If-Koubou

Suportul Windows XP se încheie astăzi: Iată cum să treceți la Linux

Suportul Windows XP se încheie astăzi: Iată cum să treceți la Linux (Cum să)

Microsoft este susținut de Windows XP. Dacă doriți patch-uri de securitate, va trebui să cumpărați o nouă copie în cutie de Windows sau un PC nou - sau puteți trece la Linux și puteți obține actualizări gratuite de securitate pentru anii următori.

Nu numai că desktopul Linux este mai puternic și mai complet decât oricând, sistemul de operare pe care îl folosiți mai puțin decât oricând. Cu mai mult software devenind bazat pe web, Linux se află pe o bază mai uniformă cu Windows și Mac OS X.

Lucruri de luat în considerare

Nu oricine poate trece la Linux. Dacă aveți o aplicație de afaceri specifică Windows care suportă numai Windows XP, probabil că trebuie să continuați să utilizați Windows XP.

Pe de altă parte, mulți oameni sunt foarte mulțumiți de hardware-ul actual, deoarece le servește bine - computerele Windows XP pot naviga pe web, edita documente, media și gestiona fotografii. Linux poate face toate aceste elemente de bază. Mozilla Firefox, Google Chrome și Opera suportă Linux. Dropbox oferă un client oficial Linux, și chiar propriul Skype suportă Linux. Aplicarea software-ului bazat pe web ajută și - Microsoft nu oferă Office pentru Linux, dar puteți utiliza serviciul gratuit Microsoft Office Online într-un browser web pe un PC Linux. iTunes nu acceptă Linux, dar serviciile populare precum Spotify, Rdio și Pandora vor rula într-un browser pe Linux la fel ca în Windows. Linux are, de asemenea, o gamă largă de programe gratuite pentru totul, de la scrierea de documente la gestionarea media și editarea fotografiilor.

Puteți încerca să utilizați software-ul Windows pe Linux prin intermediul stratului de compatibilitate a vinului, dar nu este perfect și este posibil să trebuiască să optimizați programul și să luptați cu probleme. Multe programe nu vor funcționa deloc cu vinul. Este mai bine să utilizați software care acceptă Linux în timp ce utilizați Linux.

Alegeți o distribuție Linux

În primul rând, va trebui să alegeți o distribuție Linux. Distribuțiile Linux iau tot software-ul open-source acolo și o combină într-un pachet coeziv cu propriile trucuri.

Ubuntu are cea mai mare recunoaștere a numelui, dar Linux Mint este de asemenea populară. Există multe alte distribuții Linux, dar ar trebui probabil să începeți cu unul dintre aceste două. Dacă computerul se află pe partea mai veche și mai lentă, vă recomandăm să încercați o distribuție mai ușoară, cum ar fi Lubuntu, care utilizează un mediu desktop mai ușor și software mai ușor, pentru a funcționa mai bine pe hardware-ul mai vechi.

Lansarea LTS (suport pe termen lung) a Ubuntu oferă actualizări de securitate gratuite garantate până în aprilie 2017, la trei ani după data de susținere a Windows XP. Când 2017 se rostogoleste, puteți trece gratuit la următoarea versiune de Ubuntu.

Utilizați Linux pentru o unitate de testare

Descărcați distribuția dvs. de Linux aleasă și veți primi un fișier ISO pe computer. Aveți posibilitatea să inscripționați acest fișier ISO pe un CD sau pe DVD sau să utilizați un instrument precum Universal USB Installer pentru ao instala pe o unitate USB. Introduceți discul sau unitatea USB în computer, reporniți și ar trebui să vedeți boot-ul sistemului Linux în loc de Windows. (În cazul în care Windows se încarcă în loc, este posibil să fie necesar să modificați ordinea de încărcare din BIOS-ul calculatorului dvs.)

Selectați opțiunea "Încercați" în loc de "Instalați" și distribuția pe care o alegeți va porni, permițându-vă să jucați cu un desktop Linux. Nu este încă instalat pe computer - rulează de pe disc sau de pe unitatea USB. Rețineți că va funcționa probabil mai încet decât dacă ar fi instalat pe computer, mai ales dacă rulează de pe un CD sau DVD.

Instalați Linux pe PC

Dacă vă place sistemul Linux, puteți face clic pe pictograma Instalare din mediul live pentru al instala pe computer. Probabil că doriți să îl instalați într-o configurație "dual-boot" alături de Windows XP dacă sunteți nou în Linux. Ori de câte ori porniți computerul, veți putea alege dacă doriți să utilizați Linux sau Windows. Reboot doar pentru a comuta între cele două.

Un sistem cu două boot-uri este cel mai bun mod de a vă face să picioarele ude în timp ce încă aveți sistemul Windows XP în jur, în cazul în care aveți nevoie de el. Atâta timp cât instalați într-o configurație cu două boot-uri, puteți accesa datele Windows direct din Linux.

Avertizare: Dacă doriți să înlocuiți Windows XP cu Linux, asigurați-vă că ați făcut mai întâi copia de rezervă a fișierelor dvs. - alegerea de a suprascrie instalarea Windows va șterge toate datele. Datele dvs. ar trebui să fie sigure dacă instalați Linux într-o configurație cu două boot-uri, dar ar trebui să aveți întotdeauna copii de siguranță în cazul în care ceva nu merge bine.

Ce urmează?

Acum puteți folosi sistemul dvs. Linux. Dacă vă petreceți cea mai mare parte a timpului într-un browser, puteți doar să declanșați browserul Firefox inclus și să ajungeți la lucru. Dacă preferați Chrome sau Opera, puteți descărca versiunea Linux de pe site-ul Google sau Opera.

Veți instala majoritatea software-ului printr-un manager de pachete pe Linux. În loc să căutați pe web pentru un program, deschideți aplicația manager de pachete - Ubuntu Software Center pe Ubuntu - și alegeți un program de instalat. Sistemul dvs. îl va descărca din arhivele software Ubuntu și îl va instala automat - nu va trebui să vă faceți griji cu privire la programele malware sau să vă ocupați de instalatorii de software care încearcă să instaleze programe adware. Când apar actualizări de software, acestea vor apărea în actualizatorul software al sistemului dvs. pentru a putea actualiza totul dintr-un singur loc. (Centrul de software Ubuntu conține acum unele software plătite, dar majoritatea aplicațiilor din interior sunt gratuite.)

Câteva programe comerciale cu sursă închisă provin încă din afara acestor depozite - de exemplu, ar trebui să obțineți programe sursă închisă cum ar fi Skype, Dropbox, Steam și Minecraft din sursele oficiale. Dar majoritatea aplicațiilor pe care le veți utiliza sunt disponibile în managerul de pachete al distribuției Linux.

Nu veți avea nevoie de software antivirus pe Linux.Doar asigurați-vă că aveți grijă de atacurile de inginerie socială - puteți cădea pradă atacatorilor frauduloși, indiferent de platforma pe care o utilizați.

Ar trebui ca toata lumea sa treaca la Linux? Bineînțeles că nu - mulți oameni nu pot. Dar, dacă sunteți încă mulțumit de Windows XP, deoarece calculatorul dvs. existent vă servește bine, instalarea Linux este o modalitate gratuită de a obține un sistem de operare securizat pe computer.