvs. sau producătorul computerului instalați Windows, Windows extrage gigaocteți de fișiere de sistem în partiția de sistem. De asemenea, creează o partiție de recuperare care poate fi utilizată pentru a reinstala Windows utilizând funcțiile Refresh sau Reset - care utilizează și câțiva gigabytes. Folderul WinSXS crește, de asemenea, pe măsură ce instalați actualizările Windows, păstrând copii ale vechilor fișiere Windows Update înlocuite. Microsoft sa străduit să facă Windows mai puțin spațiu.

Windows Image File Boot, cunoscut sub numele de WIMBoot

Actualizarea Windows 8.1 a introdus o nouă caracteristică numită "Windows Image File Boot", cunoscută și sub numele de "WIMBoot". În loc să folosească metoda tradițională de extragere a fișierelor de sistem Windows de pe un fișier imagine și plasarea lor pe partiția de sistem, a fost instalat un sistem Windows cu WIMBoot păstrează fișierele de imagine comprimate .wim în jur. Aceste fișiere .wim sunt stocate pe o partiție separată "imagini", la fel ca imaginea de recuperare Windows este stocată pe o partiție separată pe un sistem tipic Windows.

Dispozitivul DISM (instrumentul Deployment Image Servicing and Management) crează fișiere "pointer" pe partiția de sistem standard Windows și aceste fișiere pointer indică fișierele din interiorul imaginilor comprimate .wim. Computerul se învârte în mod normal, iar sistemul tipic C: arată ca în mod normal.

Cu toate acestea, în fundal, acele fișiere de sistem tipice Windows nu sunt de fapt stocate pe partiția dvs. de sistem. Ele sunt comprimate pe un fișier .wim pe o altă partiție și Windows le încarcă în mod transparent din fișierul .wim și le decomprima ori de câte ori are nevoie de ele. Acest lucru economisește o cantitate mare de spațiu, deoarece fișierele pot rămâne comprimate. Iată o imagine din postarea pe blog a Microsoft pe subiect care arată cum arată schema de partiționare tipică:

Nu este acest lucru mai lent?

Există în mod evident mai multă cheltuială atunci când sistemul trebuie să decomprime fișiere dintr-o imagine comprimată înainte de a le deschide. Este un pic cam ca folosind compresia NTFS - nu este o idee minunată de a folosi în majoritatea cazurilor, deoarece deseori va încetini lucrurile. WIMBoot va fi în mod obișnuit mai lent decât o instalare standard Windows. Nu ar trebui să utilizați BitLocker împreună cu WIMBoot, iar Microsoft chiar spune că unele instrumente antivirus și de rezervă pot fi incompatibile cu acesta.

WIMBoot poate funcționa numai pe unități SSD (Solid State Drives) și unități eMMC similare. Nu poate fi folosit pe unități de rotație sau unități hibride. După cum afirmă Microsoft, "WIMBoot funcționează profitând de capacitatea dispozitivelor SSD de a accesa repede diferitele zone ale hard diskului".

În anumite cazuri, WIMBoot ar putea fi chiar mai rapid. Imaginați-vă o unitate eMMC foarte lentă care citește lent fișierele în combinație cu un procesor rapid care poate decomprima rapid fișierele. Este posibil ca WIMBoot să fie mai rapid - unitatea eMMC poate citi datele mai mici comprimate, iar CPU-ul îl poate decomprima mai repede decât unitatea lentă eMMC ar putea citi o cantitate mai mare de date necomprimate. Cu toate acestea, pe sistemele cu unități de solid-state bune, cu performanțe rapide, WIMBoot va fi mai lent.

Cât de mult spațiu are WIMBoot nevoie?

Iată cea mai mare veste încă: Cu WIMBoot, Windows poate fi instalat la doar 4 GB de spațiu sau cam asa ceva. Cu alte cuvinte, producătorii pot face 16 GB de tablete Windows sau laptopuri și 12 GB de spațiu vor fi disponibile pentru aplicații și date de utilizator. Acest lucru este uriaș și permite Windows să concureze în același spațiu cu tabletele Android și cu Chromebookurile ieftine. Windows nu are nevoie de o unitate mult mai mare decât pentru a oferi acelorași spațiu de stocare gratuit utilizatorilor.

În combinație cu Windows-ul liber cu sistemul de operare Bing, producătorii de calculatoare pot oferi acum PC-uri mult mai ieftine - putem vedea întoarcerea netbook-urilor.

Cum să obțineți WIMBoot

WIMBoot este o funcție destinată producătorilor de calculatoare care pot instala Windows cu WIMBoot pentru a economisi spațiu pe dispozitive cu cantități mici de spațiu de stocare - 16 GB sau 32 GB, de obicei. Veți primi un sistem Windows instalat împreună cu WIMBoot atunci când cumpărați unul dintre aceste PC-uri noi "Windows 8.1 Update" cu o cantitate mică de stocare inclusă.

Microsoft oferă un ghid pentru crearea de imagini WIMBoot, dar nu este destinat pentru Windows Geek medie. În plus, dacă aveți deja un PC Windows - chiar și unul cu un spațiu redus de stocare de 64 GB - probabil că este mai bine să nu folosiți WIMBoot. Utilizarea WIMBoot va încetini doar PC-ul, chiar dacă aveți probleme cu instalarea corectă. Sigur, ați putea obține teoretic un spațiu suplimentar - dar probabil că nu merită costul.

Data viitoare când vedeți un dispozitiv Windows de 16 GB, nu râde - poate că a fost prea mic pentru a se potrivi în trecut cu fișierele și aplicațiile utilizatorului, dar Windows se potrivește acum unei astfel de unități cu spațiu liber.

Credit de imagine: Chris F pe Flickr, Simon Wullhorst pe Flickr