If-Koubou

Cele mai importante setări ale aparatului foto: Viteză obturator, diafragmă și ISO explicată

Cele mai importante setări ale aparatului foto: Viteză obturator, diafragmă și ISO explicată (Cum să)

Obținerea unei camere frumoase este doar primul pas în a face fotografii minunate - trebuie să înveți cum să o folosești. Fotografia pe autoturism vă va duce numai până acum. Viteza obturatorului, diafragma și ISO pot suna ca niște termeni de intimidare a fotografiilor, dar ele sunt destul de simple și sunt esențiale pentru obținerea de fotografii minunate.

Este vorba despre expunere

În interiorul fiecărei camere digitale adânc este un senzor fotografic care înregistrează imaginile pe care le fotografiați. Când faceți o fotografie, obturatorul care acoperă în mod normal senzorul se deschide și lumina care intră prin lentilă cade pe senzor, unde devine convertită în date digitale.

O fotografie va arăta foarte diferit în funcție de cantitatea de lumină care ajunge la senzor. Dacă doar un pic de lumină lovește senzorul, imaginea va fi mult mai întunecată decât cea în care a apărut lumină.

Pentru orice scenă, va exista o cantitate ideală de lumină care să fie lăsată să intre. Dacă lăsați prea puțină lumină să lovească senzorul, scena va arăta prea întunecată; dacă lăsați prea mult, va arăta prea luminos. Puteți vedea un exemplu despre cum arată în fotografia de mai jos.

Există o linie subțire între jargon și termeni tehnici legitimi, dar cu fotografie există câteva cuvinte pe care trebuie să le cunoașteți. De fiecare dată când faceți o fotografie, faceți o expunere. Dacă setările sunt corecte, va fi o "expunere bună". Dacă fotografia este prea întunecată, este "subexpusă". Dacă este prea luminos, este "supraexpus".

Când este vorba de a controla cât de multă lumină atinge senzorul, care controlează expunerea dvs., aveți două opțiuni principale: modificați cât timp rămâne declanșatorul (numim "viteza obturatorului") sau schimbați cât de mare este deschiderea în obiectivul pe care permite lumina prin este (thats "diafragma"). Cu cât este mai mare viteza obturatorului sau cu cât diafragma este mai mare, cu atât mai multă lumină devine posibilă.

Dacă fotografiați cu "lumină naturală" (adică nu utilizați blitz-uri), cantitatea de lumină disponibilă în fiecare scenă este fixă. Pentru a face o expunere bună, trebuie să utilizați o anumită combinație a vitezei de declanșare și diafragmei care permite atingerea unei cantități adecvate de lumină a senzorului. Într-o cameră întunecată, nu aveți prea multă lumină pentru a lucra, deci veți dori să utilizați cea mai mare viteză de declanșare și cea mai largă diafragmă posibilă. Cu toate acestea, într-o zi însorită, este foarte ușor să vă supraexpună fotografiile, deci trebuie să limitați cât de mult lumina ajunge la senzor. În aceste cazuri, nu veți putea utiliza deschideri largi și viteze lungi de declanșare, sau cel puțin nu împreună.

Acest lucru ar fi ușor, cu excepția faptului că viteza obturatorului și diafragma au și alte efecte asupra fotografiilor dvs. Te simți încă copleșit? Nu vă faceți griji, vă vom duce prin elementele de bază. Să începem cu viteza de declanșare.

Cum viteza obturatorului afectează fotografiile dvs.

Viteza obturatorului, din nou, se referă la durata de funcționare a obturatorului atunci când faceți o fotografie. Majoritatea camerelor pot suporta viteze de închidere de aproximativ 1 / 4000th dintr-o secundă până la 30 de secunde. Viteza obturatorului - pe care o puteți vedea, de asemenea, numită "lungimea expunerii" - afectează expunerea așa cum este descrisă în secțiunea anterioară, determinând, de asemenea, modul în care mișcarea este înregistrată în imagini.

Am fotografiat mai jos cu o viteză a obturatorului de 1 / 2000th dintr-o secundă. Era o furtună cu furtună în seara asta, în Irlanda, așa că e chiar afară. Privind la această imagine, deși nu ați fi știut. Frunzele sunt înghețate în poziție.

Această imagine a fost făcută câteva momente mai târziu, cu o viteză a obturatorului de 1/15 secunde. Uită-te la modul în care frunzele sunt acum neclare în unele locuri. Asta pentru că în decursul a 1/15 secunde, obturatorul era deschis, frunzele se mișcau.

Dacă utilizați o cameră fără trepied, există o limită a vitezei de declanșare lentă pe care o puteți utiliza. Dacă este mai puțin de 1/100 de secundă, va apărea o blur de mișcare doar de pe mâini apăsând butonul declanșator.

Cum afectează diafragma fotografiile dvs.

Diafragma este dimensiunea deschiderii prin care lumina trece prin obiectiv. Se măsoară în "f-stop". Majoritatea obiectivelor au o deschidere maximă între f / 1,8 și f / 5,6 și o deschidere minimă de f / 22.

