If-Koubou

Dispozitivele dvs. difuzează numere unice și sunt utilizate pentru a vă urmări

Dispozitivele dvs. difuzează numere unice și sunt utilizate pentru a vă urmări (Cum să)

Telefonul smartphone - și alte dispozitive care utilizează Wi-Fi - difuzează un număr unic când caută rețele Wi-Fi din apropiere. O adresă MAC unică a dispozitivului este trimisă împreună cu "solicitările sondei" care caută rețele Wi-Fi din apropiere.

Această problemă de urmărire nu este doar teoretică. Agenții de publicitate din Londra au folosit cutii de gunoi cu acces Wi-Fi pentru a urmări mișcările oamenilor din jurul orașului. Specificațiile Wi-Fi nu au fost concepute pentru o lume în care oamenii purtau dispozitive de scanare Wi-Fi în buzunare toată ziua.

De ce dispozitivele dvs. au adrese MAC unice

Fiecare interfață fizică a rețelei - fie că este vorba despre o cartelă Ethernet cu fir pe un PC desktop sau despre un chipset Wi-Fi dintr-un smartphone - este livrată cu o adresă MAC unică. Acest număr este conceput pentru a fi unic pentru hardware. Aceasta permite rețelelor pe care le conectați să identifice dispozitivul.

De exemplu, la domiciliu, puteți ajusta setările routerului de acasă pentru a atribui adrese IP statice dispozitivelor pe baza adreselor lor MAC. O rețea poate urmări cu ușurință dacă ați conectat-o ​​înainte și ați atribui setări unice pentru dispozitiv. Puteți schimba adresa MAC a unui dispozitiv în software, dar foarte puțini oameni fac acest lucru.

Până acum, bine. Problema este modul în care funcționează Wi-Fi și mai ales modul în care funcționează smartphone-urile pe care le purtăm în buzunarele noastre. Acest lucru este valabil și pentru laptopuri și tablete la fel ca atunci când aceștia scanează și rețele Wi-Fi.

Scanarea prin Wi-Fi difuzează adresa MAC

Cu excepția cazului în care dezactivați telefonul Wi-Fi înainte de a vă părăsi casa, în timp ce vă deplasați, telefonul dvs. scanează în mod automat rețele Wi-Fi disponibile. Telefoanele inteligente și alte dispozitive folosesc în mod obișnuit atât descoperirea pasivă, cât și cea activă - ascultă în mod pasiv pentru difuzarea punctelor de acces Wi-Fi pentru a permite dispozitivelor din apropiere să afle că sunt disponibile și difuzează în mod activ cereri care caută puncte de acces din apropiere.

Datorită modului în care a fost proiectat Wi-Fi, un dispozitiv care caută puncte de acces Wi-Fi include adresa MAC a acestuia, ca parte a "solicitărilor sondei" pe care le difuzează în punctele de acces WI-Fi din apropiere. Aceasta face parte din specificația Wi-Fi.

Pe măsură ce vă plimbați, smartphone-ul din buzunar își difuzează adresa MAC pentru oricine din gama Wi-Fi. Dacă nu dezactivați Wi-Fi, acest lucru se întâmplă cu dvs.

Cum poate fi folosit pentru a vă urmări

Luați cazul cutiilor de gunoi din Londra. Cutiile de gunoi au fost plasate în întreg orașul, iar hardware-ul de monitorizare WI-Fi a fost instalat în ele. Apoi, cutii de gunoi au fost conectate la rețea. Când ați umblat cu unul din aceste cutii de gunoi, dispozitivul dvs. ar trimite solicitări de sonde cu adresa MAC și capcanul de gunoi ar putea nota adresa MAC și locația acesteia. Când ați umblat cu un alt gunoi, ar fi notat adresa și dispozitivul MAC al dispozitivului dvs. din nou. Aceste informații pot fi combinate pentru a forma o imagine a mișcărilor pe parcursul zilei. Agenții de publicitate ar cunoaște zonele pe care le-ați vizitat și ați putea încerca să vă direcționați anunțurile în mod special către dvs. Cu suficienți senzori Wi-Fi reuniți, este posibil să urmăriți mișcările complete ale smartphone-ului dvs. într-o zi întreagă.

Un magazin ar putea amplasa sniffers Wi-Fi în întregul magazin și adrese MAC. Poate că ați petrecut ceva timp în secțiunea electronică înainte de a pleca pentru o altă secțiune a magazinului - magazinul ar putea afișa anunțuri electronice pentru dvs.

Apple iOS 8 doar fixat această problemă

Apple a rezolvat această problemă pe iPhones (precum iPad și iPod Touch) care rulează iOS 8. iOS 8 automatizează automat adresa MAC a dispozitivului de fiecare dată când scanează pentru rețelele Wi-Fi din apropiere. Acest lucru face ca adresa MAC difuzată să fie inutilă pentru urmărire.

Alte sisteme de operare ar trebui să urmeze în pantofii Apple. Fiecare interfață de rețea vine cu o adresă MAC specificată în hardware-ul său, dar această adresă MAC poate fi înlocuită - astfel puteți modifica propria adresă MAC. Scurgerea unei adrese MAC cu scanare Wi-Fi nu este de fapt utilă pentru nimic - permite doar urmărirea ușoară a mișcărilor unui smartphone.

Nu, aceasta nu este o reclamă pentru Apple - au adus o atenție suplimentară acestei probleme rezolvând-o în iOS 8. Dispozitivele care rulează iOS 7 și mai devreme difuză adresele MAC unice și pot fi urmărite ca dispozitive care rulează sisteme de operare concurente. Soluția Apple nu trebuie să fie doar pentru Apple - am dori să vedem Android și Windows Phone să o pună în aplicare.

Da, ceea ce a făcut Apple este tehnic împotriva specificației WI-Fi, dar este o idee bună oricum. Nu suntem conștienți de nimic care se rupe de fapt - în afară de sistemele de urmărire, desigur.

Există și alte modalități de a urmări un dispozitiv - datorită modului în care funcționează rețelele, adresa ta unică MAC va fi în continuare vizibilă pentru o rețea Wi-Fi la care te conectezi, dar numai pentru cea la care te conectezi. Semnalele celulare pot fi, de asemenea, folosite pentru a urmări mișcările dispozitivului. Cu toate acestea, nu există nici un motiv întemeiat pentru ca un dispozitiv să difuzeze automat un identificator unic pe toată durata zilei.

Poate că încercăm doar să împiedicăm suprapunerile de supraveghere digitală ubicuoasă și de urmărire a locației, dar ar fi bine să încercăm și nu doar să renunțăm.