If-Koubou

Paravanul de protecție Windows: sistemul dvs. de apărare cel mai bun

Paravanul de protecție Windows: sistemul dvs. de apărare cel mai bun (Cum să)

Dacă aveți computerul conectat la o rețea sau direct la conexiunea la Internet, are nevoie de un firewall. În această lecție vom discuta Paravanul de protecție Windows - una dintre cele mai bune caracteristici de securitate disponibile în Windows!

ȘCOALĂ NAVIGAȚIE
 1. Asigurarea conturilor de utilizator și a parolelor în Windows
 2. Prevenirea dezastrelor cu controlul contului de utilizator
 3. Windows Defender și un sistem fără malware
 4. Paravanul de protecție Windows: sistemul dvs. de apărare cel mai bun
 5. Utilizarea paravanului de protecție Windows cu securitate avansată
 6. Folosirea filtrului SmartScreen pentru a afișa site-uri și aplicații suspecte
 7. Utilizarea Centrului de acțiune pentru securitate suplimentară și întreținere
 8. Păstrați sistemul actualizat pentru securitate și stabilitate
 9. Dincolo de Defender: produse de securitate terță parte în Windows
 10. Sfaturi generale de securitate pentru utilizatorii Windows

Paravanul de protecție Windows a debutat în Windows XP. Înainte de aceasta, sistemul Windows a trebuit să se bazeze pe soluții de la terți sau pe hardware dedicat pentru a le proteja de atacurile bazate pe rețea. De-a lungul anilor, Microsoft a făcut o treabă excelentă cu acesta și este unul dintre cele mai bune firewall-uri pe care le veți găsi vreodată pentru sistemele de operare Windows. Serios, este atât de bun că unii furnizori comerciali s-au hotărât să se împace pe ea!

Să vorbim despre ceea ce veți învăța în această lecție. În primul rând, veți afla ce este Paravanul de protecție Windows, ce face și cum funcționează. După aceea, veți începe să vă murdăriți și să modificați lista cu aplicațiile, programele și funcțiile care pot fi comunicate prin Paravanul de protecție Windows, în funcție de tipul de rețea la care sunteți conectat (ă).

Deplasând de acolo, veți afla cum să adăugați aplicații sau programe noi în lista de articole permise și cum să eliminați aplicațiile și programele pe care doriți să le blocați. Nu în ultimul rând, veți afla cum să activați sau să dezactivați paravanul de protecție Windows, pentru un singur tip de rețea sau pentru toate conexiunile de rețea.

Până la sfârșitul acestei lecții, trebuie să știți suficient despre Windows Firewall pentru ao folosi și gestiona eficient.

Ce este Paravanul de protecție Windows?

Windows Firewall este o aplicație de securitate importantă integrată în Windows. Unul dintre rolurile sale este de a bloca accesul neautorizat la computer. Al doilea rol este de a permite comunicații de date autorizate la și de pe computerul dvs.

Paravanul de protecție Windows realizează aceste lucruri cu ajutorul regulilor și excepțiilor care se aplică atât traficului de intrare, cât și traficului de ieșire. Acestea se aplică în funcție de tipul de rețea la care sunteți conectat și de locația pe care ați setat-o ​​în Windows, atunci când vă conectați la rețea. Pe baza alegerii dvs., paravanul de protecție Windows ajustează automat regulile și excepțiile aplicate acelei rețele.

Acest lucru face Windows Firewall un produs care este silențios și ușor de utilizat. Vă deranjează numai atunci când nu are reguli și excepții pentru ceea ce încercați să faceți sau ce încearcă să facă programele care rulează pe computerul dvs.

Dacă aveți nevoie de o actualizare a conceptului de locații în rețea, vă recomandăm să citiți clasa How-To Geek School în Windows Networking.

Un alt avantaj al paravanului de protecție Windows este faptul că acesta este atât de bine integrat în Windows și de toate caracteristicile sale de rețea, încât unii furnizori comerciali au decis să se ocupe de ea și să-l folosească în produsele lor de securitate. De exemplu, produsele de la companii precum Trend Micro sau F-Secure nu mai oferă module firewall proprietate, ci utilizează în schimb paravanul de protecție Windows.

Cu excepția câtorva diferențe de formulare, paravanul de protecție Windows funcționează la fel în Windows 7 și Windows 8.x. Singura diferență notabilă este că în Windows 8.x veți vedea cuvântul "app" fiind folosit în loc de "program".