Deși nu este important să vă amintiți, un f-stop este raportul dintre "distanța focală" a lentilei și diafragma. Dacă un obiectiv cu o distanță focală de 50 mm este setat la un f-stop de f / 2,0, diafragma este de 25 mm lățime - împărțiți distanța focală (f) cu numărul de dedesubt.

Asta înseamnă - și aceasta este partea pe care trebuie să o ții minte - cu cât este mai mică f-stopul, cu cât deschiderea este mai deschisă și, astfel, cu cât mai multă lumină a fost lăsată înăuntru.

Diafragma afectează expunerea fotografiei dvs., dar controlează și "profunzimea câmpului" (câtă parte a fotografiei este focalizată). Cu cât este mai mare diafragma, cu atât este mai subțire zona imaginii care va fi focalizată. Dacă vă uitați la imaginea de mai jos, pe care am fotografiat-o cu o diafragmă de f / 1,8, doar fața modelului se află în centrul atenției. Chiar și urechile ei sunt puțin neclare. Fundalul a dispărut complet. Aceasta este o adâncime foarte mică a câmpului.

Această imagine, totuși, a fost împușcată cu o deschidere de f / 11. Am vrut ca schiorul și munții din fundal să fie în centrul atenției. Dacă aș fi împușcat acest lucru la f / 1,8, ceva ar trebui să fie neclară.

Adâncimea câmpului este adesea cea mai importantă decizie pe care trebuie să o luați. Modifică complet aspectul fotografiilor dvs. Pentru portrete, o mare deschidere va arata grozav. Pentru fotografii de grup, peisaje și așa mai departe, doriți adesea o deschidere îngustă și toată adâncimea de câmp care vine cu ea.

Combinând corect diafragma și viteza obturatorului

Pentru a face o expunere bună, trebuie să lăsați o anumită cantitate de lumină. În majoritatea cazurilor, există o serie de combinații de viteză a obturatorului și diafragmă care o vor face.Puteți merge cu o deschidere mai largă și o viteză mai mare a obturatorului, o deschidere îngustă și o viteză mai mică de declanșare. Este vorba de celelalte "efecte secundare" de mai sus care determină care dintre acestea este ideal.

Mai jos, puteți vedea patru fotografii ale frunzelor împușcate cu patru combinații diferite de viteză și diafragmă. Expunerile arată la fel, dar valoarea de estompare a mișcării și adâncimea câmpului fiecărei imagini sunt diferite. Deoarece frunzele se mișcă și nu există fundal real al fotografiei, cea mai bună fotografie este cea cu o viteză rapidă de declanșare și un câmp de depthof inferior (din stânga sus).

Al treilea factor: ISO

Până acum m-am concentrat doar pe viteza obturatorului și diafragma; asta pentru că sunt cele două cele mai importante controale ale expunerii pentru a le înțelege. Există totuși un al treilea factor care determină ce arată fiecare imagine: ISO.

În loc să schimbeți fizic cantitatea de lumină care cade pe senzorul camerei, ISO controlează cât de sensibilă este să lumineze. La nivelurile ISO mai mici, mai multă lumină trebuie să cadă pe senzor pentru a obține aceeași expunere decât la niveluri mai mari ale ISO.

Lumina este transformată într-un semnal digital de către senzor. Dacă utilizați un ISO mai mare, acest semnal va fi amplificat. Problema este că amplificarea semnalului amplifică și orice zgomot. Imaginile de înaltă ISO au adesea un aspect neplăcut de zgomot.

De ce nu am introdus ISO mai devreme? Ei bine, deoarece este atât de ușor de schimbat, unii oameni se bazează prea mult pe ISO, folosindu-l ca un polițist pentru a controla expunerea fără a schimba viteza și diafragma. Viteza obturatorului și diafragma sunt cu atât mai importante în mod creativ și nu prezintă dezavantaje semnificative ale ISO. Deci, în timp ce ISO este utilă, ar trebui să fie ultimul tău pas în proces, și numai cranked în cazul în care este absolut necesar; valorile ridicate sunt prea dăunătoare pentru imaginile dvs.

La majoritatea camerelor, veți putea utiliza un ISO de 100 și undeva în jurul valorii de 6400. Cu toate acestea, imaginile dvs. vor arăta, în general, numai bune între 100 și 1000.

În imaginile de mai jos, veți vedea două fotografii separate de câteva secunde. M-am mărit până la 200% pe o singură frunză. Imaginea din stânga a fost împușcată la o deschidere de f / 22 cu o viteză a obturatorului de 1/15 secunde și ISO de 100. Imaginea din dreapta avea și o deschidere de f / 22, dar am reușit utilizați o viteză de declanșare de 1/250 de secundă deoarece am crescut ISO la 1600.

Puteți vedea efectele atât a vitezei obturatorului, cât și a diafragmei asupra imaginii. În cazul în care viteza obturatorului este mai lentă, imaginea este lipsită de zgomot, dar are mișcare neclară. În cel cu viteză rapidă de declanșare, totul este clar, dar există o mulțime de zgomote neplăcute.

Împreună, viteza obturatorului, diafragma și ISO sunt cunoscute sub numele de "triunghi de expunere". Acestea sunt cei trei factori pe care îi controlați care determină modul în care vor arăta imaginile dvs. și va trebui să găsiți echilibrul corect între ele pentru fotografia perfectă.