Unde găsiți paravanul de protecție Windows

În mod implicit, paravanul de protecție Windows este pornit și nu trebuie să faceți nimic special pentru ca acesta să funcționeze. Veți vedea afișarea unor sugestii odată la un moment dat, dar acestea apar atât de rar încât ați putea uita că chiar funcționează.

Dacă doriți să îl accesați și să configurați modul în care funcționează, mergeți la Panoul de control, apoi accesați "Sistem și securitate" și selectați "Paravan de protecție Windows".

Acum veți vedea fereastra Paravan de protecție Windows unde puteți vedea rapid dacă este activată și tipul de rețea la care sunteți conectat: rețele private sau rețea publică.

Pentru tipul de rețea la care sunteți conectat, veți vedea informații suplimentare, cum ar fi:

 • Starea paravanului de protecție Windows
 • Cum se confruntă paravanul de protecție Windows cu conexiunile primite
 • Rețeaua activă
 • Când Paravanul de protecție Windows vă va notifica

Puteți extinde cu ușurință cealaltă secțiune și puteți vedea setările implicite care se aplică la conectarea la rețelele de tipul respectiv.

Dacă ați instalat o aplicație de securitate terță parte care include și un modul de protecție a firewall-ului, este posibil ca paravanul de protecție Windows să fie dezactivat, pentru a evita problemele de performanță și conflictele dintre cele două produse de securitate. Dacă acest lucru este valabil pentru computerul sau dispozitivul dvs., nu veți putea vedea nicio informație în fereastra de protecție Windows Firewall și nu veți putea configura modul în care funcționează.

În schimb, veți vedea un avertisment care spune: "Aceste setări sunt gestionate de aplicația furnizor - Numele aplicației". În ecranul de mai jos puteți vedea un exemplu de cum arată acest lucru.

Cum să permiteți aplicațiile desktop prin paravanul de protecție Windows

Paravanul de protecție Windows are un set foarte complex de reguli și majoritatea programelor Windows pe care le instalați adaugă propriile excepții la Paravanul de protecție Windows, astfel încât acestea să primească acces la rețea și la Internet. Aceasta înseamnă că veți vedea ocazional mesaje din Paravanul de protecție Windows, în general când instalați programe care nu adaugă propriile excepții la lista de firewall Windows.

Într-un prompt Windows Firewall vi se solicită să selectați locațiile de rețea la care permiteți accesul pentru acel program: rețele private sau rețele publice. Implicit, paravanul de protecție Windows selectează caseta de selectare potrivită pentru rețeaua pe care o utilizați în prezent.

Puteți decide să permiteți accesul pentru ambele tipuri de locații de rețea sau doar la unul dintre acestea. Pentru a aplica setarea, apăsați "Permite acces". Dacă doriți să blocați accesul la rețea pentru acel program, apăsați "Cancel" și programul va fi setat ca blocat pentru ambele locații de rețea.

La acest pas trebuie să rețineți că numai administratorii pot seta excepții în Paravanul de protecție Windows. Dacă utilizați un cont standard fără permisiuni de administrator, programele care nu respectă regulile și excepțiile paravanului de protecție Windows sunt blocate automat, fără a fi afișate indicații.

Ar trebui să rețineți că în Windows 8.x nu veți vedea niciodată niciunul prompt de Windows Firewall legat de aplicații din Magazinul Windows. Acestea au acces automat la rețea și la Internet, pe baza presupunerii că sunteți conștient de permisiunile pe care le solicită pe baza informațiilor afișate de Magazinul Windows.

Regulile Windows Firewall și excepțiile sunt create automat pentru fiecare aplicație pe care o instalați din Magazinul Windows. Cu toate acestea, puteți bloca cu ușurință accesul la rețea și la Internet pentru orice aplicație, utilizând instrucțiunile din secțiunea următoare.

Modul de personalizare a regulilor pentru aplicațiile permise

Paravanul de protecție Windows permite oricărui utilizator cu un cont de administrator să schimbe lista regulilor și excepțiilor aplicate pentru aplicații și programe desktop. Pentru a face acest lucru, porniți mai întâi paravanul de protecție Windows.

În coloana din stânga, faceți clic sau atingeți "Permiteți o aplicație sau o caracteristică prin paravanul de protecție Windows" (în Windows 8.x) sau "Permiteți un program sau o caracteristică prin paravanul de protecție Windows" (în Windows 7).

Acum vedeți lista de aplicații și programe cărora li se permite să comunice prin Paravanul de protecție Windows. În acest moment, lista este gri și puteți vedea numai aplicațiile, funcțiile și programele care au reguli activate în Paravanul de protecție Windows.

Pagina următoare: Permiterea aplicațiilor prin firewall